Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Artura Bērziņa izstāde Koki aug, kur tiem ļauj; koki aug, kā tiem ļauj

Savā jaunākajā darbu sērijā Koki aug, kur tiem ļauj; koki aug, kā tiem ļauj Arturs Bērziņš turpina meklēt un rast atbildes uz jautājumiem par kultūras un vides veidojošām struktūrām, laika telpu un domāšanas tradīcijām, arhetipiem. Viņa galvenais izziņas avots jau vairāk kā desmit gadus ir daba, vide, kurā viņš dzīvo un strādā – pasaule, vieta, teritorija, mājas – Olaines novads, Latvija.

Vidi, kurā dzīvojam uztveram, kā ainu. Vide atstāj iespaidu uz cilvēka personību – iespējams tā ir mūsu kon - teksts. Vide ir mainīga, un pārsvarā to maina pats cilvēks.

Artura Bērziņa jaunākā izstāde par kokiem ietver trīs darbu sērijas. Pirmā atklāj Olaines pilsētas skatus no 21. gadsimta 20. gadiem. Virs pilsētas skatiem spīd padomju Latvijas saules no 20. gadsimta 60. un 70. gadiem. Laika, kad Olaini intensīvi būvēja. Pilsētas skatos būs iestādīti padomju Latvijas arhitektu zīmēti koki. Aptuveni tādus kokus arhitekti zīmēja; aptuveni tādu pilsētu plānos. Otrā un trešā darbu sērija ir par meža masīvu ap Olaines pilsētu. Interesantākie mežu tipi, ko mākslinieks atradis Olaines novadā. Pastāv izplatīts pieņēmums, ka Olaines pilsēta ir uzcelta purvā. Iespējams, ka Olaine pirms Olaines izskatījās tā, kā šajās divās sērijās Arturs Bērziņš ir pieņēmis to attēlot.

Mēs redzamo atkārtojam sevī, iejūtamies tajā un piedzīvojam to. Viss, ko redzam, apziņā parādās, kā tēls un tēlu grupas.

Arturs Bērziņš ir viens no savdabīgākajiem Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvjiem ar īpaši izkoptu zīmējuma-gleznojuma tehniku, pa vidu starp fotogrāfiju un glezniecību, ko mākslinieks sauc par laika ziņā garu fotogrāfiju. Viņa darbi ir konceptuāli pētījumi par to, kas notiek mūsdienās un notika pagātnē. Arturs Bērziņš (1971) vairākkārt nominēts un izvirzīts Purvīša balvai. Studējis Latvijas Mākslas akadēmijā, iegūstot maģistra grādu glezniecībā (2009) un maģistra grādu vizuālās mākslas un kultūras vēsturē un teorijā (2014). Kopš 2008. gada sarīkojis vairāk kā 20 personālizstādes un piedalījies vairāk nekā 30 grupas izstādēs Latvijā un ārzemēs. Artura Bērziņa darbi iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (Rīga, Latvija) un Olaines vēstures un mākslas muzeja (Olaine, Latvija) kolekcijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mākslas galerija XO, Elizabetes iela 14

Kad?

26. septembris – 26. oktobris

26.09. – 26.10.2024

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja