Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LPS: Likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu nav izstrādāts pilnvērtīgi un tiesiski pamatoti

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) uzsver, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātais likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu nav pietiekami argumentēts un atbilstoši demokrātijas principiem tiesiski pamatots, tāpēc LPS ieskatā nedrīkst radīt situāciju, kad ministriem jāpieņem lēmums, balstoties uz nekvalitatīvi izstrādātu likumprojektu, portālu Diena.lv informēja LPS.

Savā atzinumā LPS uzsver, ka valdībai un Saeimai, lemjot par demokrātiski ievēlētas varas atlaišanu, jārīkojas likumīgi, ievērojot tiesību principus, samērīgumu un atbilstību Eiropas vietējo pašvaldību hartai. Tāpat, ministriem pieņemot lēmumu par domes atlaišanas likumprojektu, jāņem vērā vienlīdzības princips, nodrošinot vienlīdzīgu attieksmi pret visām pašvaldībām. Līdz ar to jārēķinās, ka šādi paši nosacījumi būs jāpiemēro gadījumā, ja būs jāpieņem lēmums par kādas citas pašvaldības domes atlaišanu. Valdībai kopumā jārēķinās ar visu pašvaldību interesēm un demokrātijas principu ievērošanu.

LPS norāda, ka šobrīd likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu un tā anotācijā nav pietiekams juridisks pamatojums, kas atbilstu pašvaldību likumā noteiktajam atlaišanas gadījumam.

Proti, juridiski pamatots domes atlaišanas iemesls var būt likuma pārkāpums vai tiesas sprieduma nepildīšana.

Tādējādi likumprojekts nevar tikt pamatots ar apgalvojumu par pašvaldības sistemātisku vai atkārtotu likumu pārkāpšanu, kuru izteikuši eksperti vai valsts amatpersonas. Ievērojot samērīguma principu, ja uzraugošā ministrija vēlas rīkoties likumīgi, tai jāizmanto likumā Par pašvaldībām paredzētās procedūras nelikumību novēršanai. Tikai tad varēs konstatēt, vai pašvaldības deputāti apzināti un sistemātiski pārkāpj likumu. Turklāt jaunais domes sasaukums nevar būt atbildīgs par iepriekšējā sasaukuma domes lēmumiem.

Vienlaikus likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu netika nosūtīts LPS atzinuma sniegšanai, kā to paredz likums par pašvaldībām.

Ņemot vērā to, ka domes atlaišana ir galējais līdzeklis, nav pieļaujams, ka likumprojektu virza bez apspriešanas ar tiem, kurus tas skars vistiešāk, uzsver LPS.

Līdz ar to LPS iebilst, ka likumprojekts tiek virzīts, neievērojot demokrātijas un tiesiskuma principus, tādējādi kultivējot nedemokrātisku domes atlaišanas kārtības piemērošanu. 

Visbeidzot LPS aicina VARAM skaidrot, pēc kādiem kritērijiem ir izvēlētas konkrētās amatpersonas, kas varētu strādāt pagaidu administrācijas sastāvā, jo šobrīd tam trūkst izvērtējums un pamatojums.

 

Top komentāri

Dens
D
Likumi ir jāpilda arī VARAM un Pūcem, citādi sanāk, ka citiem brauc augumā, bet paši tos neievēro
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē