Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kā palīzēt tuviniekam tikt galā ar atkarību?

Radiniece dažkārt pamatīgi iedzer - var nodzert pēc kārtas visu mēnesi. Tā notiek katru reizi, kad atbrauc brīvdienās uz Latviju no Īrijas. (Un man šķiet, ka dzer jau arī tur… ir gadījies, ka nevar atiet no dzeršanas, aiziet uz darbu.) Esam mēģinājuši atturēt – runāt, ka jāmaina dzīvesveids; teikt, ka viņa mums ļoti svarīga, ka ir jāmainās; esam piedraudējuši, ka atņemsim visu naudu – lai tā nav dzeršanai; esam izolējuši no vides, kur pavisam viegli atrodas pudeles brāļi, bet nekas ilgtermiņā nelīdz.

Parasti ir tā, ka viņa atrod kādu, kas aizies uz veikalu pēc pudeles. Arī mēs mājinieki esam nesuši, jo mums kauns no apkārtējiem, ka viņa tādā paskatā ies uz veikalu. Ar šo soli nelepojos, jo saprotu, ka paši viņu grūžam vēl lielākā postā. Ja nedodam dzert – psiho, ārdās, lamājās, trīc, mokās… Saka, ka nomirs, ja nesalāpīsies. Dodu, jo, ja nu tiešām ir tik slikti, ka jāmirst nost. Šī cīņa ar vējdzirnavām jau ilgst vairākus gadus. Jūtu, pati esmu atsvešinājusies, nosodu, dusmojos.. palīdzēt nespēju…Sarunu veidā tikuši līdz tam, ka jāārstējas, bet te vienu brīdi grib, citu ne. Kā palīdzēt šādam cilvēkam atgriezties dzīvē? Ar varu iespundēt klīnikā?  Vai šādiem cilvēkiem vajadzīga citu līdzcilvēku sapratne un atbalsts, jeb efektīvāks ir nosodījums? jautā lasītāja.

Atbild narkoloģe un psihiatre Inga Veinberga:

Šis nu ir pilnīgs alkaholisma gadījums. Šādi cilvēki piederīgajiem nav jāārstē, bet no sīvā atkarīgie jāuztic speciālistiem. Cilvēks jāved pie narkologa, jo citādāk uz kājām sievietei netikt. Vai šādiem cilvēkiem vajadzīga citu līdzcilvēku sapratne jeb efektīvāks ir nosodījums? Šādiem cilvēkiem nav vajadzīgs ne viens, ne otrs. Radinieki nedrīkst uzņemties aktīvo lomu  - nevajag pierunāt, cilvēkam pašam jāgrib ārstēties. Līdzatkarīgie, kas šajā gadījumā ir ģimenes locekļi, aktīvi iesaistās alkoholiķa dzeršanā – slēpj no apkārtējiem dzeršanu, kontrolē alkoholiķi, cenšas viņu „vest pie prāta”, ārstēt, cenšas mazināt dzeršanas sekas – atvest mājās, nolikt gulēt, sakopt apģērbu utt. Tādā veidā līdzatkarīgie nokārto problēmas un arvien vairāk uzņemas atbildību par alkoholiķa dzīvi. Tas prasa arvien lielākas pūles. Savukārt alkoholiķim nav iemesla pārtraukt dzeršanu, jo viņš neizjūt savas dzeršanas sekas. Progresējot alkoholiķa atkarībai no alkohola, progresē arī ģimenes locekļu līdzatkarība.

Protams, ignorēt sādu cilvēku ar nevajag. Viņam jāļauj "nolaizties līdz zemākajam līmenim" un jāgaida, kad vēlēsies pieņemt ārsta palīdzību. Dažkārt līdzcilvēkiem pietiek aizvest uz pirmo vizīti pie narkologa, un sarunu gaitā  ārsts alkoholiķi var pārliecināt, ka jāārstējas. Līdzcilvēkiem nevajag ieņemt aktīvo lomu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko