Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Reizniece-Ozola: Vēl prasmīgāk jāizmanto pieejamie darbaspēka resursi

Kad Latvijā būs pilnībā izmantoti vietējie darbaspēka resursi, varēs sākt domāt par ārējo resursu piesaistīšanu un liberālāku imigrācijas politiku, piektdien Rīgas biznesa foruma atklāšanā sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre norādīja, ka valdība jau ir noteikusi to 237 profesiju sarakstu, kurās var piesaistīt speciālistus no ārvalstīm, tomēr statistika liecina, ka no 500 spēkā esošām darba atļaujām tikai 15% ir augsti kvalificēti speciālisti.

"Patlaban dzīvojam mierīgā un labklājīgā laikā, ekonomikā ir stabilas attīstības laiks, visi rādītāji uzlabojas, un tas nav tikai Latvijas fenomens. Jo labāk iet mūsu partneriem, jo labāki ir Latvijas rādītāji. Tautsaimniecība turpina augt un cilvēki, kas izvēlas strādāt Latvijā vēlas labāku atalgojumu," sacīja Reizniece-Ozola.

Ministre uzsvēra, ka kopumā vēl ir arī daži šaurie pudeles kakli un viens no vājajiem punktiem ir ierobežots cilvēku resurss.

"Lai attīstītu darbaspēka pieejamību, pirmkārt, jāceļ labklājības līmenis valstī. Nodokļu reforma samazinājusi darbaspēka nodokļus, palielinājusi minimālo algu, arī algu kāpums pērn sasniedzis 8% un šogad tendence būs līdzīga. Sasniegta vēsturiski augstākā iedzīvotāju iesaiste darba tirgū. Tāpat tiek uzlabots atbalsts demogrāfijai un veikta veselības aprūpes sistēmas uzlabošana," skaidroja Reizniece-Ozola.

Ministre uzsvēra, ka valstij un uzņēmējiem ir jādomā arī par prasmīgāku vietējo darbaspēka resursu izmantošanu, piemēram, samazinot valsts pārvaldē strādājošo skaitu, privātajam sektoram būs pieejami lielāki darbaspēka resursi. Jādomā arī par cilvēku ar īpašām vajadzībām, jauno māmiņu un citu sociālo grupu iesaisti darba tirgū.

Ministre arī norādīja, ka starp bezdarbniekiem joprojām ir daudz cilvēku ar augstāko un profesionālo izglītību. "Iespējams, ka šī izglītība īsti neatbilst darba tirgus vajadzībām, tāpēc jādomā par šo cilvēku pārkvalifikāciju. Vienlaikus ir jāstrādā pie darbinieku produktivitātes uzlabošanas," skaidroja Reizniece-Ozola.

Viņa piebilda, ka arī mūžizglītībā Latvijā ir iesaistīti tikai 5,7% iedzīvotāju, lai gan Eiropā vidēji tie ir 11%. Reizniece-Ozola norādīja, ka būtu vēlams mūžizglītībā iesaistīt līdz 15% iedzīvotāju.

Top komentāri

pepe
p
krīzes laiku eksperiments, kura rezultātā piespiedu kārtā iepriekšējie varas censoņi no valsts pārvaldes uz privātsektoru mēģināja "pārcelt" darbaspēku, izgāzās, jo liela daļa vienkārši aizbrauca no valsts. kurš muļķis grib strādāt komercstruktūrā, ja alga bieži vien svārstās ap minimālo, pie tam ekonomikas reģionālās atšķirības nosaka arī algu apjomu, un alga darbiniekam par vienām un tām pašām funkcijām Rīgā un Daugavpilī atšķiras n reizes. Manuprāt, fiksi jāmaina mūsu "reformatori" uz cilvēkiem ar pragmatiskāku domāšanu
mantra par ''ražīgumu''
m
Salīdzinām divas meitenes pie kafijas automātiem - Žaklīni Parīzē un Līgu tepat Latvijā. Kādas fantastiskas investīcijas Žaklīnes ražīgumā ir veicis viņas darba devējs Antuāns, ja Žaklīne saņem trīs reizes vairāk, lai gan abas meitenes strādā vienādā tempā, kafejnīca tāda pati un arī preču piedāvājums neatšķiras? Žaklīnei nav 6 roku, viņa neatrodas 3 kafejnīcās vienlaicīgi un strādā tikpat stundu cik Līga! Kur slēpjas Žaklīnes ražīguma noslēpums? Tālāk. Pieņemsim, Līga iemācās franciski, sāk meklēt darbu Francijā un dabū vietu Antuāna kafejnīcā. Kāpēc Līgas ražīgums - spriežot pēc algas- pēkšņi kļūst vienāds ar Žaklīnes ražīgumu, lai gan nekādu superkapitālu Antuāns nav iztērējis?
Serjoznijs
S
Cik liels ir Latvijas valsts parāds un kā Finanču ministrijas esošie un bijušie darbinieki domā to samaksāt ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums ir izdevīga vienota un stabila Vienotība

Triecieni, kurus pēdējā laikā saņēmusi vadošā partija Vienotība, diez vai varētu sašūpot arī valdības konstrukciju – koalīcijas partneriem izmantot situāciju neesot intereses. Tas nozīmē, ka op...

Vinnēs tie, kas pielāgojas

Dažādi ekonomisko situāciju un biznesa vidi raksturojošie dati, ekspertu viedokļi, aptauju rezultāti, kā arī pieredzes stāsti atklāj, ka par veiksmes atslēgu gan uzņēmumu, gan nozaru, gan ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē