Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Veide: Pat prasmīgiem datora lietotājiem e-recepšu izrakstīšana prasa ilgu laiku

Kompensējamo medikamentu receptes izrakstīšana e-veselības portālā aizņem vairāk par divām minūtēm pat tiem ārstiem, kuri vairāk nekā desmit gadus lietojuši speciālās ārstu datorprogrammas, aģentūrai LETA jauno e-veselības sistēmu kritiski vērtēja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide. Turpretī papīra formā un ārstu lietotajās speciālajās datorprogrammās to var veikt 30 sekundēs, piebilda Veide.

Pēc viņas paustā, LĢĀA regulāri informē ģimenes ārstus par to, kā rīkoties e-veselības sistēmas darbības traucējumu gadījumos. Gada pirmajās divās nedēļās asociācija katru darba dienu saņēma ziņas no ģimenes ārstiem, ka tiek novēroti sistēmas darbības traucējumi, piemēram, bijusi neparedzēta servera kļūda vai nav bijusi atļauta pieeja.

Pēc Veides paustā, pat tad, kad neparādās sistēmas darbības traucējumu paziņojumi, tāpat sistēma strādā lēni, un īpaši izteikti tas ir visaktīvākajā darba laikā, kad no vienas darbības līdz otrai ir jāgaida pārāk ilgi. 

Veide uzsvēra, ka e-veselības portāls ir neērts, tajā jāveic daudz lieku darbību, izrakstāmie vai izrakstītie dokumenti ir nepārskatāmi, turklāt nesatur visu nepieciešamo informāciju. "Sistēma pati nepalīdz novērst kļūdas un nepiedāvā risinājumus," norādīja asociācijas prezidente.

Veide kritizēja, ka Veselības ministrija (VM) nav izstrādājusi noteikumus situācijām, kad e-darbnespējas lapu nevar atvērt piecu darbdienu laikā un nevar noslēgt tehnisku iemeslu dēļ. Ministru kabineta noteikumi risinājumu, kad nav iespējams izdot darbnespējas lapu elektroniski, neparedz, tāpēc, ja nav iespējams darbību veikt elektroniski, ārsti ir spiesti izdot darbnespējas apliecinājumus pacientiem papīra formā.

Veide piebilda, ka asociācija joprojām nav saņēmusi valsts atbildīgo iestāžu, tostarp Ministru kabineta, VM un citu ministriju, atbildi uz asociācijas 8. decembra vēstuli un tajā iekļauto lūgumu nekavējoties piesaistīt informācijas tehnoloģiju speciālistus, kas noskaidrotu e-veselības sistēmas darbības trūkumu cēloņus un tos novērstu tā, lai netiktu apdraudēts pacientu ārstēšanas darbs.

Jau vēstīts, ka datorspeciālists Ilmārs Poikāns, pazīstams arī kā Neo, pērn gada nogalē kopā ar mediķi veica e-veselības sistēmas darbības novērtējumu, cenšoties izpildīt tās darbības, kas ikdienā mediķim būs jāveic sistēmā. Poikāns savā vērtējumā bija skarbs, norādot: "Ja kāds mēģinātu mani piespiest strādāt ar tik nelietojami lēnu un nestabilu sistēmu kā eveseliba.gov.lv, tad man draudētu kriminālpants par smagu miesas bojājumu nodarīšanu, "taisnojot līkās rokas" par šādas sistēmas izstrādi atbildīgajām personām."

 

Top komentāri

visiem
v
izņemot Čakšu bija zināms. Paldies Veide tev!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē