Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Vējonis: Grūti iegūtā Latvijas neatkarība ir jāsargā

Valsts prezidents Raimonds Vējonis militārajā parādē Jēkabpilī par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienai uzsvēra, ka ir jāsargā grūti iegūtā Latvijas neatkarība.

Prezidents uzsvēra, ka šogad tiek svinēta Latvijas armijas simtgade, norādot, ka 1919. gada cīņas par Baltijas brīvību bija ilgas un ar smagiem zaudējumiem.

"Pirmā pasaules kara beigas sniedza iespēju mūsu tautai piepildīt sapni par savu brīvu un neatkarīgu valsti. Iespēju, par kuras izmantošanu mēs samaksājām ar asinīm. Pirms simts gadiem cīņās par Latviju devās un uzvarēja karavīri, kuri nedomāja, ka ir varoņi. Mūsu jaunajai armijai trūka ekipējuma un munīcijas. Tomēr visus - dažādākā vecuma un izcelsmes, tautību un profesiju cilvēkus - visus vienoja mērķis par mieru un drošību savā brīvā valstī," pauda prezidents.

Viņš atzina, ka Neatkarības kara laikā kopā ar Latvijas armiju cīnījās igauņi, dāņi, poļi, franči un briti, turklāt Baltijas valstu neatkarības cīņas bija ilgas un zaudējumi smagi.

"Šodien parādē mēs redzam Latvijas armiju gadsimtu vēlāk, ar modernu ekipējumu un mūsdienīgu bruņojumu. Mēs redzam virsniekus un kareivjus, kuru profesionalitāte ir atzīta visā pasaulē. Ir īstenojusies ideja par brīvu un demokrātisku valstu kopēju militāru savienību. Kopā ar mūsu karavīriem par valsts un visas Baltijas drošību šodien iestājas plaši sabiedroto spēki," sacīja Vējonis.

Valsts prezidents norādīja, ka varonībai ir dažādas izpausmes. "Varonība ir stāties fiziski pretī briesmām un riskēt ar savu dzīvību. Varonība ir garīgi uzvarēt cīņu ar sevi, iestājoties par taisnību, un izvēloties labo pār ļauno. Varonība bija arī nevardarbīgā pretošanās, kad tūkstošiem Latvijas cilvēku atmodas laikā iestājās par savām tiesībām dzīvot brīvā Latvijā," pauda Vējonis.

Viņš atgādināja, ka pirms 25 gadiem Latvija panāca, ka mūsu valsti pamet okupantu karaspēks, bet pirms 15 gadiem Latvija pievienojās NATO un Eiropas Savienībai. Vējonis uzsvēra, ka šīs vērtība ir jāsaglabā.

"Mūsu pienākums ir sasniegto nosargāt un attīstīt, lai mūsu zemi brīvu un drošu atstātu nākamajām paaudzēm. Tādēļ šodien es saku paldies tiem, kas ir mūsu valsts aizsardzības pirmajās rindās. Tūkstošiem karavīru sauszemes, jūras un gaisa spēkos. Mūsu armijas rezervistiem un zemessargiem. Jaunsargiem, kas gatavi nākotnē tiem pievienoties. Paldies katram robežsargam, policistam un ugunsdzēsējam, kas bezbailīgi kalpo savai dzimtenei un sargā mūs ikdienā," uzsvēra Vējonis.​

Prezidents pateicās sabiedrotajiem, kuri plecu pie pleca ar Latvijas karavīriem aizsargā Latvijas vērtības. Tāpat Valsts prezidents aicināja novērtēt, ka Latvijas brīvību varam svinēt pie baltiem galdautiem ar ģimenēm, draugiem un kaimiņiem.

Papildināta visa ziņa

 

 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka Latvijas neatkarība ir jāsargā no nekompetentiem avantūristiem, kuri iesaistās politikā līdzīgi, kā gadījuma dzimumsakaros.
Vecsčekists
V
Ir lielā mērā ticams, ka krievu armija no Baltijas telpas aizvācās tāpēc, ka ekonomiskā sabrukuma apstākļos nespēja uzturēt visu šo armādu, kura pēkšņi bija nokļuvusi "ārzemēs". Protams, ka krievu ģenerāļi nebija laimīgi, taču- varēja mierināt sevi ar pārcelšanās juceklī fantastiski pieaugušajām zagšanas iespējām, kas pārsniedza visu cerēto.
Edvīns Puķe
E
LAI IERAUDZĪT PATIESOS PARAZĪTUS, NAV JĀVER ČEKAS MAISI PIETIEK SALĪDZINĀT LATVIJAS FORBES SARAKSTU AR KOMUNISTU - ATMODISTU RINDĀM ATMODISTS DAINIS SAŅĒMA SENČU MĀJAS, BET PUSMILJONA LETIŅU ZAUDĒJA,KOPĀ AR DZIMTENI (stāsts par 30 sudraba grašiem) https://www.facebook.com/Atmoda/
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē