Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kad ir jāstrādā attālināti

Covid-19 pandēmija ir paātrinājusi iepriekšējās desmitgadēs aizsākušos digitalizācijas procesus uzņēmējdarbībā un nodarbinātībā. Digitāli noslēgti līgumi, izmantojot e-parakstu, un vismaz daļēji attālināts darbs ir kļuvuši par ikdienu. Taču digitalizācija rada jaunus izaicinājumus. Runa ir par spēju nodrošināt darbinieku produktivitāti attālinātas nodarbinātības gadījumos.

54% Latvijas iedzīvotāju dotu priekšroku kombinētajam darba laikam, apvienojot darbu birojā ar darbu ārpus tā, liecina uzņēmumu grupas Grenke veiktais pētījums. Turklāt aizvadītā gada laikā vismaz daļēji attālināti strādājuši 32% aptaujāto Latvijas darba ņēmēju. Kā liecina Ekonomikas ministrijas aprēķini, atkarībā no nozares un amata specifikas attālināti var strādāt aptuveni 38% no Latvijas tautsaimniecībā nodarbinātajiem cilvēkiem. Turklāt attālinātas darba formas ļauj rekrutēt darbiniekus no plašākas apkārtnes, kas ir nozīmīgi esošajos darbaspēka deficīta apstākļos.

Lai arī pētījums rāda, ka nedaudz vairāk kā puse Latvijas darba ņēmēju dotu priekšroku iespējai apvienot darbu no mājām ar darbu birojā, tam ir nozīmīgi izaicinājumi. Proti, darbs mājās – telpās, ko vienlaicīgi izmanto arī pārējie ģimenes locekļi un mājdzīvnieki, – rada jaunu pieredzi. To apliecina arī Grenke pētījums. Par lielākajiem izaicinājumiem produktīvai dienai mājas birojā aptaujātie sauc esošo mājokļa vidi, kā arī grūtības sadalīt uzmanību starp profesionālajiem pienākumiem un ģimenes locekļiem.
Par nepieciešamāko darba devēja atbalstu attālinātā darba kvalitatīvai veikšanai 63,9% aptaujāto uzskata palīdzību mājas biroja iekārtošanā. Proti, 37,1% aptaujāto attālinātās nodarbinātības pētījumā uzsver nepieciešamību saņemt darba devēja atbalstu biroja tehnikas iegādei, bet 26,8% – nodrošināt atbilstošas biroja mēbeles. Jāņem vērā, ka šis nav tikai materiāls atbalsts, rūpējoties par uzņēmumu iekļaušanos jaunajās nodarbinātības formās, bet arī rūpes par ergonomisku darba vidi, kas nepieciešama darbinieka pilnvērtīgai mobilizēšanai darbam un veselības saglabāšanai ilgtermiņā. Latvijā apkopotie līzinga darījumu dati liecina, ka 2020. gadā uzņēmumu attīstībai vispieprasītākā bija informācijas tehnoloģiju segmenta portatīvā tehnika, vidēji vienam uzņēmumam līzingā izvēloties desmit klēpjdatorus.

Tā kā jau tagad ir skaidrs, ka vismaz daļēji attālināta nodarbinātība biznesa vidē ir ienākusi uz palikšanu, mūsu uzņēmumu grupa Grenke ir atteikusies no pirmspandēmijas plāniem par jauna centrālā biroja Bādenbādenē būvniecību papildus diviem esošajiem birojiem, ļaujot kompānijai ietaupīt vairākus miljonus eiro. Neliela daļa ietaupīto līdzekļu tika novirzīta 1700 uzņēmuma darbiniekiem mājas biroju tehniskā nodrošinājuma iegādei, ļaujot modernizēt uzņēmumu un 2021. gada pirmajā pusgadā piedzīvot digitālā servisa īpatsvara kāpumu līdz 30,1% globāli un līdz 55% Latvijas tirgū. Pieņemot modernizācijas izaicinājumus, uzņēmums ir kļuvis spēcīgāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē