Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eksperti brīdina, ka arī loterijas var izraisīt atkarību

Loterijas, momentloterijas un izlozes var radīt tādus pašus atkarības riskus kā jebkura cita azartspēle, aģentūru LETA informēja biedrības Esi brīvs sociālās iniciatīvas Spēles brīvība rīkotāji.

"Tāpat kā citas spēles, kur cilvēks riskē ar saviem finansiālajiem līdzekļiem, arī loterijas, momentloterijas un dažādas balvu izlozes ir pieskaitāmas azartspēlēm. Ja mēnesī noteiktu summu atvēlat momentloterijas biļešu iegādei vai cenšaties sakrāt pirkumu čekus, kas dotu tiesības pretendēt uz kādas akcijas galveno balvu, jūs ieguldāt savus līdzekļus spēlē. Ja turpināt slepus par loterijas biļetēm tērēt naudu, kas paredzēta ikdienas vajadzībām, un šķirties no aizvien lielākām summām, lai atgūtu zaudēto, tas ir trauksmes zvans un iemesls izvērtēt savas attiecības ar spēli," sacīja biedrības Esi brīvs vadītāja Dace Caica.

Viņa norādīja, ka loterijas biļetes iespējams iegādāties gandrīz jebkur, dažādas akcijas mudina cilvēkus iegādāties konkrētas preces vai tērēt noteiktas summas, un cilvēki labprāt iesaistās, jo daudzus valdzina lielais laimests. Skaitļu loterijas un momentloterijas var iegādāties vairāk nekā 700 loteriju tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī internetā. AS Latvijas Loto dati liecina, ka gada laikā aptuveni 30% Latvijas iedzīvotāju vecumā virs 18 gadiem piedalās kādā no uzņēmumu rīkotajām loterijām.

Caica informēja, ka trauslā robeža starp izklaidi un atkarību ir bīstami tuvu tad, ja cilvēks patiešām tic, ka laimests atrisinās visas viņa problēmas. Loteriju panākumi slēpjas apstāklī, ka to rīkotāji nepārdod biļetes vien, bet arī cerību uz vieglāku dzīvi un sapņu piepildījumu -

ja cilvēks sāk piedalīties izlozēs tāpēc, ka jums ļoti vajag naudu, iespējams, ir īstais brīdis piebremzēt, lai neiekristu atkarības slazdā.

Tāpat par atkarības tuvumu liecina tas, ka nepamet domas par laimestu - ja cilvēks vakarā dodas pie miera, bet tā vietā, lai iemigtu un atpūstos, domā par laimestu. Tāpat atkarības pazīme ir tad, ja dalība loterijā patiesībā bojā garastāvokli. Kamēr izklaide ir tikai izklaide, tai vajadzētu pildīt savu pamatfunkciju - izklaidēt, uzjautrināt un iepriecināt, nevis likt justies nervozam, aizkaitinātam, nemierīgam vai sāpīgi pārdzīvot, ja neesat laimējis.

Par atkarību var liecināt arī tas, ka kļūst grūti atteikties no dalības kārtējā izlozē. Ja cilvēks ir nolēmis ierobežot savu dalību izlozēs, bet jau pēc pāris dienām atgriežas pie vecajiem ieradumiem, visticamāk, paša spēkiem viņam būs grūti ar to tikt galā. Mēģinājumi sev iegalvot, ka "es jebkurā brīdī varu pārtraukt spēlēt", ir pašapmāns.

Tāpat par atkarību var liecināt arī tas, ka citi hobiji tiek pamesti novārtā. Ja lietas, kas agrāk sagādāja prieku, nu kļuvušas neinteresantas salīdzinājumā ar emocijām, ko sniedz iespēja laimēt, - vajadzētu paņemt pauzi.

Arī tad, ja cilvēks kļūst paviršs un bezatbildīgs pret saviem pienākumiem, ir iemesls uztraukties par atkarību. Šis princips darbojas vienādi visu atkarību gadījumos - tiklīdz vēlme spēlēt, piedalīties loterijā vai iedzert kļūst lielāka par nepieciešamību veikt savus pienākumus, laikā iet gulēt vai pavadīt laiku kopā ar ģimeni un draugiem, ir jākļūst bažīgam.

"Par atkarību var liecināt arī savu aktivitāšu slēpšana no tuviniekiem un problēmas noliegšana. Ja cilvēks slēpj savas darbības no apkārtējiem, tas lielākoties liecina ka pats apzinās problēmas esamību. Ja, iesaistoties azartspēlē, jūs to vairs neuztverat kā spēli, bet sākat pildīt kā ikdienas pienākumu, izmisīgi pūloties panākt rezultātu - laimestu, iespējams, ir laiks meklēt palīdzību," piebilda Caica.

Top komentāri

Jābūts Stulbiņš
J
Kurš gan latvietis nespēlē kādu loteriju vai nelūdz Dievu, jo tie kas spēlē loteriju automātiski lūdz Dievu. Tas viss ir trūcības fenomens, kādu mums piespēlē valsts. Nav latviešiem vajadzīgi pseido ekspertu padomi--ne par loteriju, ne par Dievu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē