Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kurš atbildēs: Apdzisušās krāsnīs pamestās iespējas

Liepājas metalurgs tikšot izpārdots pa daļām. Gluži kā ūtrupē – kurš sola vairāk par priekšnieka krēslu, kurš – par galdu, kurš – martena krāsni vai ēkām? Pārspīlēti teikts? Nē. Jo skaidrs, ka no kādreizējā rūpniecības uzņēmuma nekas pāri nebūs palicis. Vismaz ne iepriekšējos apjomos ražojošs. Kurš atbildīgs? Vai maksātnespējas administratori un konsultanti? Diez vai.

Atcerēsimies, ka savulaik, kad šo uzņēmumu pirmoreiz tirgoja, administrators un bez publiskā iepirkuma procedūras 2013. gada pavasarī piesaistītais tā laika valdības konsultants Prudentia drīz pēc darījuma par to vien, ka vispār atradis pircēju, saņēma vairāku miljonu atlīdzību, kas tika rēķināta no darījuma kopsummas, pat neskatoties uz to, ka darījums faktiski izrādījās valstij neveiksmīgs – valsts nesaņēma ne pusi no solītajiem 107 miljoniem un viss turpināja iet uz grunti. Tātad, kurš par to atbildēs, ka pat tirgotājiem un konsultantiem ir pārmaksāts? Jeb, pareizāk sakot, dārgi samaksāts par procesu bez rezultāta. Naivi būtu atbildību sagaidīt arī no tā laika finanšu ministra un premjera, kuri abi nu augstos amatos, kā saka, dziļākos ūdeņos.

Arī tagad administratori saņem lielu naudu, taču viņu interese ir nevis, lai uzņēmums strādātu vai kas Liepājas metalurga teritorijā notiks, bet gan nopelnīt ar jebkādu darījumu. Un atkal – tas ir valsts interesēs?
 

Atbild Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas padomes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš:

Es tagad negribu uzņemties tiesneša lomu un meklēt kādus vainīgos KVV Liepājas metalurgs (LM) liktenī, jo man nav pieejama pilnīga informācija par uzņēmumu, tāpēc grūti izdarīt secinājumus, kādēļ ilgstoši tā arī nav izdevies atjaunot LM darbību. Taču noteikti viens no būtiskiem problēmu iemesliem ir arī elektroenerģijas cena, kas Latvijā ir būtiski augstāka nekā, piemēram, Igaunijā, kas turklāt negatīvi ietekmē visu ražošanas nozari, ne tikai LM. 

Skaidrs, ka LM dīkstāve pārāk ieilga, kā dēļ LM ļoti ātri zaudēja savas tirgus nišas, un patlaban ir grūti prognozēt, vai gadījumā, ja LM darbību kāds tomēr mēģinās atjaunot, vai un cik ātri uzņēmums spēs atgūt pozīcijas tirgū, jo tas prasīs milzīgus līdzekļus, turklāt situācija pasaulē ir būtiski mainījusies. Manuprāt, esam palaiduši garām īsto brīdi, tāpēcļ mana ticība par iespēju atjaunot LM darbu ir diezgan švaka.

Top komentāri

reptilis
r
Kur ir tiesas procesi par OIK???
opā
o
Vai latvieši māk vispār pārvaldīt valsti? Kā var iemanīties 27 gadu laikā izputināt visu ko iespējams, galarezultātā paliekot vēl visai pasaulei parādā? Cik ilgi turpināsies šie stulbie eksperimenti ar valsti?
Zobs Kaulā
Z
Ne Latvijā metalurģija ne kožļājamā gumija. Mēs visu importējam, par ko maksājam ar izcirstiem mežiem. Drīz lauku cilvēkiem vairs nebūs malka ar ko sildīties. Manā novadā "kultūrs darbiniece" pārvērž seno muižas parku par mežu, lai to ātrāk varētu izcirst.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē