Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Eksperti: lai izvairītos no rudens depresijas, jāplāno laiks

Vaicāts vai rudens depresijas esamība ir patiesība vai mīts, psihoterapeits Sandis Dūšelis atbild, ka, ja reiz cilvēki saka, ka viņiem līdz ar rudens iestāšanos rodas depresija, tad kapēc viņiem neticēt? Vienisprātis ir arī psihoterapeits Gatis Bušs. Viņa prakses laikā neviens ar sūdzību - man ir rudens depresija - nav nācis.

Tas vien norāda uz to, ka rudens depresija ir pārejošs periods, skaidro eksperti. Rudenī piezogas nogurums, melanholija, skumjas, nemiers, aizkaitināmība. Līdzīgas izjūtas cilvēki piedzīvo pavasarī, ziemā, mazāk vasarā. Tomēr ne visiem krāsaino lapu laiks ir depresijas laiks. Daži šo gadalaiku bauda ar prieku.

Ir teorija, kas rudens depresijas esamību skaidro ar saules gaismas trūkumu. Rudenī tās kļūst mazāk un tieši saules  trūkuma dēļ organisms izstrādā mazāku seratonīna - laimes hormona daudzumu, ar to savukārt izskaidrojams pastāvīgi slikts garastāvoklis un nervozitāte. Tāpat rudens pēc vasaras ir adaptācijas laiks, stāsta S.Dūšelis. Rudenī jādara vairāk – jālaiž bērni skolā, pieaug darba apjoms, kas veicina stresu, nomāktību. Lai izvairītos no depresijas vairāk jāplāno savs laiks. Tāpat omu uzlabo fiziskās aktivitātes un pastaigas svaigā gaisā. Jāizvairās no tādām aktivitātēm, kas prasa daudz enerģijas un rada nogurumu. Piemēram, grāmatas lasīšana līdz vēlai naktij otrā rītā  atspēlēsies ar nogurumu. G.Bušs atgādina, ka bieži depresijas iemels ir tas, ka cilvēks sevī ir "paturējis kaut ko, kas rada šīs nepatīkamās izjūtas". Ir jāanalizē sevi – jāuzdod jautājums -  kas notiek ar mani? Palīdz dalīšanās izjūtās ar līdzcilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko