Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Blinkens aicina Izraēlu izveidot drošas zonas Gazas joslā, kad atsāksies karadarbība

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ceturtdien Izraēlas apmeklējuma laikā aicināja šo valsti izveidot drošas zonas palestīniešu civiliedzīvotājiem Gazas joslā, pirms Izraēla atsāks "lielas militāras operācijas" šajā teritorijā.

Runājot pamiera starp Izraēlu un Gazas joslā valdošo palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās" septītajā dienā, Blinkens arī aicināja tālāk pagarināt šo pamieru, kura laikā notikušas ķīlnieku un cietumnieku apmaiņas un humānās palīdzības piegādes Gazas joslai.

"Ir skaidrs, ka mēs gribam redzēt, ka šis process turpina virzīties uz priekšu," Blinkens sacīja reportieriem Telavivā, noslēdzot vizīti Izraēlā un Jordānas Rietumkrastā.
"Mēs gribam [pamieru] astoto dienu un pēc tam," sacīja Blinkens.
Ir gaidāms, ka pauze karadarbībā beigsies piektdienas rītā, ja netiks panākta vienošanās par tās pagarināšanu. Šī pauze ļāva atbrīvot desmitiem izraēliešu un ārvalstu ķīlnieku no "Hamās" gūsta apmaiņā pret trīsreiz lielāku skaitu palestīniešu cietumnieku atbrīvošanu.
 
Blinkens apmeklēja šo reģionu trešo reizi, kopš 7.oktobrī "Hamās" uzbrukums Izraēlai izprovocēja karu starp abām pusēm Gazas joslā.
 
Blinkens sacīja reportieriem, ka Izraēlai "jāīsteno humānas civiliedzivotāju aizsardzības plāni, kas samazina tālāku upuru skaitu nevainīgu palestīniešu vidū".
Viņš sacīja, ka tas nozīmē "skaidri un precīzi noteikt Gazas joslas dienvidos un centrālajā daļā zonas un vietas, kur viņi varētu būt drošībā un ārpus ugunslīnijas".
Blinkens sacīja, ka tas nozīmē izvairīties no tālākas "ievērojamas civiliedzīvotāju pārvietošanas Gazas joslas iekšienē" un no "postījumiem vitāli svarīgai infrastruktūrai - kā slimnīcām, elektrostacijām, ūdensapgādes iekārtām".
 
"Un tas nozīmē dot civiliedzīvotājiem, kas pārvietoti uz Gazas joslas dienvidiem, izvēli atgriezties [Gazas joslas] ziemeļos, tiklīdz to ļaus apstākļi," sacīja Blinkens.
 
Viņš sacīja, ka Izraēla "ir spējīga neitralizēt "Hamās" radītos draudus, samazinot līdz minimumam kaitējumu nevainīgiem vīriešiem, sievietēm un bērniem", un ka "tai ir pienākums to darīt".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē