Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

NA piesardzīgi par Kariņa iecerēto "kapitālo remontu" finanšu uzraugu sektorā

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) iekšienē pagaidām ir visai piesardzīga attieksme pret likuma grozījumiem finanšu uzraudzības sektorā, kurus premjers Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība) februārī nodēvēja par sektora "kapitālo remontu" un kurus 26. martā valdība piekrita virzīt izskatīšanai Saeimā. Eiroparlamentārietis Roberts Zīle (NA) vietnē YouTube ievietotā video atklāj, ka apvienības valde pagaidām vēl formulē attieksmi šajā jautājumā, kurā, iespējams, saskatāmi arī zināmi riski.

Partijas valdes sēdē, kas notika pirmdien, 8. aprīlī, uzaicināti un uzklausīti divi finanšu sektora pārstāvji - Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) pārstāvis un Latvijas Bankas prezidenta vietniece Zoja Razmusa.

Zīle norādīja: "Gribējām tiešām saprast, vai tas ir kapitālais remonts (atsaucoties uz Kariņa formulējumu - red.), vai tam ir kādi citi mērķi. Uzklausījām šo institūciju viedokli, nākamnedēļ uzklausīsim finanšu ministru Jāni Reiru (Jaunā Vienotība)," video norādīja Zīle, turpinot: "Tad sapratīsim, kāda ir mūsu attieksme. Domāju, daudzi redzējuši presē, ka ir ļoti pretrunīga informācija par valdības sagatavoto projektu, kurš balstās uz to, ka šī padome būtu jāatlaiž, jāveido vispārējs konkurss, kurā ir ļoti politizēta iecelšanas kārtība. Komisija, kas atlasa, tur ir vairāki ministri - gan finanšu ministrs, gan iekšlietu un tieslietu ministri, gan citu institūciju pārstāvji."

Zīle neslēpa - valdes sēdē izskanējušas bažas, ka finanšu uzraugu neatkarība var tikt apdraudēta, kas būtu "pilnīgi pretēji tam, ko prasa Eiropas Centrālā banka, kurā esam biedri un pildām to, kas ir Eiropas likumdošanā. Abas institūcijas izteica bažas par neatkarības samazināšanos, mēs to ņēmām vērā un, kā teicu, turpināsim izprast šo jautājumu Saeimā."

Finanšu ministrija savukārt iepriekš apgalvojusi, ka grozījumi FKTK likumā, kuri citstarp paredz jaunas padomes iecelšanu, "nav vērsti pret esošo FKTK padomi".

"Nav tā, ka šis likumprojekts kaut kādā mērā būtu vērsts pret esošo padomi. Skatoties pagātnē, mēs esam sistemātiski strādājuši, lai dažādas iestādes pilnveidotu. Pagājušajā gadā mēs gājām cauri ļoti apjomīgiem grozījumiem par Kontroles dienesta reorganizāciju, stiprinot viņu autonomiju un izceļot arī no Ģenerālprokuratūras struktūras. Bija vienošanās arī ar Ekonomikas sadarbības un attīstības padomes (OECD), ka viņi vērtēs, kā esošajās iestādēs uzlabot naudas atmazgāšanas novēršanas (AML) komponenti. Proti, lai mēs neskatāmies tikai uz banku prudenciālo uzraudzību un lai nepazūd AML komponente. Vēl trešais spārns ir likvidācija un maksātspēja. Ar šiem FKTK likuma grozījumiem mēs aptveram visas šīs trīs jomas, lai mums nebūtu iekšēju diskusiju par to, kas ir svarīgāk. Skatoties uz mūsu finanšu sektoru, AML risks ir un tas ir jāņem vērā arī FKTK kā uzraugam. Ja uz likumu paskatāmies šobrīd, tad tur ir ieguldītāju, noguldītāju un apdrošināto personu aizsardzība. Tas nekur nepazūd, bet tagad likumā tiek ielikts, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana ir tikpat svarīga kā prudenciālā uzraudzība," skaidroja Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece finanšu politikas jautājumos Līga Kļaviņa.

Top komentāri

skaidrs
s
Vēl lielāku piesardzību NA uzrāda maksātnespējas administratoru un tiesu izpildītāju sakarā...
Peetuck Krustingk
P
Kāda velna reformas un remonti finanšu uzraudzības sektorā, ja NA līdz šim ir bijusi komfortabla dzīve.
Žoriks
Ž
Ja grib kaut ko izgāzt, tad tiek rīkotas bezgalīgas konsultācijas un izlikšanās par domas gigantiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē