Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LTRK: Lai veicinātu eksportu, Latvijas tēlam jābūt vienotākam

Ja Latvijas tēls būtu vienotāks, tas daudz labāk palīdzētu uzņēmējiem eksporta tirgos, piemēram, uzrunājot klientus, ceturtdien pēc Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notikušā Krišjāņa Valdemāra foruma par Latvijas eksporta attīstību sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

Viņš sacīja, ka šāds secinājums gūts Krišjāņa Valdemāra forumā, kura viens no tematiem bija Latvijas tēls. 

Tāpat Rostovkis pastāstīja, ka forumā tika runāts arī par cīņu ar noziedzīgi iegūtas naudas līdzekļu legalizāciju, kas uzņēmēju skaitījumā noritējusi "no viena grāvja otrā". Ja iepriekš virkne banku darbojās ar "netīro naudu", tad patlaban finanšu sektoru uzraudzības regulējumi noveduši bankas pie pārlieku lielas piesardzības, piemēram, attiecībā uz kredītu izsniegšanas nosacījumiem, kas ļoti apgrūtina uzņēmējdarbību.

Viņš piebilda, ka vēl viens foruma sarunu temats bija arī darbaspēka pieejamība, kas ir aktuāla problēma dažādās tautsaimniecības sfērās. Viņš teica, ka viens no risinājumiem problēmai ir gudra imigrācijas politika, kādas patlaban pietrūkst. Dažādu birokrātisku ierobežojumu dēļ darbaspēks no citām valstīm Latvijā iebrauc caur citām Eiropas Savienības valstīm, un visu šī darbaspēka nodokļu ieņēmumi ieplūst citu valstu budžetā nevis Latvijas, kurā tie strādā. ]

Pēc Rostovska sacītā, vidējā termiņā darbaspēka problēmas varētu sekmēt, noturot strādāt šeit studējošos ārvalstniekus. "LTRK redzējums ir Latvija kā vieta, kur pulcējas talanti. Šeit ir ļoti laba iespēja pulcēt studentus," viņš sacīja, vienlaikus uzsverot, ka nepieciešams atvieglot iespējas pēc tam uzsākt uzņēmējdarbību. 

LTRK prezidents arī uzsvēra, lai risinātu iepriekšminētās problēmas, nepieciešamas konkrētas izmaiņas likumos, gudrāki risinājumi likumdošanā un ierēdņu lēmumos.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš piekrita, ka galvenās rūpes un raizes, kas izskanēja no dažādu nozaru uzņēmējiem, pārklājas. Starp tām ir darbaspēka pieejamība un tas, kā, ņemot vērā esošās demogrāfijas tendences visā Eiropas Savienībā, nākotnē iespējams piesaistīt kvalificētu darbaspēku, lai ekonomika varētu augt. Līdz ar to darbaspēka pieejamības jautājuma risināšana ir starp Latvijas darāmajiem darbiem. Premjers arī atzina, ka būtiska ir mājokļa nodrošināšana darbaspēkam, kas atgriežas Latvijā no citām valstīm. Tāpat Kariņš piekrita, ka jārisina situācija banku sektorā, kas negribīgi kreditē cilvēkus, ja vēlas iegādāties mājokli. 

Kariņš pieļāva, ka jautājumā par tālāko rīcību, lai atvieglotu legālā darbaspēka kustību, tiks ņemtas vērā valdības partiju un koalīcijas intereses. "Sarunu mērķis ir pārvarēt šķietamās pretrunas, jo beigās visiem rūp, lai valsts ekonomika attīstās," pauda premjers.

Jau vēstīts, ka Latvijas Nacionālajā bibliotēkā šodien notika Krišjāņa Valdemāra pirmais forums, kurā politiķi, deputāti un uzņēmēji diskutēs par Latvijas eksporta attīstību.

LTRK informēja, ka Krišjāņa Valdemāra forumi turpmāk tiks rīkoti regulāri ar mērķi meklēt veidus, kā veicināt ekonomikas izaugsmi un spēju Latvijai pelnīt vairāk, uzlabojot uzņēmējdarbības vidi, mazinot birokrātiskos šķēršļus, veicinot eksportu un piesaistot iekšējās un ārējās investīcijas. Katrā nākamajā forumā plānots pārrunāt citas jomas.

Top komentāri

Aha
A
Vai tik šie nebija tie paši, kas no LIAA vairākus milonus izkrāpa un atkritumnieku grupējumu pārstāv? Nez vai nu ar tādiem vajag vienotāku tēlu.
Alla Borisovna
A
ekportēsim Latvijas tēlu?
Irlielāmērāticams
I
ka ir tikai viens paņēmiens, kā uz sitienu uzlabot Latvijas tēlu - mainīt oficiālo valsts nosaukumu uz skaļi pašapliecinošu. Varianti ir daudz, iedarbināsim iztēli! Varētu būt - CORNUCOPIA.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē