Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

VID: Stingrāka skaidras naudas kontrole mazinās nelegālās naudas apriti

Ceturtdien, 13.jūnijā, Saeimā ir pieņemti grozījumi likumā "Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas". Tie paredz, ka no šī gada 1.jūlija Valsts ieņēmumu dienests (VID) drīkstēs kontrolēt skaidras naudas plūsmu ne tikai uz ārējās robežas, kā tas ir jau līdz šim, bet arī uz iekšējās robežas. Tas tiks darīts tikai pamatotu aizdomu gadījumā un mazinās noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu apriti Latvijā.

Cīņa ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tai skaitā noziedzīgi iegūtas skaidras naudas pārvietošanas pāri Latvijas robežai ierobežošanu šogad ir viena no VID prioritātēm. Jaunā likuma norma palīdzēs ierobežot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas iespējas Latvijā, kā arī mazinās negodprātīgu personu iespējas iegūt skaidru naudu tā dēvēto "aplokšņu algu" izmaksām.

"Mēs strikti vēršam uzmanību uz to, ka nekādā gadījumā nav plānots pārbaudīt katru iedzīvotāju, kurš šķērso Latvijas – Lietuvas vai Latvijas – Igaunijas robežu. Mēs pārbaudīsim tikai tās personas, par kurām mums būs droša informācija, ka tās varētu nelegāli pārvadāt lielas naudas summas, tas ir, vismaz 10 000 eiro, kas, iespējams, ir iegūti noziedzīgā veidā vai arī paredzēti nelegāliem mērķiem, piemēram, "aplokšņu" algu izmaksai," skaidro VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Tas nozīmē, ka no šī gada 1.jūlija VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas uzraudzīs skaidras naudas pārvietošanu arī uz Latvijas robežas ar Lietuvu un Igauniju, taču stingri pamatojoties uz pieejamo riska informāciju. Un tikai tām personām, kuras ieved vai izved skaidru naudu vismaz 10 000 eiro apmērā un par kurām būs šāda riska informācija, būs jāiesniedz rakstveida deklarācija.

Gadījumā, ja persona naudu nedeklarēs vai arī to deklarēs nepatiesi, VID Nodokļu un muitas policijas amatpersonas uzsāks administratīvo pārkāpuma lietu un izņems skaidru naudu. Ja attiecīgajā gadījumā tiks saskatītas noziedzīga nodarījuma pazīmes, tiks uzsākts kriminālprocess un persona – aizturēta. Izmeklēšanas laikā izņemtā skaidrā nauda tiks ieskaitīta deponēto līdzekļu kontā Valsts kasē.

Jaunā likuma norma ir būtiska pasākumu plāna noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai sastāvdaļa, kas izstrādāts saskaņā ar Moneyval rekomendācijām par pasākumiem, kuri Latvijai jāveic, lai nodrošinātu vairāk atturošu sistēmu attiecībā uz robežas nedeklarētās vai nepatiesi deklarētās skaidras naudas arestēšanu un konfiskāciju.

VID atgādina, ka jau šobrīd notiek pastiprināta skaidras naudas kontrole uz Latvijas ārējās robežas – laika periodā no gada sākuma līdz šim brīdim par mēģinājumu ievest nedeklarētu vai nepatiesi deklarētu skaidru naudu lielos apmēros uzsākti 20 kriminālprocesi, bet aizdomās turētā statuss noteikts 19 personām.

Galvenokārt šīs personas ir bijušas no Krievijas un Ukrainas. Šo procesu ietvaros kopumā izņemta skaidra nauda 2,5 miljonu eiro apmērā, bet arestēta skaidra nauda 1,67 miljonu eiro apmērā. Lielākais VID atklājums attiecībā uz nedeklarētas vai nepatiesi deklarētas skaidras naudas pārvadājumiem bija šā gada maija vidū, kad četri Ukrainas pilsoņi ar privātas lidmašīnas reisu Odesa – Rīga centās Latvijā ievest 500 tūkstošus ASV dolāru un 400 tūkstošus eiro, kas arī ir arestēta.

Top komentāri

.
.
Bezjēdzīgi ierobežojumi un nodokļu terors rada naidu pret valsti un veicina depopulāciju.
Gaisma.
G
Tas ir pret visiem veselā saprāta likumiem. Šī nejēdzīgā kontrole nevienu pie laba gala nenovedīs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē