Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Makrons: Eiropa ir nonākusi krustcelēs

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien Berlīnē, tiekoties ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, norādījis, ka Eiropa ir nonākusi krustcelēs, un tās kopīgo suverenitāti apdraud esošā pasaules kārtība.

Makrons uzsvēra, ka Eiropa pašreiz piedzīvo unikālu laiku, ko raksturo tirdzniecības problēmas, tehnoloģiskais apvērsums un klimta izmaiņas.

Virziens, kādā attīstīsies Eiropas Savienība (ES), bija Makrona un Merkeles sarunu galvenā tēma.

Makrons ir ieradies Berlīnē, cerībā pārliecināt Merkeli sniegt aktīvāku atbalstu viņa reformu iecerēm, kuru starpā ir īpaša eirozonas budžeta izveidošana un eirozonas finanšu ministra amata iedibināšana.

Vācija un Francija ir solījušas nākt klajā ar reformu vadlīnijām, kas tiktu apspriestas ES samitā jūnijā. Taču Vācijas nesen izveidotajā valdībā pastāv domstarpības par Makrona iecerēm.

Tomēr Merkele pauda pārliecību, ka, neskatoties uz Berlīnes un Parīzes viedokļu atšķirībām vairākās jomās, abas puses spēs rast kompromisu līdz vasarai.

"Mums nepieciešamas atklātas debates un (..) spēja rast kompromisu," norādīja kanclere.

Merkele piebilda, ka būtiski ir arī atbildēt uz galvenajiem jautājumiem, kas ir aktuāli eiropiešiem, runājot par globālām problēmām.

Francija vēlas, lai tiktu pabeigta arī eirozonas banku savienības izveidošana. Merkele piekritusi, ka tā ir prioritāte, taču uzsvērusi, ka ir jāsamazina riski banku sektorā, pirms tiek sperti tālāki soļi pretī kolektīvai noguldījumu apdrošināšanai.

Visticamāk, ka Parīze un Berlīne vienosies par nodokļu piemērošanu starptautiskām interneta kompānijām un par ES mēroga biroja izveidi patvēruma meklētāju lietu kārtošanai. Tomēr arī šīs ieceres var izpelnīties pretestību no citu ES dalībvalstu puses.

Top komentāri

reptilis
r
...tas,ka ES pašreizējā veidolā tuvojas beigas,norāda ,ka cilvēki jau neuztver nopietni un smejās par ""līderiem""....,kā kādreiz smējās par Brežņevu un sacīkstēm uz lafetēm PSRSā...tā,kā krājiet konservus..sāli un sērkociņus:))))
nodomu tulkojums
n
Makrons zina, ka franči viņu vairs par prezidentu otro reizi neievēlēs, tāpēc grib sev ierīkot siltu vietiņu Briselē, ES finanšu ministrs. Āzi par dārznieku!
re kā
r
Citāts: "Makrons uzsvēra, ka Eiropa pašreiz piedzīvo unikālu laiku, ko raksturo tirdzniecības problēmas, tehnoloģiskais apvērsums un klimta izmaiņas." Tirdzniecības problēmas Eiropa sev ir radījusi pati. Tehnoloģiskā atpalicība ir Eiropas "vērtību" rezultāts. Bet klimats vispār nav problēma. Savukārt, franči par problēmām uzskata imigrāciju, terorismu, bezdarbu (rūpnīcas tiek pārceltas ārpus Francijas). Makrons gan dzīvo kādā citā Francijā, citā realitātē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē