Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Politika

Kauja par Eiropas krēsliem © DIENA(1)

Tikko darbu sākuši jaunievēlētie eiroparlamentārieši, kas nozīmē arī jaunas cīņas par amatiem Eiropas Komisijā. Kas būs jaunie ES stūrmaņi, kuriem jāmēģina izvest lielo Eiropas kuģi cauri gaidāmajām politiskajām vētrām un satricinājumiem?

Miera vējos © DIENA(46)

Raimonds Vējonis būs jau trešais kopumā no pieciem atjaunotās Latvijas prezidentiem, kurš savā amatā bijis tikai četrus gadus. Vējoņa vislielākais sasniegums prezidenta amatā esot miers Latvijā, uzskata viens no viņa bijušās partijas biedriem. Ar ko paliks atmiņā tik cerīgi sākusies, bet nemanāmi beigusies prezidentūra?

Kas jāgrib eirodeputātam © DIENA(8)

Kādam jābūt topošajam Eiropas Parlamenta (EP) deputātam, un ko vispār konkrētās nozarēs Eiropas Parlamentā ir iespējams "izsist cauri"? SestDiena noskaidro dažādu nozaru pārstāvju viedokli par to, kas būtu svarīgākais nākamo eiroparlamentāriešu dienaskārtībā. SestDiena uzrunājabiedrības Latvijas ceļu būvētājs valdes priekšsēdētāju un bijušo premjeru Andri Bērziņu, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāju Egilu Baldzēnu, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētāju Edgaru Treibergu, Latvijas Dabas fonda padomes priekšsēdētāju Ingu Račinsku un Latvijas Ārstu biedrības prezidenti Ilzi Aizsilnieci.

Eiropas balsojums © DIENA(9)

Tuvojoties balsojumam par jauno Eiropas Parlamenta sastāvu, SestDiena sāk sarunu ciklu par Eiropu un to, kam mums tā vajadzīga. Bet vispirms mēģināsim noskaidrot, kas ir vienojošais, uz ko sabiedrību aicina EP vēlēšanu kampaņa, un kā Latvijā šī pirmsvēlēšanu gaisotne atšķiras no laika pirms Saeimas vai pašvaldību vēlēšanām.

Politiskie fēniksi © DIENA(29)

Tūlīt jau valdība mums būs 100 dienu, tāpēc īstais laiks noslēgt rakstu sēriju par tās vecajiem un jaunajiem ministriem. SestDienas redakcija bija lēmusi tos klasificēt trīs kategorijās: jaunie ministri, mūžīgie ministri, un nu kārta politiskajiem fēniksiem – Artim Pabrikam (AP), Jānim Bordānam (JKPKP) un Ilzei Viņķelei (AP).

Pūce un viņa klasesbiedri © DIENA(28)

SestDiena pamazām noslēdz iepazīstināšanu ar jaunajiem ministriem, un pēdējais "jaunais", kaut patiesībā politiskajā vidē jau labi zināmais valdības loceklis, ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministrs Juris Pūce.

Izkvēpinātājs © DIENA(22)

SestDiena turpina iepazīstināt ar jaunajiem ministriem, un kārta satiksmes jomas saimniekam Tālim Linkaitam (JKP). Viņa vārds lielai sabiedrības daļai gan nav svešs – daudz piesaukts kā eksperts, viņš iepriekš pabijis gan ministra padomnieka amatā, gan nekautrējies paust savu viedokli arī dažādās aktīvistu grupās, tostarp iestājoties pret tā dēvēto kapu tramvaju.

Pamest valsti vai kļūt par ministru © DIENA(17)

SestDiena turpina iepazīties ar jaunajiem un plašākai sabiedrībai nezināmajiem ministriem. Šoreiz kārta iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam no KPV LV, kurš tik tiešām ir jauns un nezināms. Viņa pēdas profesionālajā un sabiedriskajā dzīvē grūti atrast, bet pārliecības par sevi un vīziju, kā visam vajadzētu notikt ne tikai šobrīd viņa pārziņā esošajā, bet arī citās jomās, politiķim netrūkst

Ko dara Saeimā nepārvēlētie? © DIENA(5)

Nemūžam un nekad vairs? Tik kategoriski kā eiroparlamentāriete Iveta Grigule par savu politisko nākotni neviens no SestDienas uzrunātajiem ilggadējiem politiķiem, kuri netika pārvēlēti 13. Saeimā vai arī šajās vēlēšanās nemaz nekandidēja, nesaka. Vairāki no bijušajiem deputātiem lasa lekcijas studentiem un raksta grāmatas, kāds izbauda pensiju, bet daži tikuši pie labiem amatiem valdības paspārnē.

Ar navarotiem un iekšām © DIENA(38)

SestDiena turpina iepazīstināt ar pavisam jaunajiem un plašākai sabiedrībai mazāk pazīstamajiem valdības locekļiem – kārta labklājības ministrei Ramonai Petravičai, kura Saeimā ievēlēta no KPV LV saraksta un vienīgā no jaunā Ministru kabineta nolēmusi arī deputāta krēslu nepamest.

Nav atbraucis karalis © DIENA(10)

SestDiena turpina rakstu sēriju par jaunajiem valdības locekļiem, proti, tiem, kuri līdz šim ministra krēslā nav sēdējuši. Šoreiz – par ekonomikas ministru Ralfu Nemiro (KPK LV).

Latgales Spīdola Šuplinska © DIENA(24)

Beidzot esam tikuši pie jaunas valdības. Vai tiešām ir tā, ka tas, kas lēni nāk, arī labi nāk, vēl nevar zināt – jauno Ministru kabinetu tā īsti varēs vērtēt pēc izdarītā un spējas par to pastāstīt. Te nu starta pozīcijas visiem vienādas, un svarīga loma arī katram ministram atsevišķi. Daļai no tiem līdz šim bijusi ļoti maza politiskā pieredze vai tās nav vispār. Tāpēc SestDiena nolēma iepazīties ar "jauniņajiem", ieklausoties arī viņu kolēģu un līdzgaitnieku vērtējumā. Kā pirmā šoreiz izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (Jaunā konservatīvā partija).

Vai labradors apvienos baru? © DIENA(34)

Ļoti iespējams, latviešu tauta beidzot tiks pie premjera. Nākamnedēļ varētu notikt Saeimas balsojums par Krišjāņa Kariņa (Jaunā Vienotība) vadīto Ministru kabinetu. Kā viņu vērtē pašreizējie un bijušie līdzgaitnieki, un kas viņam, kurš pārstāv vismazāko frakciju parlamentā, ļāvis pārspēt citus kandidātus.

Riskēt ar naudu vai solījumiem? © DIENA

Teju divi mēneši pēc vēlēšanām, bet valdība vēl ne tuvu nav tapusi un parlaments darbos joprojām tikai lēni iešūpojas. Kāpēc 13. Saeimā izveidojusies tik sarežģīta situācija, vai tajā vainīgas arī priekšvēlēšanu reklāmas, un kas uzskatāmi par īstajiem vēlēšanu uzvarētājiem un zaudētājiem? SestDiena pēta, kā un kādus padomus partijas uzklausījušas, cik naudas iztērējušas un vai izvēle sevi attaisnojusi.

Uzmanības centrā neizlēmīgie © DIENA(16)

Zinātnieki iegūst aizvien vairāk pierādījumu, ka pirmsvēlēšanu reklāmas kampaņas spēj pārliecināt tikai neizlēmušos vēlētājus, bet ir bezspēcīgas pret kādam politiskam spēkam simpatizējošiem

Kas viņi ir? © DIENA(13)

Poētiski virsraksti, paši kā galvenie varoņi un valsts attīstība kā fons. Politiķi Latvijā uz memuāru izdošanu nav skubināmi. Vēsturnieks Jānis Taurēns pēta, kas tajos izcelts, cik objektīvu ainu par valsti rāda un ar ko atšķiras no pasaules līderu atmiņu rakstiem.

Zaļo zemnieku vienīgā iespēja © DIENA(42)

Pirmo reizi Zaļo un Zemnieku savienība sagaidīs Saeimas vēlēšanas kā valdošā partija. Pirmo reizi tās premjera kandidāts būs nevis Aivars Lembergs, bet Māris Kučinskis. Tā ir iespēja, kas var izrādīties arī vienīgā, jo spēkā pieņemas partijas un apvienības, kuru sapnis ir valdība bez ZZS, savukārt tās līdzšinējo sabiedroto popularitāte mazinās.

Nacionāļi nekad nepadodas © DIENA(191)

Nacionālā apvienība ir viens no trim politiskajiem spēkiem, kuriem sabiedrības domas aptaujas sola drošu iekļūšanu 13. Saeimā. Taču uz tās līdz šim stabilo vēlētāju pretendē vēl pāris partiju, kas kampaņā norāda uz Nacionālās apvienības saistību ar maksātnespējas procesa administratoriem.

Sapnis par veco Vienotību © DIENA(29)

Vienotība bija valdošā partija gandrīz septiņus gadus, taču šo ietekmi nav pratusi nosargāt. Neviens cits politiskais spēks pēc 12. Saeimas vēlēšanām nav piedzīvojis tādas pārmaiņas. Pēc dziļākās krīzes partijā tā izveidojusi apvienību Jaunā Vienotība un atguvusies, taču vai vēlētāji to ir pamanījuši? Reitingi liecina, ka tā vairs neiekļūtu Saeimā.