Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Perevoščikovs: Šobrīd katram trešajam testētajam pacientam atklāta Covid-19 infekcija

Šobrīd katram trešajam testētajam pacientam ir konstatēta Covid-19 infekcija, aģentūrai LETA pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka pēdējo četru nedēļu laikā pieaudzis Covid-19 nāves gadījumu skaits. Ja oktobrī tie bija vien pāris gadījumi nedēļā, tad pēdējās četrās nedēļās jau vidēji deviņi nāves gadījumi nedēļā. SPKC dati liecina, ka apmēram pusei Covid-19 noteikta kā pamatdiagnoze, bet dažiem infekcija ir bijusi arī nāvi veicinošais faktors. Tomēr tas, vai nāves gadījumu skaits turpmāk pieaugs, atkarīgs no tā, kā situācija turpināsies, jo patlaban pieaudzis arī smagi saslimušo pacientu skaits. Parasti bija divi pacienti smagā stāvoklī slimnīcās, bet pagājušajā nedēļā tika ziņots jau par deviņiem pacientiem, kuriem stāvoklis vērtējams kā smags.

Perevoščikovs atzīmēja, ka Covid-19 infekcija šobrīd ir visizplatītākā starp citām elpceļu infekcijām. Šobrīd apmēram katram trešajam pacientam, kurš pagājušajā nedēļā tika testēts uz Covid-19 ar elpceļu infekciju simptomiem, tas bija apstiprināts. Viņš atzina, ka tas ir liels īpatsvars, un pie tik plašas izplatīšanās tas skar ne tikai gados jaunus cilvēkus, kuri pārsvarā pārslimo viegli, bet arī riska grupas cilvēkus.

Epidemiologs arī vērsa uzmanību, ka pagājušajā sezonā Covid-19 izplatība bija apmēram 20-30% no visām elpceļu slimībām, un, visticamāk, arī šajā sezonā gaidāma līdzīga situācija. Tā turpināsies vēl ilgu laiku, un tas rada papildu slogu slimnīcām. Tomēr, kamēr dominējošais joprojām ir omikrons, netiek prognozēta tik kritiska situācija, kā bija Covid-19 pandēmijas sākumā.

Perevoščikovs gan piebilda, ka situāciju var pasliktināt arī gripas vīrusi, kuru izplatīšanās ir neizbēgama, jo katru gadu tiek noteikta gripas epidēmija. Gan gripa, gan Covid-19 ir bīstamas riska grupas pacientiem, kuru imūnspēja aizsargāties pret tiem ir pazemināta.

SPKC joprojām aicina cilvēkus vecumā no 65 gadiem, cilvēkus ar hroniskām saslimšanām un grūtnieces vakcinēties gan pret Covid-19, gan gripu. Kā norādīja Perevoščikovs, pērn tie, kas veica sezonālo vakcināciju, slimoja divas reizes mazāk salīdzinājumā ar tiem, kas vakcināciju nebija veikuši vispār. Tāpat vakcinētie tika stacionēti četras reizes mazāk salīdzinājumā ar nevakcinētajiem, un arī nāves gadījumu skaits vakcinēto senioru vidū bija piecas reizes mazāks nekā tiem, kuri pieņēma lēmumu nevakcinēties.

LETA jau rakstīja, ka pieaug ar Covid-19 smagā stāvoklī esošu pacientu skaits stacionāros.

SPKC dati liecina, ka pagājušajā nedēļā Latvijā turpinājās Covid-19 gadījumu skaita pieaugums, laboratoriski apstiprināti 209 Covid-19 gadījumi, savukārt nedēļu iepriekš - 183 gadījumi. No 505 pacientiem, kuri slimnīcās testēti uz SARS-CoV-2 klātbūtni, 95 tika apstiprināta Covid-19 infekcija, savukārt nedēļu iepriekš Covid-19 infekcija tika apstiprināta 76 cilvēkiem.

Pagājušajā nedēļā stacionēti 217 Covid-19 pacienti, līdz ar ko iepriekšējo nedēļu pieauguma tendence saglabājusies, tomēr šis pieaugums nebija tik straujš kā iepriekšējās divās nedēļās, kas var norādīt uz epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanos. Spriežot pēc hospitalizēto Covid-19 pacientu skaita, ir sasniegts iepriekšējās epidēmijas sezonas līmenis, kad 2023.gada janvārī - aprīlī vidēji bija stacionēti 153 Covid-19 pacienti nedēļā.

Iepriekšējā nedēļā smagā stāvoklī stacionēto Covid-19 pacientu skaits pieauga no vidēji diviem gadījumiem nedēļā līdz deviņiem gadījumiem. Reģistrēti 11 Covid-19 pacientu nāves gadījumi vecuma grupā 60 gadi un vecāki, no kuriem vismaz sešiem pacientiem Covid-19 bija pamata diagnoze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē