Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Eksperti: Pirmie gripas gadījumi Latvijā varētu parādīties jau oktobrī

Pašlaik Latvijā nav reģistrēts neviens gripas gadījums, bet speciālisti prognozē, ka pirmie gripas gadījumi Latvijā varētu parādīties jau oktobrī vai novembrī, tomēr plašāka gripas izplatība parasti tiek novērota no janvāra līdz martam.

Pēc Pasaules veselības organizācijas (PVO) sniegtās informācijas, par saslimstību ar gripu un akūtām elpceļu infekcijām ziņojušas 23 Eiropas reģiona valstis. Gripas un akūto augšējo elpceļu infekciju aktivitāte ir ļoti zema, tomēr dažas valstis ziņojušas par nelielu saslimstības pieaugumu bērniem vecuma grupā līdz četriem gadiem.

Pasaules veselības uzraudzītāju sniegtie virusoloģijas dati liecina, ka nevienā no 50 uzraudzības tīklā izmeklētajiem paraugiem gripas vīrusi netika atklāti. Tomēr ārpus uzraudzības tīkla - hospitalizēto pacientu vidū - pagaidām noteikti tikai četri gripas vīrusi - trīs A tipa un viens B tipa.

Līdz šim noteiktie cirkulējošie vīrusi ir līdzīgi vīrusiem, kuri iekļauti PVO rekomendētās vakcīnas sastāvā 2011.-2012.gada sezonai Ziemeļu puslodē.

No šodienas Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) iedzīvotāji jau var saņemt poti pret sezonālo gripu. Saņemt poti pret sezonālo gripu var LIC vakcinācijas kabinetā katru dienu, arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās no plkst.9 līdz 20.

Gripa ir viena no lipīgākajām infekcijas saslimšanām, kas var izraisīt dažādas komplikācijas. Starptautiskā mediķu pieredze apstiprina, ka vakcinācija ir efektīvs veids, kā pasargāt sevi no inficēšanās, uzsvēra LIC speciālisti.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā saslimstība ar akūtām elpceļu infekcijām pieaugusi gandrīz divas reizes un vidēji Latvijā reģistrēti 852,5 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Savukārt nedēļā no 5.septembra līdz 11.septembrim, kad infekciju izplatība jau bija pieaugi par 40%, vidēji valstī slimoja 445 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju.

No elpceļu infekcijām iespējams izvairīties, ievērojot speciālistu konsultācijas un padomus un personīgo higiēnu, tai skaitā roku mazgāšanu, elpceļu higiēnu. Ir jācenšas izvairīties no kontakta ar vīrusu infekcijas slimniekiem. Un arī pašam saslimušajam jāapzinās, ka, neizārstējies un neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var apdraudēt visu apkārtējo veselību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 16.05.2024.

Kad pavārei piesolīja roku un sirdi, viņai galvā uzreiz ienāca pāris recepšu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko