Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Varonis piedzīvo iekšējo haosu. Skatītāji aicināti uzkāpt Tomasa Manna un Kristjana Lupas Burvju kalnā

Piektdien, 20. septembrī, Lietuvas Jaunatnes teātris Viļņā sāks savu 60. sezonu ar Eiropas režijas granda Kristjana Lupas jauniestudējumu Burvju kalns

Šis darbs ir tapis kopražojumā ar Zalcburgas festivālu, kurā Burvju kalns tika pirmizrādīts 20. augustā. Tas ir liels sasniegums Lietuvas teātrim – nekad iepriekš Zalcburgas festivālā, kas ir pasaulē prestižākais izpildītājmākslas forums, vēl nebija  spēlēta izrāde lietuviešu valodā. Zalcburgā Burvju kalns tika parādīts piecas reizes. Saturā un formā monumentālais iestudējums – paša Kristjana Lupas veidotā Tomasa Manna romāna adaptācija – ir iekļauts Jaunatnes teātra repertuārā. Šis ir trešais leģendārā poļu režisora darbs Jaunatnes teātrī pēc Tomasa Bernharda Varoņu laukuma (2015) un V. G. Zēbalda Austerlica (2020).   

Tomasa Manna daiļradi Kristjans Lupa pēta kopš jaunības: "Burvju kalns man bija sava veida iniciācijas grāmata.". Attēlā – Kristjans Lupa Zalcburgas festivālā, kurā augustā notika Burvju kalna pirmizrāde. Foto – Jans Frīze

Burvju kalns ir 80 gadu vecā Kristjana Lupas magnum opus, letarģiska skaistuma caurstrāvotā izrāde ilgst vairāk nekā piecas stundas. "Mans iemīļotākais darba veids ir adaptēt tekstus, kas īstenībā nav rakstīti skatuvei. Romāns ir pasaules modelis," atklāj režisors, skaidrojot, ar ko viņu piesaista Tomasa Manna, Roberta Mūzila un Franca Kafkas darbi.

Tomasa Manna daiļradi Kristjans Lupa pēta kopš jaunības: "Burvju kalns man bija sava veida iniciācijas grāmata." Viņu allaž ir fascinējusi Tomasa Manna kolektīvā stāstījuma perspektīva un no tās izrietošie jautājumi: kurš vai kas ir stāstītājs? Kāda ir saikne starp fizisko personu, kas ir uzrakstījusi grāmatu, un personu, kas rada lomu? Burvju kalnā režisoram ir svarīgs laika ritējums. Romāna darbība risinās XX gadsimta sākumā izolētā vidē – Šveices kalnu sanatorijā –, kur cilvēki satiekas nejauši. "Šeit pastāv kaut kas līdzīgs laika relativitātei, ir klātesošs arī slimības faktors, kas maina laika uztveri," piebilst Kristjans Lupa. 

Kristjana Lupas jaunākā izrāde ir ceļojums paša Manna personībā un viņa slepenajās attiecībās ar romāna galveno varoni Hansu Kastorpu. Manns ir uzskatījis Burvju kalnu par savu mūža darbu, kas ir vistuvāk viņa paša personībai. Rakstnieks ir apgalvojis, ka šis romāns visprecīzāk iemieso "vadmotīvu, maģisko formulu, kas darbojas abos virzienos, saistot pagātni ar nākotni un nākotni ar pagātni". Režisors ir pārliecināts: Burvju kalns nav tipisks romāns, kas vēsta par galvenā varoņa psiholoģisko un morālo izaugsmi un attīstību. Šīs grāmatas sižetā viss ir gluži pretēji – varonis piedzīvo iekšējo haosu. Tāds pats haoss pārņem arī Burvju kalna autoru, jo kā var rakstīt par haosu, neiekļūstot tajā? Turklāt, kā saka Kristjans Lupa, Tomass Manns raksta burtiski ar skalpeli.

Burvju kalns Viļņā tiks spēlēts arī 21. septembrī, 26. oktobrī, 22. un 23. novembrī, savukārt 25. septembrī un 30. novembrī Jaunatnes teātrī varēs noskatīties Kristjana Lupas iestudēto Austerlicu. Abas izrādes saista neredzami pavedieni.  

Informācija: jaunimoteatras.lt

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja