Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

UNESCO: ASV un Irānai ir jāaizsargā kultūras objekti

Irānai un ASV abām ir jāievēro konvencija, kas valstīm liek aizsargāt kultūras objektus, pirmdien paziņoja Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO).

UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azulē, tiekoties ar Irānas vēstnieku organizācijā, uzsvēra, ka Teherāna un Vašingtona abas parakstījušas 1972.gada konvenciju, kas uzliek valstīm pienākumu neveikt "nekādus tīšus pasākumus, kas var tieši vai netieši kaitēt citu valstu kultūras un dabas mantojumam".

ASV prezidenta Donalds Tramps sestdien tviterī paziņoja, ka ASV ir gatavas dot triecienu 52 mērķiem Irānā, un daži no šiem objektiem Irānā "ir ļoti augsta līmeņa un ļoti svarīgi Irānai un Irānas kultūrai".

Starptautiskie karadarbības noteikumi lielākajā daļā gadījumu aizliedz uzbrukt kultūras objektiem.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo svētdien paziņoja, ka ASV dos triecienu tikai tādiem mērķiem Irānā, kas atbildīs starptautiskajiem karadarbības noteikumiem.

Jau vēstīts, ka piektdien ASV raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas Revolucionārās gvardes vienības Kudsas spēki komandieris ģenerālis Kasems Sulejmani un Irākas militārā grupējuma Hashed al Shaabi (Tautas mobilizācijas spēki) vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Sulejmani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma.

Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Sulejmani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka Kudsas spēki ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino Sulejmani, ka viņš apstiprinājis 31.decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

Irāna ir draudējusi atriebties par Sulejmani nāvi.

Top komentāri

antiņš
a
Protams. Slepkavot cilvēkus var cik uziet, bet kultūras objekti ir jāaizsargā
Scorseze
S
Vai tas ir vienīgais, kas uztrauc UNESCO? Otrā Pasaules kara laikā angļu bumbvedēji Drēzdeni nolīdzināja līdz ar zemi, asv nolīdzināja līdz ar zemi Hirosimu un Nagasaki. Vai tiešām kāds ir tik naivs un aprobežots, lai ticētu, ka šodien kāds rīkosies citādāk? Varbūt ir pēdējais brīdis visiem kopā nolikt jeņķus pie vietas, jo viņu lielummānijā un idiotisms reāli apdraud planētas mieru.
P
P
Tie razbainieki neklausīs.Ko nu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē