Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk Nacionālā teātra izrādes būs skatāmas arī Liepājā, Rēzeknē, Aizkrauklē un Upītē, informēja teātra pārstāvji

Sestdien, 21. septembrī, Viesītes Kultūras centrā Sēlija notiks izrāde Oligarhs. Artūra Jankovska luga ir par sodīšanu, piedošanu un telpu starp šiem jēdzieniem, un tā uzvesta komēdijas žanra viencēliena izrādē. Tās režisors Toms Treinis pauž, ka komandas interpretācijā šis darbs ir par naiviem ideāliem, ticību labākai sistēmai un Latvijai. Lomās Normunds Laizāns un Igors Šelegovskis.

Ar iestudējumu Laiks Paradīzei 21. septembrī tiks uzsākta jaunā viesizrāžu sezona Ventspils Teātra namā Jūras vārti. Mūsdienu īru rakstnieces un dramaturģes Mārgaretas Perijas luga Laiks Paradīzei vēsta par dažāda vecuma un dzīvesstāsta sievietēm, kuras iesaistījušās piramīdu shēmas biznesā, un viņu līdzcilvēkiem. Režisore Endīne Bērziņa. Lomās: Marija Bērziņa, Dace Bonāte, Daiga Gaismiņa, Sanita Paula, Liene Sebre un Samira Adgezalova.

Latgales vēstniecībā Gors Nacionālais teātris viesosies 29. septembrī, stāstot par trīs brāļiem, kas pazaudējuši saikni cits ar citu. Ukraiņu dramaturģes Marinas Smiļanecas ģimenes drāmu Suņa māja Nacionālajā teātrī iestudējusi ukraiņu režisore Larisa Semirozumenko. Lomās: Jānis Skanis, Egils Melbārdis, Romāns Bargais, Uldis Siliņš un Jana Ļisova.

Oktobrī gaidāmas divas Latvijas Nacionālā teātra viesizrādes Liepājas teātrī.

26. oktobrī uz jauniestudējumu Dullais Dauka īpaši gaidīta jaunā paaudze. Tas būs laikmetīgs stāsts par plašākas patiesības meklējumiem, kas cilvēkiem bijusi svarīga visos laikos, neatkarīgi no laikmeta sociālās realitātes. Izrāde veidota jauniem cilvēkiem, kam svarīgi pārbaudīt robežas un uzzināt to, kas atrodas “aiz horizonta”, dažādās šī vārda nozīmēs. Arī izrādes režisoru Jurģi Lūsi šobrīd interesē stāsti par citādāk dzīvojošajiem, domājošajiem un redzošajiem – sabiedrībai “nepiederošajiem” ar atvērtām sirdīm, dvēselēm un prātiem. Titullomā – Kārlis Reijers, lomās – Elza Rūta Jordāne un Ivars Puga.

27. oktobrī būs skatāms godalgotais Nacionālā teātra iestudējums Antigone, kas meklēs atbildes uz būtiskiem jautājumiem. Vai 21. gadsimtā joprojām eksistē sirds likumi? Un kādos brīžos tie stājas spēkā? Režisors Elmārs Seņkovs. Lomās: Maija Doveika, Gundars Grasbergs, Marija Bērziņa, Uldis Siliņš, Sanita Paula un Artis Drozdovs.

24. novembrī Aizkraukles Kultūras centrā tiks izrādīta Klāva Meļļa komēdija Garderobisti, kas tapusi Paulas Pļavnieces režijā. “Iecere veidot izrādi par garderobistiem radusies, jo liela daļa šodien praktizējošo teātra profesionāļu savas karjeras sākuši tieši garderobē. Tādejādi apstiprinot senā un visiem zināmā izteikuma – “teātris sākas ar garderobi” – patiesumu,” stāsta iestudējuma režisore Pļavniece. Lomās: Ainārs Ančevskis, Matīss Budovskis, Jana Ļisova un Elizabete Milta.

Jau tradicionāli Nacionālais teātris viesojas pavisam nelielajā Šķilbēnu pagasta Upītes ciemā, kas Latvijā zināms ar savu vērienīgo kultūrtelpu. 13. decembrī Upītes Tautas namā, iepriecinot gan jauno paaudzi, gan pieaugušos, kas vēlas domāt par izrādē piedāvātajām tēmām, arī būs skatāms šīs sezonas jaunais iestudējums Dullais Dauka.

Savukārt 17. decembrī Latvijas Nacionālais teātris vēlreiz atgriezīsies Ventspils Jūras vārtos ar klasisku teātra izrādi  – Edmunda Freiberga iestudēto Henrika Ibsena drāmu Heda Gablere. Atgriešanās. Tas ir darbs, kura domas mērogs un satura kvalitāte ir izturējusi laika pārbaudi. Izrādē piedalās Madara Zviedre, Ģirts Liuziniks, Jēkabs Reinis, Ivars Puga, Daiga Kažociņa un Lāsma Kugrēna.

Sekot līdzi Latvijas Nacionālā teātra aktualitātēm iespējams teātra mājaslapā www.teatris.lv un sociālās tīklošanās vietnēs Facebook, X, Instagram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Solījumi jāpilda

Jācer, ka arī Austras balvu ieguvusī grupa kuba pildīs doto solījumu vēl kādreiz – kaut pēc pieciem gadiem – sanākt kopā pilnā sastāvā un uzspēlēt

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja