Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Junkers: Pirms pievienošanās Šengenas zonai Rumānijai jāstiprina likuma vara

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien paudis vēlmi, lai Rumānija nākamgad pievienojas Šengenas zonai, bet uzsvēris, ka vispirms tai jāatrisina jautājumi, kas saistīti ar korupciju un likuma varu.

Rumānija iestājās Eiropas Savienībā (ES) 2007.gadā reizē ar Bulgāriju, bet abas jaunās bloka dalībvalstis tika pakļautas uzraudzības mehānismam, kas sasaistījis pievienošanos Šengenas zonai ar progresu likuma varas īstenošanā.

Lai gan šajā jomā gūti panākumi, EK brīdinājusi, ka nesenās izmaiņas Rumānijas kriminālkodeksā un tiesu reformas ir solis atpakaļ. Rumānija arī plāno samazināt pensionēšanās vecumu tiesnešiem un prokuroriem.

Junkers otrdien Eiropas Parlamenta (EP) locekļiem sacīja, ka vēlētos, lai Rumānija pievienojas Šengenas zonai pirms 2019.gada oktobra, kad beigsies pašreizējais EK mandāts.

Tomēr viņš brīdināja, ka Rumānijai jāturpina stiprināt likuma vara, un aicināja to līdz janvārim rast nacionālu vienprātību jautājumos, kas saistīti ar likuma varu un cīņu pret korupciju. Janvārī Rumānija uz sešiem mēnešiem kļūs par ES prezidējošo valsti.

"Tas ir absolūti nepieciešams," sacīja Junkers, piebilstot, ka pretējā gadījumā EK būs grūti rekomendēt Rumānijas uzņemšanu Šengenas zonā.

Rumānijas prezidents Klauss Johanniss runā EP sacīja, ka Rumānija "ir pacēlusi balsi, lai aizsargātu un aizstāvētu likuma varu un demokrātiju," un piebilda, ka Rumānijai ir griba un spēks, lai turpinātu iet pa Eiropas ceļu.

Top komentāri

hmm
h
Rumāņiem būtu jābūt laimīgiem, ka viņi nav Šengenas zonā. Kad viņi tajā būs iekrituši, viņiem vairs nebūs iespējas no tās izkļūt. Robežas būs atvērtas visas pasaules "ārstiem un inženieriem".
reptilis
r
....Junkers vēl pliķē valdību vadītājiem pa vaigiem?...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē