Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kariņš: Latvijas kredītreitinga paaugstināšana apliecina valdības darba starptautisko novērtējumu

Latvijas kredītreitinga paaugstināšana apliecina valdības darbības starptautisko novērtējumu, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Piektdien starptautiskā kredītreitingu aģentūra S&P Global Ratings paaugstināja Latvijas kredītreitingu no A līmeņa uz A+ līmeni, saglabājot stabilu nākotnes novērtējumu. Aģentūras A+ piešķirtais kredītreitings nodrošina Latvijai vēsturiski augstāko līmeni kopš 1997.gada, kad Latvijai pirmo reizi tika noteikts valsts kredītreitings.

"Tas ir apliecinājums tam, ka valdības darbība un uzņemtais virziens ir starptautiski novērtēts. Stabilitātei ir augsta vērtība," akcentēja Kariņš. 

Finanšu ministrija informēja, ka ar tik augstu kredītreitingu Latvija ir novērtēta pirmo reizi, kopš mūsu valstij tiek noteikts kredītreitings, un tas tiek darīts kopš 1997.gada.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra atzīst, ka, neskatoties uz politisko partiju sadrumstalotību, Latvijas paveiktais Moneyval rekomendāciju ieviešanā pēdējo 18 mēnešu laikā ir vērā ņemams, izveidojot atbilstošu ietvaru naudas atmazgāšanas un finanšu noziegumu novēršanai un valsts finanšu sistēmas reputācijas atjaunošanai. Aģentūra uzsver, ka gan patlaban, gan arī krīzes laikos Latvija ir demonstrējusi spēju realizēt efektīvu politiku, S&P Global Ratings paziņojumu komentēja FM.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) uzskata, ka tik augsta kredītreitinga noteikšana Latvijai ir nepārprotams starptautiska līmeņa apliecinājums valsts īstenotajai publisko finanšu pārvaldības politikai. "Valsts kredītreitinga palielinājums ir pamats turpmākai investīciju piesaistei mūsu valstij kā uzticamam un drošam sadarbības partnerim," pārliecināts finanšu ministrs.

S&P Global Ratings vēsta, ka varētu paaugstināt Latvijas kredītreitingu atkārtoti, ja Latvijas ekonomikas veiktspēja un finansiālais stāvoklis pārsniegtu aģentūras prognozes. Taču, ņemot vērā Latvijas svarīgāko tirdzniecības partnervalstu trauslās ekonomikas perspektīvas, aģentūra šādu scenāriju nākamo divu gadu laikā uzskata par maz ticamu.

Tāpat aģentūra norāda, ka Latvijas kredītreitings varētu tikt samazināts, ja, pretēji tās prognozēm, pieaugtu valsts parādsaistības attiecībā pret IKP, kas liecinātu par pašreizējā spēcīgā fiskālā stāvokļa pasliktināšanos. Tas varētu notikt, piemēram, ja ārējā pieprasījuma samazināšanās krietni izteiktāk negatīvi ietekmētu valsts izaugsmi un finansiālo stāvokli.

S&P Global Ratings min, ka faktori, kas ierobežo kredītreitingu, ir salīdzinoši zemais ienākumu līmenis un ilgtermiņa demogrāfiskie izaicinājumi.

Vienlaikus S&P Global Ratings prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 2,7%.

Iepriekšējais kredītreitingu aģentūras S&P Global Ratings paziņojums tika publicēts 2019.gada septembrī, kad aģentūra saglabāja kredītreitingu A līmenī ar stabilu nākotnes perspektīvu.

Top komentāri

Itamars Toledano
Krievu Ivanam (jaņisam) uz RŌĢINU jābrauc. Tur būs daudz LABĀK bez reitingiem.
hmm
h
Kas sunim asti cels...
Samn
S
Kariņ, nu nevajag runāt muļķības! Moneyval un SP nav NEKĀDA iespaida uz reālo Latvijas ekonomiku un investīcijām. To labi pierāda Islandes piemērs. Islande pasūtīja Moneyval 3 mājas tālāk, kaut arī viņi ir pelēkajā sarakstā šodien, un rezultātā gan banku industrija, gan investīcijas, gan ekonomika Islandē ir priekšā Latvijai ar S un P A-1 reitingu un STABILU valsts ekonomikas izaugsmi. Turklāt investīciju ziņā Islande Latvijai griež visas pogas; Latvija investīcijas krītas piekto gadu pēc kārtas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē