Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ģirģens: Šogad iespējams izrāviens kriminālprocesu izskatīšanas ilguma samazināšanā

Februārī Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centrs sāks darbu pie Integrētās iekšlietu informācijas sistēmas (IIIS2), kas ir daļa no Tiesu administrācijas īstenotā E-lietas projekta, informē iekšlietu ministra padomniece Beata Jonite.

Otrdien, 21. janvārī, Iekšlietu ministrijā (IeM) noritēja sanāksme, kurā piedalījās pārstāvji no Ģenerālprokuratūras, Tiesu administrācijas, Valsts policijas, IeM Informācijas centra un Iekšējās drošības biroja, kā arī E-lietas programmatūras izstrādātājs. Sanāksmē tika spriests par par veidiem, kā efektivizēt pirmstiesas izmeklēšanas procesu.

"Redzams, ka Latvijā ir kritiska situācija ar kriminālprocesu termiņiem, un viens no galvenajiem iemesliem šim ir digitālu, mūsdienīgu risinājumu trūkums. Pirmstiesas izmeklēšanas procesā nevajadzīgi garu laiku un līdzekļus aizņem protokolēšana, papīra dokumentu aprite un citas elementāri optimizējamas darbības. Ir nepieciešama pāreja no rakstiskiem dokumentiem uz audio un video materiālu, kas būs gan pārskatāmāks, gan ērtāks, gan arī ļaus skaidri redzēt emocionālo kontekstu, piemēram, liecinieku nopratināšanās, nodrošinot taisnīgāku notikumu izvērtējumu," pauž iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

"Policija joprojām strādā bez efektīviem tehniskajiem risinājumiem, kas katru dienu paildzina procesus un neefektīvi tērē nodokļu maksātāju līdzekļus. Ņemot vērā, ka IIIS2 izstrāde sāksies tikai februārī, ierosināju izveidot papildus sistēmu, kas pēc iespējas ātrāk optimizētu izmeklēšanas procesa pašus pamatus.  Šāda sistēma izveidotu, pirmkārt, vienotus tehniskos standartus audio un video fiksācijai izmeklētājiem, un, otrkārt, vienotu serveri, ko var izmantot gan tiesībsargājošās iestādes, gan Ģenerālprokuratūra, lai iesaistītās puses varētu ātri piekļūt pie video un audio materiāliem. Kad E-lietas sistēma sāks darboties, šie papildu risinājumi tajā tiks integrēti," turpina ministrs.

Kopīgais E-lietas programmas projekts nodrošinās kriminālprocesa, administratīvā pārkāpuma procesa, administratīvā procesa tiesā un civilprocesa elektronizāciju no izmeklēšanas procesa uzsākšanas līdz tiesvedības un ar to saistīto procesu pabeigšanai. Papildus programma padarīs materiālus elektroniski pieejamus gan procesā iesaistītajām iestādēm, gan privātpersonām e-pakalpojumu veidā, veicinot iestāžu sadarbību un mazinot birokrātisko slogu gan valsts iestādēm, gan privātpersonām, kā arī pilnveidos datu uzglabāšanas un apmaiņas risinājumus, vairojot informācijas sistēmu funkcionalitāti un ceļot iesaistīto iestāžu darba efektivitāti. Mērķis ir panākt, ka nākotnē lieta no personas iesnieguma iesniegšanas vai lietas ierosināšanas policijā līdz galīgajam tiesas nolēmumam aizņem mēnešus, nevis gadus, skaidro Jonite.

 

Top komentāri

ak jel...
a
Nekas nesanāks, jo prokuratūra tāpat pieprasīs rakstīt pārskatus par videoierakstā redzamo/dzirdamo izmeklēšanas darbību.
skaidrs
s
Izmeklētājs nevarēs slēpt zem dupša pierādījumus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē