Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Venēcijas biennāles paviljons Galerijā Centrs

T/C Latvija, Galerija Centrs

Galerijā Centrs uz Rīdzenes ielas tiks atklāts Venēcijas biennāles 18. arhitektūras izstādei radītais paviljons - T/C Latvija (TCL). Izstādi Venēcijā sešu mēnešu laikā apmeklēja gandrīz 300 000 skatītāju, tā nokļuva daudzu pamanāmu profesionālo mediju ziņu slejās, un bija viena no šī gada visapspriestākajām nacionālajām ekspozīcijām.

1. marts – 1. augusts

Rasas Jansones izstāde Tava pēda uz manas plaukstas; vienmēr, Rafael

Galerija Alma, Tērbatas iela 64

«Es ceru, ka manās kolāžās ir kāds pārgalvīguma elements – es uzasinu savas šķēres un metos virsū pašam Rafaelam. Es – Austrumeiropas māksliniece, nolieku sevi blakus viņam. Tas taču ir kaut kādā ziņā smieklīgi līdz izmisumam!» tā Rasa Jansone

23. februāris – 19. aprīlis

LNB izstāde Paātrinājums

Latvijas Nacionālā bibliotēka, 8. st., Mūkusalas 3

Atklāta izstāde Paātrinājums: latviešu grāmatniecības īsais ceļš no aizbildniecības līdz patstāvīgai nozarei 19. gadsimtā. Izstādes pamatideja – akcentēt grāmatas nozīmi latviešu rakstu kultūras saglabāšanā un attīstībā, iezīmējot Latvijas vēsturisko novadu grāmatniecības darbinieku lomu un ieguldījumu grāmatu un zināšanu izplatībā.

29. februāris – 1. septembris

Ieeja bez maksas

Edītes Pauls-Vīgneres izstāde Vecums rotaļājas

Ola Foundation, Ķīpsala, Ogļu iela 12A

Ola Foundation telpās būs skatāma tekstilmākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres izstāde, kurā līdzās viņas darbiem eksponētas arī dēla Paula Vīgnera asamblāžas. Edīte ir viena no spilgtākajām un atraktīvākajām Latvijas 20. gadsimta otrās puses mākslas ainas personībām, kuras kreativitāte, ekspresija, naratīvi, daudzslāņainība, vēriens un formālais novatorisms savu nospiedumu atstājis ne tikai tekstilmākslas žanriski strikti nospraustajās robežās (lai arī viņa cieši saistīta ar procesiem, kuru balsts bija 1961. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā nodibinātā tekstilmākslas nodaļa, kas šo mediju Latvijas mākslas telpā padarīja par būtisku lielumu).

1. marts – 30. jūnijs

Izstāde Pēcnāves dzīve. Piemiņas prakses un muzejs

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Ukrainas neatkarības iela 1

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja pārdefinēšanas ietvaros būs skatāma izstāde Pēcnāves dzīve. Piemiņas prakses un muzejs. Tā tapusi, pārcilājot muzeja krātuvēs noglabātās vēstures liecības, kas – līdzīgi atmiņām – laika gaitā sākušas balēt un irt. Izraudzītā tēma saistīta ar paaudžu nomaiņu Latvijas muzejos. Tās pamatā ir pieļāvums, ka padomju okupācijas laikā dibinātiem vēstures muzejiem ir traumēta atmiņas funkcija vai arī tie kalpojuši gluži citam nolūkam – piemiņai kā ideoloģizētai godināšanas formai.

1. marts – 31. augusts

Aijas Jurjānes gleznu un zīmējumu izstāde Karalienes virtuves

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, 4. st. un Kupola zālēs, Jaņa Rozentāla laukums 1

Aija Jurjāne (1944–2015) ir savdabīga Latvijas laikmetīgās glezniecības pārstāve, kuras veikums jaunākajai paaudzei un plašākai publikai palicis mazāk zināms. Viņu varētu dēvēt par vienu no pirmajām, maigajām balsīm feminisma ideju laukā Latvijas mākslā. Visu mūžu Aijas glezniecības virstēma bija viņas ģimene un ar ģimenes dzīvi saistītā ikdiena.

2. marts – 19. maijs

Izstāde Miera stāvokļa sapņi

Latvijas Arhitektūras muzejs, Mazā Pils iela 19

Izstādes pamatā ir Helvija Savicka, Jūlijas Obleitneres un Marvina Kanasa radītas video instalācijas, kurās pētīta pārvietojamo māju ideja un loma ekstrēmā vidē Čivavas tuksnesī Teksasā un veids, kā Lielbritānijā rūpnieciski ražotas mājas iedzīvojas Latvijas ziemā. Projekta tekstus rakstījusi antropoloģe Marina Petersena.

19. februāris – 26. aprīlis

Pr. 9.00-18.00
O, Ce. 9.00-17.00
Tr. 9.00-19.00
Pk. 9.00-16.00

Ieeja bez maksas

Izstāde Tōkaidō ceļš

Mākslas muzejs Rīgas birža, Boses zāle, Doma laukums 6

Izstādē Tōkaidō ceļš būs eksponētas 10 japāņu mākslinieka Utagavas Hirošiges un viņa mācekļa Utagavas Hirošiges II ainavas.

17. februāris – 5. maijs

O.–Ce., Se., Sv. 10.00–18.00
Pk. 10.00–20.00

Ieeja: pieaugušie–1,50 EUR; skolēni, studenti, pensionāri–1,00 EUR

Margaritas Stārastes 110. gadu jubilejai veltīta izstāde

Latvijas Nacionālā bibliotēka, 7. st., Mūkusalas 3

Notiks izstādes Margaritas Stārastes lielā diena: lelles un dekorācijas no Filmu studijas Animācijas brigāde filmām Zīļuks, Kraukšķītis, Sārtulis, Zaķu lielā diena atklāšana. Izstāde ir veltījums mākslinieces 110. gadu jubilejai.

9. februāris – 30. aprīlis

Izstāde par Kurzemes-Zemgales hercogisti un Lietuvas Dižkunigaitiju

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Brīvības bulvāris 32

skatāma pēdējā jaunā izstāde pagaidu telpās – Kurzemes un Zemgales hercogiste un Lietuvas dižkunigaitija (1561.–1795. g.). Tās sagatavošanā ar materiāliem piedalījušās 28 atmiņas institūcijas un privātpersonas no sešām valstīm – Lietuvas, Latvijas, Zviedrijas, Vācijas, Francijas un Ukrainas.

2. februāris – 31. maijs

Arnoldam Vilbergam - 90

Mecendorfa nams, Grēcinieku iela 18

Latvijas Mākslas akadēmijas stikla dizaina nozares iedibinātājs, dizainers, bijušais LMA profesors un Stikla mākslas nodaļas vadītājs Arnolds Vilbergs (02.01.1934 – 28.12.2019) ir devis nozīmīgu ieguldījumu Latvijas kultūrā. Šajā izstādē aplūkojami mākslinieka dāvinājumi Mencendorfa namam.

25. janvāris – 25. aprīlis

Rotu mākslas biedrības izstāde Skārien-jūtīgs

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu 10

Izstādē piedalīsies 23 rotu mākslinieki, kuru darbi atklāsies attiecībās ar rotu īpašniekiem, parādot dažādu paaudžu mākslinieku rokrakstu plašo amplitūdu, kā arī uzsverot nozares attīstību un pēctecību.

7. februāris – 21. aprīlis

Birutas Delles darbu izstāde Gleznot katru dienu

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, 2. st. labais spārns, Jaņa Rozentāla laukums 1

Biruta Delle ir augstu novērtēta un izstāžu apmeklētāju mīlēta latviešu māksliniece, kura glezno jau vairāk nekā sešdesmit gadu. Joprojām ar apskaužamu regularitāti autore rīko jaunāko darbu personālizstādes, gleznotājas audekli glabājas lielākajās valstiskajās kolekcijās un daudzo talanta cienītāju īpašumos.

27. janvāris – 21. aprīlis

Viktorijas laika rotaslietu izstāde

Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs, Hoijeres kundzes viesu nams, Kungu iela 24

Atklās Viktorijas laika rotaslietu izstādi, kur būs skatāmas 19. gadsimta rotas no Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas. Izstādes atklāšana notiks, klātesot pašam modes vēsturniekam un kolekcijas īpašniekam Aleksandram Vasiļjevam.

20. decembris, 2023 – 28. aprīlis