Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lielās Talkas vadītāja par depozīta sistēmu: Nevaram tērēt pagaidu miljonus pagaidu risinājumiem

Es esmu par depozīta sistēmu, bet ne tādu, kādu šobrīd tiek plānots ieviest, proti – depozītu nelielam skaitam PET pudeļu (piena, kefīra, jogurta, lielās ūdens pudeles tajā nav iekļautas), daļēji stiklam un alumīnijam. Domāju – ja tas būtu izdarīts pirms 10 gadiem, tas būtu devis labus rezultātus, tomēr pašlaik, kad visa pasaule ir nonākusi pie katastrofāla plastmasas apjoma un nekontrolējamas tās izplatīšanās (palikšanas) dabā, ir jāsaprot, kā tērēt 30 miljonus šīs problēmas risināšanai Latvijā.

Apzināties, ka risinām to tikai daļēji, būtu ne vien bezatbildīgi, bet, arī globāli vērtējot, videi nedraudzīgi. Ir jāskatās plašāk. Arī taromātu ražošana prasa resursus.

Agrāk vai vēlāk būs jāmeklē jauni risinājumi, ko darīt ar visu pārējo iepakojumu – to skaitā dzērienu, pārtikas, tehnikas, sadzīves preču, elektronikas.

Domāju, ka gudrāk un progresīvāk būtu jau tagad lietas veidot tā, lai pēc 10 gadiem ieguldītie līdzekļi nebūtu iztērēti bezjēdzīgi, turpinātu kalpot un dot labumu visiem. Mums ir nepieciešama sistēma, kas nodrošinātu absolūti visa iepakojuma depozītu. Un tāda ir vajadzīga tagad un tūlīt – negaidot vēl nākamos 10 gadus. 

Vienīgais risinājums ir visvienkāršākais: plastmasas – absolūti visas – nodošana uz svaru, pretī saņemot zināmu naudas summu par kilogramu tīras plastmasas. Tas ir vienīgais veids, kā panākt, lai plastmasa nenonāktu vidē un netiktu aprakta kopīgajos atkritumos.

Turklāt tas neizmaksās miljonus, jo šādas sistēmas ieviešanā piedalītos absolūti visi iepakojuma ražotāji un radītāji. 

Vienlaikus ir jāiegulda līdzekļi zinātniskajās laboratorijās, lai rastu jaunas alternatīvas organiskā polimēra iepakojuma ražošanai un ieviešanai par ekonomiski izdevīgu cenu.

Cita varianta nav. Mēs nevaram tērēt pagaidu miljonus pagaidu risinājumiem, jo neesam tik bagāti.

Top komentāri

>:-)
&
Glaunās, īpašās, speciāli atzīmētās, īpašā groza pudeles, tiks pieņemtas . Visas greizās , šķībos, netīrās , plakanās un kantainās , lielākas un mazākas, ne tādas krāsas, kā arī bundžas, burkas un burciņas, atradīs savu vietu, kā jau ierasts, MEŽĀ UN GRĀVMALĒS !!! Rezultāts: Pirra uzvara !
>:-)
&
Depozīts ? Aiz zaļās miglas, vīd, kādu subjektu tieksme, ne slikti "uzvārīties" uz zaļprānprātīguma apmātajiem cilvēciņiem .
.
.
Tā saucamā "Lielā talka" ir liekulīgs politiķu zīmēšanās pasākums ar negatīvu ekoloģisko efektu (maisi, kuros tiek sabāztas lapas nodara videi lielāku kaitējumu dabai nekā pašas lapas, vienas dienas darba cimdu simti tūkstoši, kas nokļūst atkritumos utt), tāpēc šīs kundzes teikto uztveru ar lielu nepatiku, lai ko viņa teiktu. "Zaļā" ideoloģija tiek nelietīgi izmantota, lai taisītu biznesu- pārdotu CO kvotas, ieviestu jaunus nodokļus utt).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē