Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

LPS: Līdz ar jaunajām prasībām telpu platībai rinda uz bērnudārziem valstī var pieaugt par 2500 vietām

Līdz ar jaunajām prasībām telpu platībai rinda uz bērnudārziem valstī var pieaugt par 2500 vietām, par to Veselības ministriju (VM) informējusi Latvijas Pašvaldību savienība.

Jaunās prasības attiecībā uz nepieciešamo telpu platību vienam bērnam stājās spēkā šī gada 1.janvārī.

Ņemot vērā minēto un lai saskaņotu prasības izglītības iestāžu telpu platībai ar izglītības un administratīvi teritoriālās reformas norisi, VM rosina valdību pagarināt pārejas periodu šīs normas ieviešanai, attiecinot to uz bērnudārzu grupām, kas izveidotas pēc 2023.gada 1.septembra.

Atsaucoties uz Reģionālās politikas pamatnostādņu 2021.-2027.gadam projektā sniegto informāciju, VM norāda, ka pašvaldību bērnudārzu skaits joprojām ir nepietiekams - kopējā rinda 2018.gada oktobrī bija 7536 bērni. Visaktuālākā šī problēma ir Rīgā un tās apkārtējās pašvaldībās, ņemot vērā, ka pēdējo desmit gadu laikā Rīgā un Pierīgā ir būtiski palielinājies līdz četriem gadiem vecu bērnu skaits, Latvijas iedzīvotāju migrācijas uz Rīgu un tās apkārtni rezultātā.

Tajā pat laikā, nenodrošinot pietiekamu telpu minimālo platību vienam bērnam, jāraugās no epidemioloģiskās drošības un higiēnas viedokļa, uzsver VM. Jāņem vērā tādi riski, kā nepietiekama gaisa cirkulācija telpās un palielināta ogļskābās gāzes koncentrācija, paaugstināts infekciju slimību izplatības risks, kā arī palielināta traumatisma iespējamība, kas saistīti ar neatbilstošu telpu platību uz vienu bērnu, skaidro ministrijā.

Vienlaikus VM ieskatā būtu pieļaujams pagarināt pārejas periodu prasību ieviešanai līdz 2023.gada 1.septembrim, ņemot vērā, ka  bērnudārzu apmeklējums svārstās no 35,1% līdz 57,3% decembrī un janvārī līdz 83% septembrī, kā arī to, ka jaunbūvētajās un rekonstruētajās iestādēs jau šobrīd ir jānodrošina atbilstoša platība katram bērnam.

Vienlaikus grozījumi paredz svītrot novecojušo prasību par to, ka individuālie mutes higiēnas piederumi jānodrošina bērniem tikai no trīs gadu vecuma, paredzot, ka tie jānodrošina visiem bērniem neatkarīgi no vecuma. 

Par attiecīgiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu valdība lems otrdien, 18.februārī.

Top komentāri

VVZ
V
Latvijā jebkuras "jaunas prasības" jebkurā jomā vai nu palielina izmaksas, vai rada kaut kādas problēmas! Pēdējos 25 gados nav bijis NEVIENA valdības un Saeimas lēmuma, kas kaut kādā veidā uzlabotu vai atvieglotu dzīvi. Vienkāršākais risinājums būtu visus šos "jauno prasību" dzemdinātājus patriekt, lai nečakarē cilvēkus.
Latvju puika
L
Likvidēs mazo krieveļu aparteīda audzētavas, būs arī vietas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē