Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ražotāji: Olu cenas ir nostabilizējušās

Olu cenas, ražotājiem saņemot jauno graudu ražu un izveidojot stabilas izejvielu piegādes ķēdes, pašlaik ir nostabilizējušās, aģentūrai LETA stāsta aptaujātie putnkopības nozares pārstāvji.

AS "Balticovo" komunikācijas un attīstības direktors un valdes loceklis Toms Auškāps atzīmēja, ka olu ražošanā 80% no olas pašizmaksas veido barības izmaksas. Nozarei smagu triecienu deva Krievijas karš Ukrainā, kā rezultātā graudu cena pieauga līdz 400 eiro par tonnu, kad vidēji pēdējos pāris gados tā bija aptuveni 200 eiro par tonnu.

Auškāps minēja, ka graudu pamatkomponenti - kviešus, miežus un rapsi - uzņēmumam nodrošina vietējie lauksaimnieki, bet papildbarība tiek importēta.

Viņš atzīmēja, ka graudu cenas, pašlaik ir stabilas, virs 300 eiro par tonnu, un tādējādi arī olu cenas ir nostabilizējušās.

Arī SIA "Alūksnes putnu ferma" valdes priekšsēdētājs Hermanis Dovgijs aģentūrai LETA teica, ka vislielākais izaicinājums uzņēmumam bija šā gada februāris un marts, kad uzņēmums strādāja ar zaudējumiem.

Dovgijs skaidroja, ka uzņēmumam nācās atrast jaunus barības izejvielu piegādātājus, kas rezultējās ar 50% sadārdzinājumu izejvielās, turklāt uzņēmumam ar jaunajiem piegādātājiem nebija lojālo klientu priekšrocības.

Tāpat arī samazinājās uzņēmuma plānošanas horizonts - ja ierastos apstākļos uzņēmums spēja plānot vairākus mēnešus uz priekšu tad, pavasara mēnešos plānošanas horizonts bija nedēļa.

Kā stāstīja Dovgijs, "Alūksnes putnu ferma" kviešus iepērk no vietējajiem zemniekiem, bet kukurūzu, saulespuķes un soju, pirms Ukrainas kara, importēja no Krievijas un Ukrainas.

"Alūksnes putnu fermas" valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka situācija uzņēmumā ir stabilizējusies, ar pārdošanas tīkliem ir notikušas vienošanās par jaunajām cenām un ir veikta nepieciešamā cenu paaugstināšana, lai uzņēmums varētu turpināt saimniecisko darbību.

"Alūksnes putnu ferma" 2021.gadā strādāja ar 3,266 miljoni eiro lielu pagrozījumu, kas ir par 19% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus uzņēmums strādāja ar peļņu 84 283 eiro apmērā, salīdzinot ar 2020.gadu, kad uzņēmums cieta zaudējumus 1,231 miljonu eiro apmērā.

"Alūksnes putnu ferma" 100% pieder uzņēmumam AS "APF Holdings", kura patiesais labuma guvējs ir Jurijs Adamovičs.

Jau ziņots, ka 2020.gadā "Balticovo" strādāja ar 54,318 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,7% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 87,9% un bija 3,034 miljoni eiro. Uzņēmuma finanšu dati par 2021.gadu vēl nav pieejami.

Uzņēmuma lielākais īpašnieks, pēc "Balticovo" 2020.gada pārskatā minētā, ir SIA "BCO", kurai pieder 95,53% "Balticovo" akciju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē