Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

IDB noraida Stukāna kritiku un apgalvo, ka Pujāta aizturēšana saskaņota ar prokuratūru

Iekšējās drošības birojs (IDB) noraida ģenerālprokurora Jura Stukāna kritiku un apgalvo, ka Valsts robežsardzes priekšnieka Gunta Pujāta aizturēšanu un atzīšana par aizdomās turēto bija saskaņota ar prokuratūru, aģentūra LETA noskaidroja IDB.

IDB 4.septembrī aizturēja Pujātu. Viņš tika atbrīvots tajā pašā dienā un viņam piemērots drošības līdzeklis - aizliegums ieņemt robežsardzes priekšnieka amatu.

Pujātam tika piemērots aizdomās turētā statuss saistībā ar valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. IDB paziņoja, ka aizturēšana notikusi ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītā kriminālprocesā.

16.septembrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors kā neatbilstošu Kriminālprocesa likuma prasībām atcēla IDB lēmumu par Pujāta atzīšanu par aizdomās turēto. Pujāts zaudēja aizdomās turētās personas statusu, taču saglabāja statusu - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Tāpat tika atcelti Pujātam piemērotie drošības līdzekļi, kas pēc 13 dienu prombūtnes viņam ļāva atsākt pildīt Valsts robežsardzes priekšnieka pienākumus.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns pagājušajā nedēļā Latvijas Televīzijas raidījumā 1:1 paziņoja, ka lūdzis IDB priekšniekam skaidrot, kas izdarīts, lai turpmāk nepieļautu tādus pārkāpumus, kādi konstatēti Valsts robežsardzes priekšnieka Gunta Pujāta lietā.

Stukāns teica, ka prokurora iesniegumā IDB norādījis uz pārkāpumiem, kas izdarīti, izmeklējot šo kriminālprocesu. Pēc viņa teiktā, lēmums atzīt Pujātu par aizdomās turēto nebija likumīgs. Nelikumība izpaužas tajā, ka viņš nebija pamatots tā, kā to prasa kriminālprocesa regulējums, uzsvēra Stukāns.

Vēstulē arī norādīts, ka procesuālās darbības, kas veiktas pret Valsts robežsardzes amatpersonu, neatbilst Kriminālprocesa likuma principiem. "Piedošanu, esošais Valsts robežsardzes priekšnieks visu šo laiku strādāja. Kriminālprocesu izmeklēja pusotru gadu. Es neuzzināju, kas notika tajā dienā, lai vajadzētu viņu aizturēt, piemērojot procesuālo līdzekli," raidījumam norādīja Stukāns, sakot, ka izmeklētājs vienkārši varēja atnākt viņu nopratināt vai izsaukt nopratināt uz IDB.

IDB aģentūrai LETA noliedza Stukāna teikto, ka izmeklētājs, piemērojot aizdomās turētās personas statusu Pujātam, būtu pārkāpis likumu.

IDB saņemtajā prokurora lēmumā par izmeklētāja lēmuma atcelšanu ietvertie argumenti ir uzskatāmi par formāliem un interpretējamiem, un IDB lēmumi nekādā gadījumā nav uzskatāmi par normatīvo aktu pārkāpumiem. Turklāt IDB pirms lēmuma pieņemšanas par Pujāta aizturēšanu cieši sadarbojās un saskaņoja visas darbības ar uzraugošo prokurori.

IDB skaidroja, ka visus šajā lietā pieņemtos lēmumus, to skaitā, lēmumu par Pujāta aizturēšanu un atzīšanu par aizdomās turēto, saskaņoja ar uzraugošo prokurori.

"Kopš šī kriminālprocesa uzsākšanas IDB izmeklētāja sadarbību ar uzraugošo prokuroru vērtējam kā ļoti labu un konstruktīvu. Arī pirms tik būtiska lēmuma pieņemšanas, kā Pujāta aizturēšanas un atzīšanas par aizdomās turēto kriminālprocesā, izmeklētājs to vairākkārt pārrunāja un saskaņoja ar uzraugošo prokuroru un amatā augstāku prokuroru," norādīja birojā.

Šo faktu apliecina e-pasta sarakste ar uzraugošo prokuroru, un no uzraugošā prokurora e-pastā saņemto lēmumu par Pujāta atzīšanu par aizdomās turēto projekti ar papildinājumiem, kas pilnībā tika ņemti vērā un iekļauti lēmumā par Pujāta atzīšanu par aizdomās turēto. Tādējādi apgalvojums, ka IDB izmeklētājs nekonsultējās ar attiecīgajiem prokuratūras darbiniekiem ir uzskatāms par nepatiesu, norādīja birojā.

IDB pastāvīgi izvērtē sava darba kvalitāti un viens no IDB darba mērķiem ir darba efektivitātes un kvalitātes pastāvīga paaugstināšana. IDB īpašu uzmanību pievērš arī visiem no prokuratūras saņemtajiem iesniegumiem, norādījumiem un citiem uzdevumiem, un arī šajā gadījumā no prokuratūras saņemtā informācija tiks rūpīgi izvērtēta un nepieciešamības gadījumā veikti attiecīgie uzlabojumi.

IDB no prokuratūras ir saņēmis 16.septembra lēmumu par procesa virzītāja jeb IDB lēmuma atcelšanu, un šajā prokuratūras lēmumā prokurore norāda uz šķietamu IDB pieņemtā lēmuma neatbilstību Kriminālprocesa likuma normas prasībām.

Vienlaikus no prokuratūras saņemtajā lēmumā ir tikai uzskaitītas Kriminālprocesa likuma normā minētās prasības, neminot jebkādus konkrētus argumentus vai informāciju, uz kuras balstītos IDB 4.septembrī pieņemtā lēmuma atcelšana.

Patlaban IDB prioritāte ir cieša sadarbība ar prokuratūru, precizējot to, vai un kādas ir iespējamās nepilnības, un kāds ir efektīvākais to novēršanas ceļš.

Vienlaikus IDB uzsvēra, ka ap prokuratūras lēmumu atcelt IDB 4.septembrī pieņemtos lēmumus saceltā ažiotāža, iespējams, novērš sabiedrības un masu mediju uzmanību no robežsardzes iepirkumu austrumu robežas izbūves rezultātā radītu vairāku miljonu eiro lielu zaudējumu nodarīšanas valsts budžetam, un šīs lietas netraucētas izmeklēšanas IDB.

Prokuratūrā aģentūrai LETA biroja pausto nekomentēja. "Prokuratūra informē, ka šobrīd procesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana un apstākļu noskaidrošana, līdz ar ko sīkāki komentāri attiecīgajā lietas sakarā netiks sniegti," aģentūrai LETA norādīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Jau ziņots, ka IDB ieskatā, Pujāts, iespējams, pieļāvis valsts amatpersonas bezdarbību, atbilstoši nereaģējot uz pretlikumīgu rīcību Latvijas austrumu robežas izbūves procesā. Šīs amatpersonas bezdarbības rezultātā valstij iespējami ir nodarīti zaudējumi īpaši lielā - vairāku miljonu eiro - apmērā.

Pats Pujāts par aizturēšanu un inkriminēto nodarījumu paudis sašutumu, norādot, ka visu mūžu darbojies valsts labā. Viņš uzskata, ka notikušais ir veikts apzināti, lai viņu diskreditētu, norādīja advokāte.

Vēlāk Pujāts intervijā TV3 pieļāva, ka IDB viņu aizturēja un uz laiku atstādināja no amata, jo viņš pret IDB vērsies pie ģenerālprokurora.

Tāpat ziņots, ka pērn IDB aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru. Viņš tika aizturēts saistībā ar lietu, kurā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

IDB lietvedībā atrodas vairāki kriminālprocesi saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu - šajos apjomīgajos un sarežģītajos kriminālprocesos vēl turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā.

Skaļākā no IDB lietvedībā minētajām lietām saistīta ar Garbaru un pašreizējo robežsardzes priekšnieka vietnieku Juri Martukānu. Garbaram IDB inkriminē krāpšanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu, bet Martukānam tiek inkriminēts dienesta viltojums. Martukānam piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss un drošības līdzekļi nav piemēroti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē