Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vējonis bažījas, ka jauniešu nepilnīgās zināšanas var apdraudēt deportāciju piemiņu

Jauniešu nepilnīgas zināšanas tuvākajā laikā var apdraudēt deportāciju piemiņu, pirmdien Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumā pie Brīvības pieminekļa sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Uzrunājot valsts augstākās amatpersonas, ministrus, Saeimas deputātus, dažādu valstu diplomātus, konfesiju pārstāvjus un citus klātesošos, valsts galva atgādināja, ka šodien aprit 70 gadi, kopš Latvijā pastrādāti noziegumi pret cilvēci.

"Šī gadadiena varētu kļūt par simbolisku atskaites punktu godīgai sarunai par pagātni un piemiņu. Mūsu vēsture nav un nekad nav bijusi melnbalta un viennozīmīga. Arī Latvijas tautas deportācijas veica ne tikai tam speciāli ievestais karaspēks un čekisti. Savus līdzcilvēkus represijām brīvprātīgi vai pret savu gribu, aiz bailēm vai pārliecības nodeva arī kaimiņi, radi un novadnieki," atgādināja Vējonis, piebilstot, ka

"šī vaina ir daļa no mūsu tautas mantojuma".

Vienlaikus prezidents aicināja izcelt tos retos cilvēkus, kas spēja un paspēja kādu izglābt, brīdināt par izsūtīšanām.

"Tie ir varoņi, kuriem vēl esam parādā piemiņu. Starp viņiem bija ari tādi, kuri sākotnēji kalpoja jaunajai varai, bet bija arī tādi, kas pēdējā brīdī attapās. Kļūdīties ir cilvēcīgi, nelabot savas kļūdas - nav," pauda Valsts prezidents, piebilstot, ka deportācijām sekoja 40 gadi baiļu un neuzticēšanās.

Vējonis sacīja, ka represētie un viņu ģimenes nekad neaizmirsīs padomju režīma nodarījumus.

"Cik daudz atcerēsies mūsu bērni? Ko par 1949. gada 25. martu zinās mūsu mazbērni? Jauniešu nepilnīgas zināšanas jau tuvākajā laikā var apdraudēt deportāciju piemiņu," teica prezidents. Viņaprāt, valstiski ir svarīgi nodrošināt, ka attieksme pret komunisma noziegumiem sabiedrībā tiek uztverta kā universāla morāles mēraukla.

Jau vēstīts, ka šodien vairāki simti cilvēku, tostarp valsts amatpersonas, pulcējās Komunistiskā genocīdu upuru piemiņas gājienā cauri Vecrīgai.

Gājiens sākās pie Okupācijas muzeja un noslēdzies pie Brīvības pieminekļa, kur notika ziedu nolikšana. Vairāki gājiena dalībnieki rokās tur Latvijas, Lietuvas, Igaunijas karogus.

Kopumā gājiens norisinājās mierīgā gaisotnē. Tas noslēdzies pie Brīvības pieminekļa, kur notikusi arī goda sardzes maiņa.

Top komentāri

Labais
L
Atšķirībā no Vējoņa es bažījos par noziedzīgo politiķu politiku atiecībā pret jauniešiem,kuri ir spiesti paši deportēties uz ārzemēm,dēl neiespējamo dzīvi Latvijā.
Enģeļa viesis
E
Es nezinu nevienu jaunieti, kas nezinātu par deportācijām. Viņi ir ļoti atvērti un saprot to traģēdiju, kāda notika laikmeta griežos. Jaunieši uz savas ādas izjūt tagadējo traģēdiju, ka daudzi talantīgie ir spiesti pamest Latviju un cīnīties par sevi svešumā, jo savas zemes cilvēki nav pretī nākoši....es ceru, ka tas mainīsies, ka mēs sapratīsim cik mums svarīgi līdzcilvēki!
diemžēl
d
Tas, ka Latvijas Valsts prezidents šogad ignorēja Oskara Kalpaka simto nāves atceres dienu, mūsu vēstures izpratni apdraud vairāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē