Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Idejas vasaras terasei

Mājas stils, pagalma lielums un iemītnieku dzīvesstils - galvenie faktori, kas jāņem vērā, iekārtojot terasi. Salona Alan Deko dizainere Iveta Strautmane dalās ar idejām, kā izvēlēties mēbeles un markīzes terasei, lai tā kļūtu par jūsu vasaras ērtāko uzturēšanās vietu.

Septiņreiz apdomā

Nav viena modernākā vai pareizākā dizaina, kam sekot, lai terase būtu omulīga un ērta. Romantika, ko rada koka mēbeles, spilgtas krāsas un viegli kopjami materiāli, vecināts metāls ar rotājumiem - izvēļu ir gana daudz, taču jāņem vērā, ka terase ir mājas turpinājums un lieliski, ja stils, kāds valda iekštelpās, organiski turpinās arī terasē. Otrs svarīgs aspekts ir apdomāt, kādam nolūkam terase kalpos - maltītēm ģimenes lokā, ballītēm un pasēdēšanām ar draugiem, gulšņāšanai, lasot grāmatu. Līdz ar to kādam pietiks ar galdu, krēsliem un puķu kastēm, vēl kāds vēlēsies gatavot kopā ar tuviniekiem un ierīkot terasē virtuvīti un kamīnu, citam brīvbrīža sapnis realizēsies milzīga balta dīvāna izskatā, bet sportiskajiem būs nepieciešama āra duša... Protams, arī terases izmērs un citas tehniskās iespējas ir no svara. Tāpat vērts padomāt, kas ar terases mēbelēm notiks ziemā - kur un kā tās varēs glabāt.

Inovatīvi risinājumi

Ja terase ir neliela, dizainere iesaka kompaktas, vieglas un savstarpēji savietojamas mēbeles, piemēram, nelielu apaļu galdiņu un pusloka krēslus, kas veidoti no plastikāta pinuma un polsterēti ar auduma spilveniem. Saliekot tos kopā, izveidojas pudeles siluets, ko ērti novietot terases vai kādas telpas stūrī ziemas sezonā. Arī patlaban daudzu iecienītajām metāla mēbelēm ir dažādu formu variācijas - apaļš un pusloka galds, ko novietot pie sienas, brīvi stāvoši, piekarami vai stūra plaukti pakāpienu veidā - sabīdāmi viens zem otra, ja konkrētā brīdī tos neizmanto, pat ērti saliekami žurnālu galdiņi, ko kombinēt ar puķu statīviem.

Savukārt lielai terasei ērta būs divdaļīga gulta no plastikāta pinuma. Tajā var saritināties teju visa ģimene, bet konstrukciju var atbīdīt un izveidojas divi dīvāniņi. Atpūtas baudīšanai arvien populārāki kļūst šūpuļkrēsli, arī tiem dizaineri meklē arvien jaunus tehniskos un stila risinājumus, piemēram, variējot šūpošanās amplitūdu un noņemot sliecītes. Arī šūpuļtīkli - no auduma vai plastikāta - ir lielisks vasarīgs terases elements. Tos var iekarināt speciālā koka vai metāla kājā, pie terases griestiem, ja tādi ir, vai dārza ābelē.

Koka un klūdziņu pinuma mēbeles ir klasika, taču vieglāk kopjamas ir dažādu inovatīvu plastikāta veidu mēbeles. Tās ir glītas un izturīgas, arī viegli kopjamas, nesamirkst un saulē neizbalo. Arī ērtie polsterējumi un spilveni atpūtai uz terases tiek šūti no īpaša impregnēta, mitrumu atgrūdoša materiāla. Ja lietus gāzīs kā no spaiņa, tie, protams, agri vai vēlu kļūs slapji, taču neliels mitrums tiem nekaitēs. Ērts risinājums ir metāla mēbeles, taču tās ir smagākas, straujāk sakarst un atdziest.

No saules sargā markīze

Noskaņas radīšanai I. Strautmane iesaka terasē novietot puķpodus. Glīti ir vistradicionālākie keramikas puķu podi, novietoti statīvā vai tāpat, uz terases grīdas vai kāda plaukta, taču pieejami arī dizaina ziņā interesantie polikeramikas izstrādājumi, kuros stādīt puķes. Tas ir viegls, interesants materiāls, kuram iekšā ir armatūras siets, pārklāts ar polikeramikas masu. Iecienīti ir pelēkie un melnie puķpodi, bet sezonas aktualitāte ir košās krāsas - fuksiju, violetā, salātzaļā u. c. Tiesa, nevienu puķpodu, ja tas pilns ar augsni vai šķidrumu, nedrīkst atstāt uz terases ziemā, jo sals to saplēsīs.

Lai atpūšoties paslēptos no pārāk karstās saules, terasi ieteicams nosegt ar markīzi. To krāsas, materiāli, izmēri un tehniskie risinājumi ir dažādi - kasešu markīzes, ar roku vai tālvadības pulti vadāmās, ar iestrādātiem vēja un saules sensoriem (kad kļūst pārāk vējains, markīzes automātika reaģē un to savāc, bet saulainā laikā tā izbīdās un noēno attiecīgo vietu). Markīzēs iespējams arī iestrādāt gan apgaismojumu, gan apsildīšanu, gan radio. Tās var būt vienkrāsainas, tās var krāsot. Jo gaišāka markīze, jo sēžot zem tās būs gaišāk. Taču ir cilvēki, kam pie fasādes tīk izvietot tumšu markīzi vai gribas ko košu, popularitāti nav zaudējušas arī svītrainās markīzes. Jāņem vērā, ka markīzes pamatfunkcija ir aizsargāt no saules, nevis kalpot par nojumi, tādēļ lietainā laikā markīze jāsabīda kasetē vai jāsarullē, citādi lietus var to sabojāt. Ja markīze salīst, tā jāizžāvē un tikai tad jāsatin. Praktiskākas ir krāsainās markīzes, uz tām mazāk izceļas ekspluatācijas atstātās pēdas, gruzīši, pilieni no kokiem, kukaiņu nospiedumi. Ir īpaši materiāli, kas vieglāk tīrāmi, taču jārūpējas par ikvienu markīzi - to audumus parasti maina pēc 5-6 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits