Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ziemassvētki bez steigas un bez atkritumiem

Kā vēsta United States Environmental Protection Agency jeb Amerikas Vides aizsardzības aģentūra (US EPA), ASV ik gadu laikā no Pateicības dienas līdz Jaungada svinību noslēgumam mājsaimniecību radīto atkritumu daudzums, salīdzinot ar ikdienu, ievērojami pieaug – par 25% jeb vienu miljonu tonnu. Iesaiņojums, dekori, kas nepiedzīvos nākamos Ziemassvētkus, nederīgas dāvanas, pārtikas un sadzīves preču iepakojums un, protams, pārtikas atkritumi.

Mēs Eiropā daudz neatpaliekam no aizokeānijas svinētājiem, un, kaut arī Eiropas Savienībā ik gadu kļūst stingrāki normatīvi, kas paredz atkritumu daudzuma un ietekmes uz vidi samazināšanu, svētku laiks ir izšķērdības periods arī pie mums. Kaut gan visi saprotam, ka Ziemassvētku būtība nav iepirkšanās un izēšanās, no patēriņa virpuļa spēj izkļūt vienīgi retais. Tomēr vides aktīvisti ar dažādu kampaņu un skaidrošanas palīdzību aicina meklēt alternatīvas. Zero Waste jeb bezatkritumu dzīvesveida kustība kļūst arvien populārāka, un tās pārstāvji ir atraduši labas idejas, kā svētku laikā saudzēt vidi un arī pašiem savus maciņus. 

Plāno un gatavo pats

Vai zinājāt, cik daudz pārtikas mēs izsviežam ārā Latvijā? Izrādās – aptuveni 113 kg uz cilvēku gadā! Liela daļa no šiem atkritumiem rodas mājsaimniecībās, vēsta vides organizācija homo ecos:. Visā ES 2016. gadā atkritumos nonāca 88 miljoni tonnu pārtikas, atklāj Eiropas Komisijas apkopotā informācija. Savu artavu tur dod arī restorāni, kafejnīcas un veikali, taču lielākās šķērdētājas ir tieši mājsaimniecības. Dati liecina, ka ES, līdzīgi kā ASV, atkritumu pieaugums ir saistāms tieši ar svētku laiku. Kā neizšķiest, tajā pašā laikā palutinot sevi un tuviniekus ar kādu našķīti, ja pat latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku galdā jāliek vismaz deviņi dažādi ēdieni…

Atslēgas vārds ir – plānošana. Ejiet uz veikalu ar sarakstu. Izvēlieties vietējas izcelsmes produktus, kas ir iespējami maz iepakoti vai nav iepakoti vispār. Nepērciet tāpēc, ka lēti, tāpēc, ka izdevīgi, vai tāpēc, ka glīti izskatās (konfektes u. c. našķi), ejiet uz veikalu paēduši un neņemiet līdzi mazgadīgus bērnus – nopietni! Ja ēdiens paliek pāri, izdomājiet, ko ar to darīt – papildināt ar kādiem produktiem un iegūt jaunu maltīti vai sasildīt nākamajā dienā. Jauka dāvana ir kāds gardums, bet, pirms to pērk veikalā, varbūt varat izgatavot paši? Izcept kūku, cepumus, pagatavot konfektes no žāvētiem augļiem?

Dāvanu vietā – kopīgas aktivitātes

"Iedomājies, cik daudz dāvanu ietinamā papīra, dāvanu maisiņu un dāvanu lentīšu katru gadu iegādājas viena ģimene. Protams, dāvanu iepakojuma dzīves ilgums ir lielāks, salīdzinot ar vienreiz lietojamiem plastmasas maisiņiem, tomēr iesaiņojumam ar laiku zudīs kvalitāte, un tas tik un tā nokļūs atkritumu poligonā," saka vides aktīviste Laura Treimane. Viņa pašlaik darbojas tādās organizācijās kā Zaļā brīvība un Zero Waste Latvija. Studē starptautisko mārketingu un reklāmu, lai aktualizētu patērniecības ietekmi uz planētas robežām. Laura ir aprites ekonomikas un de-growth jeb neaugsmes ekonomikas modeļa piekritēja. Pirms pirkt, izdomājiet, tieši kam un ko vēlaties dāvināt. Visērtāk būs pieaugušajiem izlozēt, kurš kuram kādu dāvanu pērk, piemēram, ģimenē. Vispirms noskaidrojot, tieši ko dāvanas saņēmējs vēlas. Pilnīgi noteikti nav vērts dāvināt tikai dāvināšanas pēc! Ja svētkus svinat un aicināt ciemiņus, vienojieties, ka katrs atnes kādu pašgatavotu ēdienu. Sapulcējieties un gatavojiet kopā – lieliski pavadīts laiks! Dāvanu vietā izdomājiet kādu aktivitāti – pārgājienu, ceļojumu, kopīgu teātra vai koncerta apmeklējumu. Vēstules Ziemassvētku vecītim atstājiet tikai bērnu ziņā, bet arī viņiem ir iespējams ieskaidrot, ka labāk iemācīties kādu foršu aktivitāti, apmeklēt zinātnes centru vai suņu patversmi, palīdzot nelaimē nonākušajiem četrkājainajiem draugiem, nekā dabūt kaudzi rotaļlietu, kuras drīz vien apniks, vai saldumu, no kuriem sāpēs vēderi un zobi. Palīdziet izvēlēties to vienu mantu, ko ļoti, ļoti kārojas, un tieši to palūgt svētku rūķiem. Šie ieteikumi varbūt izklausās pārāk ideālistiski, taču ir pārbaudīts praksē – tie darbojas! 

Lielu daļu no dāvanas saņemšanas prieka veido tās izskats, un saiņošana sagādā gandarījumu arī dāvinātājam. Lai nebūtu jātērējas speciāliem iesaiņošanas materiāliem, palūkojieties, ko no mājās esošā varat izmantot šim nolūkam. Ekonomisks un videi draudzīgs materiāls ir cepamais papīrs. Arī no dizaina viedokļa tas labi izskatās, un to var izmest šķirojamajos atkritumos. Arī pāri palicis tapešu rullis, auduma atgriezumi, burciņas un kurpju vai citas kastes derēs – ja nepieciešams, pārkrāsojiet tās un iegūstiet oriģinālu dāvanu iepakojumu.

Rotājumi no dabas veltēm

Svētku rotājumi ir atsevišķs stāsts! Ar spīguļiem un karekļiem pilni teju visi veikali, un to cenu amplitūda ir visai plaša. Mūsu ģimenē ir tradīcija – ik gadu iegātāties tiešām kvalitatīvus rotājumus, tie nav lēti, tāpēc klāt nāk tikai pāris mantiņu. Taču kolekcijā ir gan Murano stikla dekori no Venēcijas, gan rotājumi no bērnības laikiem, gan Berlīnes antikvariātā pirkts kareklītis, darināts pirms Otrā pasaules kara… Dabas draugiem patiks svētku noformējumu gatavot pašiem. Arī eglē var likt gan piparkūkas un cepumus, gan ābolus un pēc svētkiem apēst. Varat vēl pagūt doties uz mežu un salasīt čiekurus, zīles un no tiem gatavot svētku dekorus. Daudzi te iebildīs par laika trūkumu, par steigu, bet, iedziļinoties Ziemassvētku būtībā, tā ir gluži pretēja – miers, pārdomas un būšana kopā ar tuvajiem! 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas