Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Apģērbu ražotājam Zara pārmet vergu darbaspēka izmantošanu Argentīnā

Apģērbu mazumtirdzniecības uzņēmums Zara nokļuvis krustugunīs pēc tam, kad Argentīnas varasiestādes konstatējušas, ka zīmola darinājumu ražošanā tiek izmantots bērnu un vergu darbaspēks, ziņo ārzemju mediji.

Argentīnas varasiestādes, pēc labdarības organizācijas norādījuma, atklājušas, ka vienā no fabrikām, kurā tiek izgatavoti apģērbu kolekcijas Zara Man darinājumi pārdošanai Lielbritānijas veikalos, necilvēcīgos apstākļos strādā imigranti no Bolīvijas un bērni, vēsta izdevums Telegraph.

Kā apgalvo labdarības organizācijas La Alameda pārstāvis Gustavo Vera, fabrikas darbiniekiem jāsāk darbs septiņos rītā un jāstrādā līdz plkst.23.00, bez pārtraukuma, no pirmdienas līdz sestdienai.

„Viņu darbavietas bija arī viņu mājas, ģimenēm bija jādzīvo šaurībā un haosā kopā ar šūšanas mašīnām, adatām, diegiem un bērniem. Šajās vietās nebija pietiekama apgaismojuma un ventilācijas,“ klāstīja G.Vera.

Argentīnas kontroles aģentūras pārstāvis Huans Gomezs Senturions atzina, ka vietējās varasiestādes veikušas reidus trijās Zara ražotnēs. „Mēs atklājām vīriešus un bērnus, kas dzīvoja savās darba vietās. Viņi nebija reģistrēti un dzīvoja šausmīgos apstākļos. Viņiem nebija nekādu oficiālu dokumentu, viņi tur tika turēti pret savu gribu, viņi nevarēja pamest savas darbavietas bez atļaujas,“ sacīja H.G.Senturions.

Zīmols Zara pieder miljardiera Amansio Ortegas kontrolētajam Spānijas mazumtirdzniecības uzņēmumam Inditex. Uzņēmuma pārstāvis trešdien paziņoja, ka ir „pārsteigts“ par notikušo Argentīnā, norādot, ka no līdz šim publiskotās informācijas par fabriku atrašanās vietām varot secināt, ka minētās ražotnes nav Zara oficiālo piegādātāju vidū. Zara pārstāvis arī apgalvoja, ka uzņēmums nav saņēmis oficiālu ziņojumu par notikušo no Argentīnas varasiestādēm un organizācijas La Alameda. Zīmols Zara izmantojot 60 Argentīnas ražotāju pakalpojumus un pēdējo divu gadu laikā ir veicis tajos 300 auditus, uzņēmuma pārstāvi citē Telegraph.

Jāpiebilst, ka šī ir jau otrā reize, kad mazumtirdzniecības uzņēmums Zara tiek vainots vergu darbaspēka izmantošanā. 2011.gadā Brazīlijā tika izglābta grupa imigrantu, kuri strādāja nelegālā fabrikā, kas ražoja zīmola apģērbu. Toreiz uzņēmums atvainojās par notikušo un samaksāja pusmiljonu dolāru soda naudās, kā arī kompensāciju strādniekiem.

Latvijā tiesības tirgot Zara preces pieder Lietuvas mazumtirdzniecības uzņēmumam Apranga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko