Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ANO: Ārvalstīm jābeidz iejaukties Lībijas konfliktā

Ārvalstīm jābeidz iejaukties Lībijas konfliktā un visi ārvalstu kaujinieki jāatvelk no valsts, sestdien paziņoja ANO ģenerālsekretāra īpašais pārstāvis Lībijā Gasans Salame.

"Mēs esam iesnieguši drošības plānu, kas paredz visu ārvalstu karotāju atvilkšanu neatkarīgi no viņu pilsonības," intervijā laikrakstam Al-Sharq al-Awsat pirms svētdien Berlīnē paredzētās Lībijai veltītās konferences pavēstīja Salame.

"Visa ārvalstu iejaukšanās var dot zināmu aspirīna efektu īstermiņā, taču Lībijai vajag, lai visa ārvalstu iejaukšanās beigtos. Tas ir viens no šīs konferences mērķiem," norādīja Salame.

Pēc viņa teiktā, konferences dienaskārtībā būs arī jautājums par ieroču kontrabandas pārtraukšanu uz Lībiju.

Svētdien Berlīnē notiks starptautiska konference par Lībijas miera procesu, kurā piedalīsies Eiropas, Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstis, kā arī ANO, Eiropas Savienība (ES), Āfrikas Savienība un Arābu valstu līga.

Gaidāms, ka Vācijas kancleres Angelas Merkeles organizēto konferenci apmeklēs Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, Francijas prezidents Emanuels Makrons un Krievijas prezidents Vladimirs Putins. 

Jau ziņots, ka Tripolē bāzētās ANO atzītās valdības vadītājs Fajezs as Sarradžs šonedēļ sarunās Maskavā parakstīja vienošanos par pamieru, bet militārais komandieris feldmaršals Halifa Haftars, kurš atbalsta Tubrukā bāzēto valdību, pameta Krievijas galvaspilsētu šo dokumentu neparakstot.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Pastāv spēcīgas aizdomas, ka arī Krievija atbalsta Haftara spēkus, lai gan Maskava noliedz, ka tai būtu kāda loma Lībijas konfliktā.

Situācija Lībijā saasinājās pagājušajā gadā, kad Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Konfliktu sarežģījusi ārvalstu spēku iejaukšanās, arī AAE un Krievijas algotņi, kas atbalsta Haftaru.

Top komentāri

Uldis
U
Lībiju izpostīja ASV ,un NATO !!! Visi par to klusē ,un tas ir nožēlojami ,jo pirms ASV ,un NATO iebrukuma Lībija bija plaukstoša valsts ,un Latvijas ekanomika ne tuvu viņiem nestāvēja .
Scorseze
S
Varbūt ANO būs tik laipni, un pateiks beidzot savu vārdu arī Sīrijas un Irākas jautājumā, vai arī viņi ver mutu vaļā tikai tad, ja tas ir "izdevīgi" ?
Def
D
Nu tad lai ano nejaucas citās valstīs par nelegālu uzņemšanu !!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē