Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nausēda: NATO priekšējā līnijā jāizvieto kaujas gatavas vienības brigādes apmērā

NATO priekšējā līnijā ir nepieciešama kaujas gatavas brigādes apmēra vienības, piektdien NATO dalībvalstu parlamentu spīkeru sanāksmē Viļņā paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Mūsu uzdevums ir alianses priekšējā līnijā izvietot vismaz kaujas gatavas brigādes apmēra vienības," teica Lietuvas prezidents, piebilstot, ka "mēs nepanāksim savu, paļaujoties tikai uz pastiprinājumiem, lai cik ātri tie arī nebūtu".

"Tas tikai signalizētu agresoram, ka pastāv iespēja pārbaudīt NATO apņēmību," viņš teica, uzsverot, ka "mums tādi riski ir jānovērš".
Nausēda arī pauda cerību, ka nākammēnes Viļņā gaidāmajā alianses samitā tiks apstiprināti jaunie NATO aizsardzības plāni, arī reģionālie plāni.
 
Vienlaikus viņš uzsvēra, ka vēl svarīgāk par pašu plānu apstiprināšanu ir nodrošināt to izpildi ar spējām. "Ir jānorīko nepieciešamie spēki un jāsāk pienācīgas apmācības," Nausēda uzskaitīja, norādot, ka tam jāseko stingriem lēnumiem par pavēlniecības struktūru un pilnvarošanu.
 
Ukrainai jau gandrīz pusotru gadu turpinot cīņu pret Krievijas zvērīgajiem uzbrukumiem, ir skaidrs, ka Krievija tik viegli neatkāpsies un panākumu gadījumā agresīvi meklēs jaunus mērķus, brīdināja Lietuvas prezidents.
"Ukraina pašlaik šķir mūsu tautu no briesmīga likteņa, kāds piemeklēja Buču, Mariupoli, Bahmutu," viņš uzskaitīja, uzsverot, ka Ukrainas zaudējuma gadījumā, "ļoti iespējams, ka Eiropa būs nākamais upuris".
Lai palīdzētu citiem, NATO partneriem jāpastiprina sava aizsardzība un drošība un jāapliecina mūsu savaldīšanas uzticamība, pauda Nausēda.
 
Viņš pauda, ka Viļņas samita mērķi ir ambiciozi, cenšoties panākt, ka NATO dalībvalstis aizsardzībai atvēl vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta, kā arī tiek pagarināta NATO patrulēšanas misija Baltijas valstu gaisa telpā.
 
Piektdien Viļņā pulcējas NATO dalībvalstu parlamentu spīkeri, lai runātu par reģionālo drošību un gatavošanos 11.-12.jūlijā gaidāmajam NATO samitam. Uz tikšanos aicināti arī Zviedrijas un Ukrainas parlamentu spīkeri, kā arī parlamentu ārlietu un drošības komisiju priekšsēdētāji.
 
Sestdien delegācijas apmeklēs Lietuvas mācību poligonu Pabradē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē