Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rinkēvičs: ES galvenajai prioritātei jābūt Austrumu partnerības valstu izturētspējas veicināšanai

Eiropas Savienības (ES) galvenajai prioritātei jābūt Austrumu partnerības valstu izturētspējas veicināšanai, piedaloties ES ārlietu ministru neformālajā, tā dēvētajā Gimnihas (Gymnich) sanāksmē Bukarestē, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Jaunā Vienotība).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), diskusijā par Austrumu partnerību Rinkēvičs atzīmēja Austrumu partnerības valstu izturētspējas veicināšanas nozīmi. "ES partnervalstīs Moldovā un Ukrainā gaidāmas svarīgas vēlēšanas. Savukārt Baltkrievijas attiecībās ar Krieviju vērojama jauna dinamika. Svarīgi ne tikai aktīvi sekot līdzi notikumu attīstībai, bet praktiski atbalstīt partnervalstis, lai stiprinātu to izturētspēju. Tai jābūt ES galvenajai prioritātei," norādīja ārlietu ministrs.

Tāpat Rinkēvičs uzsvēra, ka Austrumu partnerība jāturpina uzturēt kā ES ārpolitikas prioritāte. "Austrumu partnerība ir vienīgā platforma, ar kuras starpniecību reģiona valstis var tuvināties ES, tās vērtībām un dzīves līmenim. Latvija aicina ES turpināt sniegt atbalstu partnervalstīm, strādājot konkrētu rezultātu sasniegšanai. Tāpēc diskusijās par nākamo daudzgadu budžetu svarīgi saglabāt redzamību un atbalstu partnervalstīm. Vienlaikus jāizdara secinājumi un jāmācās no līdzšinējās pieredzes," norādīja ārlietu ministrs.

Pārrunājot attiecības ar Ķīnu, politiķis pauda pārliecību, ka ES nostājai attiecībā uz Ķīnu jābūt vienotai. "Sadarbībā ar Ķīnu ir ļoti būtiski demonstrēt vienotību. Tikai paužot stingru un konsekventu ES pozīciju, spēsim nodrošināt, ka ES tiek uztverta kā spēcīgs un atbildīgs globāls spēlētājs. Apzinoties ES ievērojamās ekonomiskās intereses sadarbībā arī Ķīnu, mums jāturpina uzrunāt tādi jautājumi kā tirgus pieejamība, investīciju vides uzlabošana un aizsardzība," teica Rinkēvičs.

Viņaprāt, kopīgiem spēkiem ir jāpanāk, ka Ķīna atzīst un apņemas rīkoties atbilstoši uz noteikumiem balstītai starptautiskās tirdzniecības sistēmai," norādīja ministrs. Vienlaikus Rinkēvičs pauda cerību, ka ASV un Ķīnas tirdzniecības konfliktam nebūs pārmērīgi negatīva ietekme uz ES-Ķīnas tirdzniecību.

Ārlietu ministrs Gimnihas sanāksmē īpaši uzsvēra nepieciešamību būt vienotai nostājai jautājumos, kas skar vērtības. "Svarīgi, lai ES runātu vienā balsī jautājumos kas skar vērtības - cilvēktiesību, demokrātijas principu un likuma varas ievērošanu. Tāpat jārēķinās, ka plaša spektra drošības aspektiem būs arvien lielāka loma sadarbībā ar Ķīnu, īpaši kiberdrošības jomā un ar to saistītajā Ķīnas investīciju caurskatīšanas ziņā. Tāpēc Latvija novērtē ES apstiprināto ārvalstu tiešo investīcijas caurskatīšanas mehānismu," atzina Rinkēvičs.

Ministrs arī pauda atbalstu sinerģijas veidošanai starp ES stratēģiju Eiropas un Āzijas savienojamībai un Ķīnas virzīto Joslas un ceļa iniciatīvu. Vienlaikus politiķis uzsvēra nepieciešamību stingri aizstāvēt ES intereses, lai projektu īstenošanā tiktu nodrošināti vienlīdzīgas un uz noteikumiem balstītas konkurences apstākļi, caurskatāmība un ilgtspēja.

ĀM norādīja, ka neformālā jeb tā dēvētā Gimnihas sanāksme ir regulāra ES ārlietu ministru tikšanās, kuru reizi pusgadā organizē ES prezidējošā valsts. To vada ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos. Sanāksmēs notiek stratēģiskas diskusijas par ES ārlietu un drošības politikas mērķiem un instrumentiem.

Top komentāri

P
P
Lepnā latviešu tauta!Kas Jūs ved uz saulaino tāli?
Jābūts Gavilētājs
J
ES prioritāte drīz būs atkratīties no ASV trenētā Šīszemes nodevēja. Ne jau ES idiotu dēļ sākt karu ar Krieviju.
Vai šis, manuprāt, tukšpļāpa
V
nevēlas savas pļāpas pārtulkot latviski? Ka var par ministru būt persona, kas valsts valodā neprot normāli izteikties?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē