Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

NEPLP problēmas LTV satura plānošanā noveļ uz daļēji atlaisto LTV valdi

Ja Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nebūtu pieņēmusi lēmumu atlaist divus Valsts SIA Latvijas Televīzija (LTV) valdes locekļus, iespējams, 2019. gada LTV satura plānošanas problēmas, kuras tagad LTV ir spiests atzīt, pēc ilgāka laika perioda būtu vēl būtiskākas, paziņojumā medijiem norāda NEPLP locekle Aurēlija Ieva Druviete.

Pēc neuzticības izteikšanas LTV valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim satura attīstības jautājumos Sergejam Ņesterovam Latvijas Televīzijā 2019. gada sākumā aktualizējies jautājums par satura samazinājumu un štatu pārskatīšanu otrajā pusgadā.

LTV raidījums Kultūršoks piektdien vēstīja, ka sāktais taupības režīms raisa bažas, ka no LTV programmas pazudīs raidījumi, bez kuriem sabiedriskais medijs nav iedomājams. Taupības pasākumus jau pagājušajā gadā, neraugoties uz krāšņu Latvijas simtgades programmu, piedzīvoja lielākā daļa pamatplūsmas raidījumu, tostarp arī ziņas. Savukārt šogad gandrīz par mēnesi tiek samazināta sezonālo raidījumu sezona, tai beidzoties 31. maijā, kā arī atkārtoti tiks apcirpti raidījumu budžeti.

NEPLP klāsta, ka brīdī, kad sabiedrībā un arī LTV darbinieku vidū tiek celta trauksme, ka pastāv risks par satura samazināšanu vai pat tādu raidījumu slēgšanu, kas ir iekļauti NEPLP apstiprinātajā sabiedriskā pasūtījuma plānā, ir jāreaģē. LTV, LR un interneta platforma LSM.LV kā sabiedriskie mediji ir nozīmīgi nacionālās informatīvās kultūras telpas veidotāji, kam, radot sabiedrisko labumu, ir jākalpo Latvijas sabiedrībai. Pašlaik NEPLP ir apstiprinājusi pagaidu sabiedriskā pasūtījuma plānu 2019. gadam saskaņā ar tā saukto “tehnisko budžetu”, kuru plānoja LTV valde, klāsta NEPLP.

“Atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumam (EPLL), sabiedrisko mediju bāzes budžets nedrīkst būt mazāks nekā iepriekšējā gadā, bet vienreizējo pasākumu vai mērķdotāciju finansējums pa gadiem būs atšķirīgs, piemēram, Latvijas simtgades mērķprogrammās LTV 2018. gadā saņēma papildus vairāk nekā 1,3 miljonus eiro. Bija vairāk darba un darbinieki saņēma vairāk savos maciņos, daudzi nepaguva izmantot uzkrātos atvaļinājumus, mainījušās atalgojuma likmes un nodokļi, ko daļēji kompensēja jaunās politikas iniciatīvu ietvaros piešķirtie 360 577 eiro LTV kapacitātes stiprināšanai. Tāpat 2019. gada budžetā paredzēti 500 000 eiro Olimpisko spēļu un citu nozīmīgu sporta notikumu licenču iegādei, kā arī kompensācija 500 000 eiro apmērā par Eiropas Parlamenta vēlēšanu reklāmas aizliegumu mēnesi pirms vēlēšanām. Vai 14 008 977 eiro valsts budžeta dotācija 2019. gada projektā uzskatāma par nepietiekamu? Plānojot saprātīgi un ilgtermiņā – pietiekama, bet, tērējot virs plānotā, protams, līdzekļu nepietiek,” skaidrojusi NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

Piemēram, veidojot sabiedrisko pasūtījumu, NEPLP nosaka vadlīnijas, kurās 2019. gadam saskaņā ar 6 sabiedriskā labuma mērķiem un 14 prioritāriem uzdevumiem paredzēts palielināt satura apjomu bērniem un jauniešiem, īpaši iesaistot tos satura veidošanā. Izskanējusī informācija par iecienītā konkursa Gudrs, vēl gudrāks slēgšanu un Balss pavēlnieka neveidošanu liek uzdot jautājumus, vai Ņesterova nodotais un Beltes apstiprinātais sabiedriskā pasūtījuma projekts ir realitāte vai fikcija. Plāns paredz formātu attīstību atbilstoši mūsdienu izglītības standartiem un digitālajām iespējām. Tāpat LTV raidījumā Kultūršoks izskanēja bažas par kultūras raidījumu attīstību un tematikas nodrošināšanu, ko paredz pieņemtais pagaidu plāns.

NEPLP informē LTV skatītājus un Latvijas nodokļu maksātājus, ka NEPLP ir pieprasījusi pašreizējai valdei sniegt skaidrojumu par to, kā, kad un kādu iemeslu dēļ ir izveidojusies finanšu iztrūkuma situācija, kura draud ar LTV primārā uzdevuma – sabiedriskā pasūtījuma veidošanu, – pilnvērtīgu neizpildīšanu. Nesaprātīgas plānošanas rezultātā ir iecirsts robs LTV izdevumu daļā un par to satraukumu pauž arī LTV arodbiedrības. LTV valde šobrīd veic iekšējo funkciju auditu uzņēmumā.

Vienlaikus sistēmiski ir jārisina sabiedrisko mediju finansēšanas modeļa maiņa, lai nodrošinātu to neatkarību un attīstību. NEPLP ir iesniegusi priekšlikumus jaunajam Sabiedrisko mediju un to pārvaldības likumam, rosinot noteikt finansējumu 0,2% no IKP un ikgadēji paredzēt 10% no sabiedrisko mediju budžeta investīcijām.

Top komentāri

Nodokļu maksātājs
N
LTV par Nodokļu maksātāju naudu iepērk filmas un pēc tam tās demonstrē laikā, kad nodokļu maksātājiem ir jādodas gulēt.
Laika ziņas pirms sporta ziņām
L
Ļoti daudziem aktuālajām laika ziņām vajadzētu būt uzreiz pēc pamatziņu bloka - pirms un nevis pēc sporta ziņām. Tas, kā nospēlēja Ņujorkas buļļi pret Ariozonas ērgļiem vai Kanādas bebriem interesē daudz mazāk skatītāju, nekā uzskata LTV vadība un saspīlētajās balsīs runājošie sporta komentētāji.
Nodokļu maksātājs 2
N
par nodokļu maksātāju naudu iepirktā filmas rāda abos kanālos vienlaikus. Vai nu abos kanālos ir LTV pašražotie "raidījumi", vai abos - iepirktās filmas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē