Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ziņojums: Islāma valsts pastiprina uzbrukumus Sīrijā un Irākā

Džihādistu grupējuma Islāma valsts ekstrēmisti pēc savu teritoriju zaudēšanas Sīrijā un Irākā rīko arvien pārdrošākus uzbrukumus šajās valstīs un plāno savu kaujinieku izlaušanos no cietumiem, teikts jaunā ANO ekspertu ziņojumā.

Ekspertu grupa ziņojumā ANO Drošības padomei konstatējusi, ka Islāma valsts arī izmanto drošības nepilnības Sīrijā un Irākā.

Eksperti, kas novēro sankcijas pret šo grupējumu un pret Al Qaeda, uzskata, ka nav skaidrs, vai Islāma valsts jaunais līderis Abu Ibrahims el Hašemi el Kuraiši spēj efektīvi vadīt grupējuma dažādos un izkliedētos atbalstītājus un filiāles.

Vārdā nenosauktas ANO dalībvalstis gan provizoriski vērtē, ka šī ekstrēmistu grupējuma stratēģiskais virziens nav mainījies pārvaldes, propagandas un vervēšanas ziņā, un ka vadība un kontrole starp grupējuma "kodolu konflikta zonā un filiālēm ārvalstīs tiks saglabāta".

Iepriekšējais Islāma valsts līderis Abu Bakrs el Bagdadi oktobrī tika nogalināts ASV uzlidojumā Sīrijas Idlibas provincē.   

Eksperti atzina, ka "vēl arvien ir akūts" jautājums par ārzemniekiem, kas ieradās cīnīties par Islāma valsti un bija daļa no šī grupējuma "kalifāta" Sīrijā un Irākā.

ANO dalībvalstis lēš, ka vēl ir dzīvi viena trešdaļa vai divas trešdaļas no 40 000 cilvēku, kas pievienojās šim "kalifātam".

ASV bruņoto spēku kontingenta samazināšana Sīrijā ir radījusi bažas par drošības spēku valsts ziemeļaustrumos spēju "saglabāt adekvātu kontroli pār apcietinātajiem Islāma valsts kaujiniekiem un viņu ģimeņu locekļiem, kuru skaits pārsniedz 100 000", teikts ekspertu ziņojumā. 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka daži nav sapratuši būtisko... atslēgas vārds šai stāstā nav "valsts", bet "islāms". Kur viens, tur arī otrs. Bet , nekas, turpiniet tik cīņu!
Riks
R
Tas pats kas Krievijā un ar krieviem: nekādas starpības. Krievija pastiprina uzbrukumus visai pasaulei un vispirms kaimiņiem, latviijci tām tautām pie kurām paši iebrauca.
Uldis
U
Patiesībā to visu organizē ASV ,un UK specdienesti ,jo viņi grib laupīt citu valstu dabas resursus .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē