Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kariņš: Finanšu sektora uzraudzības latiņa netiks pazemināta

Finanšu sektora uzraudzības latiņa netiks pazemināta, pirmdien pēc Finanšu sektora attīstības padomes sēdes sacīja tās vadītājs, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Finanšu sektora attīstības padome pārrunāja pasaules centrālās organizācijas naudas atmazgāšanas apkarošanai Finanšu darījuma darba grupas (FATF) lēmumu neiekļaut Latviju tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā". Tāpat runāts par kredītreitingu aģentūras S&P Global Ratings lēmumu paaugstināt Latvijas kredītreitingu līdz "A+", kas ir vēsturiski augstākais līmenis.

Pēc sēdes Kariņš pauda gandarījumu par valsts iestāžu un privātā sektora koordinētu darbu, lai izvairītos no Latvijas iekļaušanas "pelēkajā sarakstā".

"Latvija ne tikai nav "pelēkajā sarakstā", bet tajā pašā dienā uzzinājām, ka paaugstināts Latvijas kredītreitings līdz vēsturiski augstākajam vērtējumam. Tas nozīmē ka mums ir stabils pamats attīstībai un Latvijā ir stabila uzņēmējdarbības vide," uzsvēra Ministru prezidents.

Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītāja Ilze Znotiņa piebilda, ka valsts un privātais sektors ne tikai veiksmīgi sadarbojās problēmu risināšanā, bet arī tika mainīta vērtību sistēma. "Mēs uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vairs neskatāmies kā uz valsts nākotnes pamatu," pauda Znotiņa.

Arī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) izteicās atzinīgi par Latvijas kredītreitinga paaugstināšanu līdz "nebijušiem augstumiem", kas ļaus Latvijai samazināt iekšējo parādu, kā arī veicinās investīcijas tautsaimniecībā.

Tāpat finanšu ministrs atzina, ka tuvākajā laikā plānots ar bankām sākt sarunas par "atsevišķu procedūru" pārskatīšanu, kā piemēru minot kapitāla pietiekamības prasības.

"Puse no bankām kapitāla pietiekamības rādītāji ir divas reizes lielāki nekā nepieciešams, jo šīs bankas strādāja ar paaugstināta riska klientiem. Šie rādītāji ir jāpārskata, un tām bankām, kuras pārstājušas kreditēt "čaulas" kompānijas, jāsamazina kapitāla pietiekamības prasības," sacīja Reirs, pagaidām neprecizējot priekšlikuma detaļas.

Vienlaikus Ministru prezidents piebilda, ka finanšu sektora uzraudzības latiņu nav plānots pazemināt. "Uzraudzība saglabāsies, bet joprojām strādāsim, lai atklātu finanšu noziegumus un tos novērstu. Šis uzdevums paliek nemainīgs. Jautājumos, kas saistīti ar tiesiskumu un cīņu pret korupciju, latiņu pat paaugstināsim," piebilda Kariņš.

Arī FID vadītāja uzsvēra, ka patlaban izveidotā finanšu uzraudzības sistēma tiks stiprināta, tomēr priekšā vēl ir  daudz darāmā. "Ir atklātas daudz vājās vietas. Vēl ir pilnveidojamas procedūras un sadarbība. Nedrīkst veikt risku mazināšanas pasākumus, bet gan pareizi jāpiemēro patlaban izvirzītās prasības, kas saistīts ar izglītošanu un sadarbību," skaidroja Znotiņa.

LETA jau vēstīja, ka piektdien, 21.februārī, FATF lēma nepakļaut Latviju pastiprinātai uzraudzībai, tādējādi Latvija netiks iekļauta tā dēvētajā valstu "pelēkajā sarakstā". FATF secināja, ka Latvija ir izveidojusi stipru un noturīgu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu. 

Ar šo lēmumu Latvija ir pirmā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas Moneyval pārraudzībā esošā dalībvalsts, kura sekmīgi izpildījusi visas FATF 40 rekomendācijas. Moneyval ir FATF asociētais biedrs.

Top komentāri

Pareizaissecinājums
P
Nevar būt nekādu prātīgu argumentu pret vēlmi mazināt blēžu ietekmi. Kaut nu tikai mēs nepaliktu vienīgie godīgie...!
VVZ
V
Man šķiet, ka viņi neapzinās savas rosīšanās sekas. Patreiz situācija izskatās kā tajā latvju tautas anekdotē par pirmās nakts tiesībām, kas ir muižkunga kompetencē. Tiesību realizācijai pie kunga pieņemamajā istabā sanākušas meitas. Viena no viņām saka muižkungam- "Kungs, ruģījiet mani pa priekšu- man tās mājas tā patālāk!". Šitie ir uz mata tādi paši. Partiju netīrais vilnis viņus uznesis dzīves virspusē, un nu var rīkoties...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē