Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cimdars par savu iespējamo nomaiņu: Gluži kā nomainīt zirgu skrējiena laikā

Pašreizējam Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājam Arnim Cimdaram, kurš amatā ir jau 21 gadu, šis varētu būt pēdējais pilnvaru termiņš - partiju apvienības Attīstībai/Par! un Jaunās konservatīvās partijas frakcijas izteikušās, ka, visticamāk, neatbalstīs Cimdara pārvēlēšanu amatā. Tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, Cimdars intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma šādu scenāriju dēvē kā "zirgu nomaiņu skrējiena laikā".

Likums paredz, ka jaunā Centrālā vēlēšanu komisija - priekšsēdētājs un septiņi komisijas locekļi - jāizveido sešu mēnešu laikā kopš brīža, kad sākas jaunievēlētās Saeimas pilnvaru termiņš. Pagājuši jau trīs mēneši un strauji tuvojas datums, kad partijas var sākt iesniegt kandidātu sarakstus Eiropas Parlamenta vēlēšanām, proti, 6. marts.

"Tas nozīmē, ka šoreiz būs skrējienā zirgi jāmaina. Tas ir viens. Otrs - man nav iespēju sabremzēties, jo laika ir maz, jāstrādā ar pilnu jaudu," klāsta Cimdars. 

Taujāts, vai viņa iespējamā nomaiņa varētu ietekmēt Eiropas Parlamenta vēlēšanu norisi Latvijā, viņš atbildēja, ka "to ir ļoti grūti viennozīmīgi pateikt. Runā jau, ka ietekmē jebkas, arī vienā pasaules pusē kad tauriņš sasit spārnus, otrā pusē kaut kas cits notiek..."

Cimdars gan nepieļauj scenāriju, ka vēlēšanas var "nojukt". "Negribētu neko tādu pat domāt. Vismaz es vakar dzirdēju, ka parlamentā plāno uzklausīt kandidātus, ka tas nebūs tā - pa kluso. [..] Lai uzvar labākais, uz to mēs varētu cerēt," pauda CVK priekšsēdētājs. 

To politisko spēku, kas iestājas par Cimdara nomaiņu, argumentu vidū esot arī pārmetumi, ka CVK maz domā par inovācijām un jaunumu ieviešanu, lai optimizētu vēlēšanu norisi. Cimdars šādu kritiku noraida, jo "tas ir parlamenta kompetencē, kurā brīdī un kā grozīt likumu. CVK jau pirms daudziem gadiem ir uzrunājusi vairāku parlamentu deputātus. CVK, atšķirībā no ministriem, nav likumdošanas iniciatīvas tiesību, kas nozīmē, ka mūsu priekšlikumi nav obligāti jāizskata plenārsēdē, bet tikai tad, ja jau esošie deputāti atbalsta. Šis tāds nenopietns apgalvojums no deputātu puses."

Partiju motivāciju šajā brīdī uzstāt uz Cimdara nomaiņu 15. februāra laikraksta Dienas komentārā Piemeklēs savējo? apšauba arī Romāns Meļņiks, norādot: "Dzirdam argumentu, ka amatā esot par ilgu aizsēdējies. Tad nu gan pasaules grēks atradies! Jaunā anarhistu vara grib itin visus amatos kādu laiku esošos profesionāļus nomainīt vien nomainīšanas pēc? Vai esat padomājuši, vai dabūsiet vietā labākus? Kurš saprātīgs cilvēks gribēs specializēties šādā šaurā jomā, redzot, ka tiek radīts precedents nomaiņai nevis kaut kādu pieļautu kļūdu, bet gan šādu politisku iegribu dēļ!?"

Top komentāri

jancis
j
Pārāk ilga sēdēšana vienā krēslā palielina korupcijas iespēju. Viens otrs naudasmaiss jau plāno- nopirkt Cimdaru.
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Ir pilnīgi saprotami ka Cimdars negrib vietu zaudēt, ar katru no mums būtu tāpat. Kāpēc lai es labprātīgi pamestu iesildītu migu un sāktu sildīt citu?
Evisa
E
Cimdaru jau sen vajadzēja nomainīt, pārāk aizsēdējies siltā vietā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē