Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izstāde Ķermeņa dzeja. Aisedora Dunkane, Raimonds Dunkans un plastiskās dejas tradīcija Latvijā 20. gadsimta 20.–30. gados

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Elizabetes iela 57a, dz. 26

Izstādē eksponēti Aleksandras Beļcovas darbi no R. Sutas un A. Beļcovas muzeja krājuma, fotomateriāli no Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekcijas, Raimonda Dunkana zīmējumi no Lietuvas Teātra, mūzikas un kino muzeja Viļņā, kā arī Cuguharu Fužitas pašportrets no privātkolekcijas Latvijā.

5. marts – 1. februāris, 2025

Vizuāli plastiskās mākslas izstāde Korelācija/Correlation

Liepājas muzejs, Kūrmājas prospekts 16/18

Atklās Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas pasniedzēju un studentu darbu izstādi Korelācija/Correlation. Izstādē būs apskatāmi keramikas, stikla un tekstila mākslas darbi.

8. marts – 5. maijs

Dr. Binafšas Nodiras (Binafsha Nodir) un Madinas Kasimbajevas izstāde Suzani. Vienas izšuvējas stāsts

Mākslas muzejs Rīgas birža, Doma laukums 6

Izšūšana ir viens no sarežģītākajiem tradicionālās mākslas veidiem Uzbekistānā. Vēsturiski izšuvumi bija neatņemama sievietes pūra sastāvdaļa un bieži tika izmantoti mājas interjeros. Mūsdienās tie kļuvuši arī par svarīgiem dizaina un modes elementiem. Suzani ir dekoratīva sienas tekstilija, kas parasti darināta no kokvilnas vai zīda auduma un izšūta ar zīda pavedieniem. Termins cēlies no persiešu vārda suzan, kas nozīmē adata.

9. marts – 5. maijs

Izstāde Ķieģeļi

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs, Alberta 12

Muzejā Rīgas Jūgendstila centrs būs skatāma izstāde Ķieģeļi, kura iepazīstinās ar laika posmā no 19. gs. otrās puses līdz 20. gs. sākumam Latvijā izgatavotajiem ķieģeļiem no vairākām privātkolekcijām.

9. marts – 26. maijs

Baibas Rīberes personālizstāde Mierpilns

RSU Anatomijas muzejs, Kronvalda bulvāris 9

Anatomijas muzejā būs skatāma Baibas Rīberes personālizstāde Mierpilns. Izstādē būs apskatāmi ar roku izšūti portretu fragmenti – sešu dažādu cilvēku sejas vaibsti, kurus autore saskatījusi un iepazinusi, vērojot muzeja vitrīnās izstādītos preparātus.

29. februāris – 27. aprīlis

Venēcijas biennāles paviljons Galerijā Centrs

T/C Latvija, Galerija Centrs

Galerijā Centrs uz Rīdzenes ielas tiks atklāts Venēcijas biennāles 18. arhitektūras izstādei radītais paviljons - T/C Latvija (TCL). Izstādi Venēcijā sešu mēnešu laikā apmeklēja gandrīz 300 000 skatītāju, tā nokļuva daudzu pamanāmu profesionālo mediju ziņu slejās, un bija viena no šī gada visapspriestākajām nacionālajām ekspozīcijām.

1. marts – 1. augusts

Izstāde Fragmenti. Imanta Lancmaņa glezniecība

Ventspils muzeja Livonijas ordeņa pils, Jāņa iela 17

Ventspils muzejā skatāma izstāde Fragmenti. Imanta Lancmaņa glezniecība, kurā eksponēti darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Zuzānu kolekcijas (sadarbībā ar Mākslas centru Zuzeum), autora un privātās kolekcijas.

23. februāris – 1. aprīlis

Kim? izsludina Open Call 2024 izstāžu konkursu

Laikmetīgās mākslas centrs Kim? Sporta iela 2

Kim? Laikmetīgās mākslas centrā bija skatāmas trīs jauno mākslinieču un kuratores veidotas izstādes, kas tapa konkursa Kim? Open Call 2023 ietvaros. Šo izstāžu izskaņā Kim? izsludina nākamo – Open Call 2024 – konkursu jaunās paaudzes māksliniekiem, autoru kolektīviem un kuratoriem, kura uzvarētājam būs iespēja īstenot izstādi Kim? izstāžu zālē. Pieteikšanās līdz 31. martam.

1. februāris – 31. marts

Rasas Jansones izstāde Tava pēda uz manas plaukstas; vienmēr, Rafael

Galerija Alma, Tērbatas iela 64

«Es ceru, ka manās kolāžās ir kāds pārgalvīguma elements – es uzasinu savas šķēres un metos virsū pašam Rafaelam. Es – Austrumeiropas māksliniece, nolieku sevi blakus viņam. Tas taču ir kaut kādā ziņā smieklīgi līdz izmisumam!» tā Rasa Jansone

23. februāris – 19. aprīlis

LNB izstāde Paātrinājums

Latvijas Nacionālā bibliotēka, 8. st., Mūkusalas 3

Atklāta izstāde Paātrinājums: latviešu grāmatniecības īsais ceļš no aizbildniecības līdz patstāvīgai nozarei 19. gadsimtā. Izstādes pamatideja – akcentēt grāmatas nozīmi latviešu rakstu kultūras saglabāšanā un attīstībā, iezīmējot Latvijas vēsturisko novadu grāmatniecības darbinieku lomu un ieguldījumu grāmatu un zināšanu izplatībā.

29. februāris – 1. septembris

Ieeja bez maksas

Edītes Pauls-Vīgneres izstāde Vecums rotaļājas

Ola Foundation, Ķīpsala, Ogļu iela 12A

Ola Foundation telpās būs skatāma tekstilmākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres izstāde, kurā līdzās viņas darbiem eksponētas arī dēla Paula Vīgnera asamblāžas. Edīte ir viena no spilgtākajām un atraktīvākajām Latvijas 20. gadsimta otrās puses mākslas ainas personībām, kuras kreativitāte, ekspresija, naratīvi, daudzslāņainība, vēriens un formālais novatorisms savu nospiedumu atstājis ne tikai tekstilmākslas žanriski strikti nospraustajās robežās (lai arī viņa cieši saistīta ar procesiem, kuru balsts bija 1961. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā nodibinātā tekstilmākslas nodaļa, kas šo mediju Latvijas mākslas telpā padarīja par būtisku lielumu).

1. marts – 30. jūnijs

Izstāde Pēcnāves dzīve. Piemiņas prakses un muzejs

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Ukrainas neatkarības iela 1

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja pārdefinēšanas ietvaros būs skatāma izstāde Pēcnāves dzīve. Piemiņas prakses un muzejs. Tā tapusi, pārcilājot muzeja krātuvēs noglabātās vēstures liecības, kas – līdzīgi atmiņām – laika gaitā sākušas balēt un irt. Izraudzītā tēma saistīta ar paaudžu nomaiņu Latvijas muzejos. Tās pamatā ir pieļāvums, ka padomju okupācijas laikā dibinātiem vēstures muzejiem ir traumēta atmiņas funkcija vai arī tie kalpojuši gluži citam nolūkam – piemiņai kā ideoloģizētai godināšanas formai.

1. marts – 31. augusts

Aijas Jurjānes gleznu un zīmējumu izstāde Karalienes virtuves

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, 4. st. un Kupola zālēs, Jaņa Rozentāla laukums 1

Aija Jurjāne (1944–2015) ir savdabīga Latvijas laikmetīgās glezniecības pārstāve, kuras veikums jaunākajai paaudzei un plašākai publikai palicis mazāk zināms. Viņu varētu dēvēt par vienu no pirmajām, maigajām balsīm feminisma ideju laukā Latvijas mākslā. Visu mūžu Aijas glezniecības virstēma bija viņas ģimene un ar ģimenes dzīvi saistītā ikdiena.

2. marts – 19. maijs

Atjaunotās galerijas kolekcijas izstāde Drīz pavasaris?

Mākslas galerija MuseumLV, Andreja Pumpura 2

Atjaunotās galerijas kolekcijas izstāde, kurā ir apskatāmi to mākslinieku darbi, kuru personālizstādes tikušas organizētas galerijā - tie ir mūsdienu Latvijas slavenākie klasiķi, kā Daina Dagnija, Aleksejs Naumovs, Juris Jurjāns, Juris Dimiters, kā arī tādi spilgti, jauni un drosmīgi mākslinieki, kā Dita Lūse, Artūrs Bērziņš, Ilze Preisa, Ronalds Rusmanis, u. c.

15. februāris – 30. marts