Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Cihanouska nodēvē par farsu Baltkrievijā pret viņu sākto tiesas prāvu

Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas kustības līdere Svjatlana Cihanouska intervijā ziņu aģentūrai AFP nodēvēja par farsu un šovu Minskā pret viņu aizmuguriski sākto tiesas prāvu, norādot, ka viņai nav dota piekļuve tiesas dokumentiem pirms prāvas sākuma.

Prāva otrdien sākās Minskas pilsētas tiesā. Tajā aizmuguriski tiek tiesāti arī vairāki citi opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes locekļi - Pāvels Latuško, Olga Kovaļkova, Marija Moroza un Sergejs Diļevskis. 

"Tas viss ir šovs, tas ir farss, bet tam nav nekāda sakara ar taisnīgumu," sacīja Cihanouska, kura dzīvo trimdā Lietuvā.

"Tā ir [Baltkrievijas diktatora Aleksandra] Lukašenko un viņa līdzgaitnieku personīga atriebība, bet ne tikai man, bet arī citiem cilvēkiem, kas viņam pretojas," pirmdien Pasaules ekonomikas forumā Davosā ziņu aģentūrai AFP sacīja Cihanouska.

Kopš 1992.gada Cihanouska ir pirmā publiskā persona no Baltkrievijas, kas apmeklējusi šo forumu.

Cihanouska, kurai Baltkrievijā izvirzītas apsūdzības aptuveni desmit punktos, tai skaitā par nodevību un sazvērestību ar mērķi sagrābt varu, AFP atklāja, ka mēģinājusi sazināties ar tiesas iecelto advokātu, bet nav saņēmusi atbildi.

"Es pat nezinu, ko mans tā saucamais advokāts darīs rīt [otrdien] šajā tiesā, kā viņš mani aizstāvēs," viņa piebilda.

"Es nezinu, cik ilgi šī tiesa notiks, cik dienas, bet esmu pārliecināta, ka viņi man piespriedīs daudzus, daudzus gadus cietumā," sacīja Cihanouska.

Kopš masu protestiem 2020.gadā un to nežēlīgās apspiešanas Lukašenko režīms ir ieslodzījis daudzus žurnālistus, aktīvistus un opozīcijas pārstāvjus.

Cihanouska pieļauj, ka Baltkrievija var izdot starptautisku orderi viņas aizturēšanai un atņemt viņai Baltkrievijas pilsonību un anulēt pasi.

Cihanouska vēlas panākt, lai Eiropas Savienība (ES) atzīst jaunu "brīvās Baltkrievijas" pasi viņai un citiem trimdā dzīvojošajiem baltkrieviem.

"Es saprotu, ka tas varētu būt bezprecedenta gadījums. Bet mēs dzīvojam nebijušā pasaulē un mums ir jāmeklē jaunas pieejas," viņa piebilda.

Jautāta ar kopīgajām Krievijas un Baltkrievijas gaisa spēku mācībām, kas pašlaik notiek Baltkrievijas teritorijā un raisījušas bažas par Baltkrievijas iespējamo iesaistīšanos karā Ukrainā, Cihanouska nodēvēja to par kārtējo blefošanu.

Lukašenko atļāva Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nosūtīt karaspēku uz Baltkrieviju un izmantot to kā platformu uzbrukumiem Ukrainai, taču viņš līdz šim atturējies iesaistīt Baltkrievijas karaspēku tiešā veidā Ukrainas konfliktā.

"Es to sauktu par blefu vai šovu baltkrievu tautai. Pirmkārt, lai draudētu viņiem, teiktu: "Skatieties, te ir Krievijas armija, tāpēc sēdiet klusi, nepretojieties nekam"," sacīja Cihanouska.

Otrs mērķis ir piesaistīt Ukrainas karavīrus Baltkrievijas robežai, novirzot viņus no frontes karstajiem punktiem Ukrainas austrumos, uzskata Cihanouska.

"Ukraiņi ir gatavi iespējamiem sauszemes uzbrukumiem. Viņi nomīnēja daudzus kilometrus robežas, un es domāju, ka nav iespējams atkārtoti iebrukt Ukrainā [no Baltkrievijas]," sacīja Cihanouska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē