Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ļeņins, kņazi un Juščenko

Atminaties belašus un eļļainos čeburekus? Te tie ir. Protams, stacijā. Vai vismaz fotogrāfijās esat redzējuši pareizticīgo dievnamu ar zeltītiem vai zaļiem bumbierveida kupoliem? Te tādi ir. Milzīgi kā ziloņi, ieskauti baltos mūros. Vai esat piedzīvojuši revolūciju un centušies būt rietumnieciskāki? Te tas ir sajūtams.

Šķietami ar katru atsevišķi no šīm detaļām paugurainā Ukrainas galvaspilsēta Kijeva, kurā mīt aptuveni četri miljoni iedzīvotāju, caurmēra viesi no Latvijas pārsteigt nevar, taču kombinācijas, kurās savienojas padomju mantojums, XI gadsimts, dziļas pareizticības tradīcijas un Rietumu pienesums, ir atmiņā paliekošas.

Tagadne

Ir -22°C. Dņepra, kas savieno pilsētas jaunās apbūves kreiso krastu ar senāko Kijevas pusi, ir gandrīz aizsalusi. Taču uz pilsētas galvenās ielas Kreščatika, kas tālā vēsturē bija tirdzniecības ieleja, vīri ausainēs pie koka kioska ar grebtu jumtiņu dzer alu un kaut ko dzīvi apspriež. Ukraiņu tradicionālo gorilku - degvīnu ar pipariem - kioskos nepārdod, taču te pieejams kas cits, proti, īsts, no Rietumiem nācis vācu karstvīns. Glintwein Sportivnij.

Gabaliņu tālāk savukārt ir Ļeņina piemineklis ar tradicionālo salutējošo roku. Kijevā tas esot vienīgais, atstāts kā mākslas vērtība un vieta, kur pulcēties kara veterāniem un atlikušajiem komunistiem.

Ļauna sakritība - bet turpat pretim antiburžuāzisko ideju tēvam pāri ielai aiz lieliem skatlogiem salonā stāv vienas no Rietumu pasaules buržuāziskākajām automašīnām Bentley, kuru cena sniedzas pāri simt tūkstošiem latu. Tepat ir arī dārgākais pilsētā - Besarābijas tirgus, kura paviljonā pārsvarā tirgo ikrus. Par Ukrainas pensionāru mēneša pensiju sanāk aptuveni sešsimt gramu, ne vairāk.

Acīmredzamu, ar fotoaparātiem apkrāvušos tūristu Kijevā nav daudz, tāpēc nav arī informācijas punktu, norāžu vai tūristus vizinošu autobusu, bet līdz ar to vietējie kijevieši piepildītajos autobusos var sastapties ar pavisam dzīviem japāņiem. Daži tiešām izraisa neviltotu interesi, it sevišķi vecāku ļaužu acīs. Izrādās, viena firma tūristus tomēr vadā. Mikroautubuss atiet no dzelzceļa stacijas.

Stacijas laukums daļēji ir pārvērsts tirgū. Ikru te vairs nav, taču ir viss cits, piemēram, uz papes kastēm vieni pie otra blīvi salikti kurpju pāri, pie kuru 44.izmēra savukārt sākas aptuveni tikpat garas iesarkanas vietējās sausās desas - servalanti, tālāk seko cigaretes. Visu noslēdz divi miliči. Kāda sieviete pūlī pašnāvnieciski mēģina nostiprināt vienu kāju plastmasas galdiņam, uz kura sakrauta tortu kastu piramīda. Tort Kijevskij. "Nogaršojiet!" viņa vēl pamanās uzaicināt.

Pagātne

Ekskursija ar autobusu sola pavisam citu Kijevu. Triju stundu programmā ir gan Andrejevskij spusk - mākslinieku ieliņa, kas tiek pielīdzināta Parīzes Monmartrai, gan Zelta vārti, kas kādreiz kalpojuši par ieeju pilsētā, taču pēc pēdējā ugunsgrēka nav līdz galam atjaunoti, gan vairākus dievnamus, tajā skaitā arī pilsētas vissenākās vērtības - Sofijas katedrāli un baznīcu, muzeju kompleksu Pečeru klosteri.

Abu to pirmsākumi ir XI gadsimtā, kad tagadējā pilsēta bija Kijevas Krievzemes kņazistes centrs un no kuras, kā raksta vēsturnieki, vēlāk atvasinājās ne tikai pašu ukraiņu, bet arī baltkrievu un krievu nācijas. Pareizticības tradīcijas, var spriest, te ir nemainīgi stabilas, redzot, ka gaišā dienas laikā baznīcas ir labi apmeklētas, turklāt liela daļa ir arī jaunieši.

"Iedomājieties, cik bija jābūt meistarīgam, lai uz žūstošas grunts pagūtu no kvadrātcentimetru lielām freskām izveidot tādu darbu," stāsta gide, vērdamās Sofijas katedrāles kupola parabolā, kurā attēlots Jēzus. 177 nokrāsu freskas šeit ir īpašais, taču citus ieinteresē arī jautājums, cik bieži un kur kņazs ticies ar kņazieni, ja katram bija paredzēta sava guļamistaba nama pretējās pusēs. To gide nezina.

Pečeru klosteris atrodas pakalnā, no kura, ja vēl uzkāpj zvanu tornī, kā uz delnas ir viss sajauktās Kijevas spektrs - gan 30 stāvu augstas modernas Rietumu celtnes, gan padomju kārbu masīvi, gan spoži baznīcu kupoli, bet priekšplānā Brežņeva laikā celta grandioza statuja Māte Dzimtene, pilnā augumā ar skatu uz austrumiem un zobenu rokā. Tolaik nebija pārāk labas attiecības ar Ķīnu. Pakalna iekšpusē arī atrodas tas īpašais - mūku raktas un tagad izstaigājamas alas, kas aptuveni 300 metru garumā un divu metru diametrā veido daudzus labirintus - no kā arī cēlies nosaukums Pečerskaja, Lavra ir tituls klosterim. Sākotnēji mūkiem alas bijušas kā celles, taču vēlāk, kad iedzīve pārcelta virszemē, tās kalpojušas par apbedījuma vietām.

Nākotne

"Jums vajag braukt pavasarī, tad te ir silti un pilsēta plaukst," nodrebinās gide. Kreščatikā ziedot kastaņas. Taču vienā nozīmē Kijevā silti jau ir. Aprīlī te notiks valsts parlamenta un Kijevas domes vēlēšanas, un ielas, televīzijas un radiostacijas jau ir pilnas ar uzmundrinošiem lozungiem un solījumiem.

"Ne zradj Maidanu," radio atgādina barga balss prezidenta Viktora Juščenko partijas Naša Ukraina vārdā. "Nepiekrāp Maidanu." Maidans nav nekas cits, kā 1991.gadā no Oktobra par Neatkarības pārtapušais laukums Kreščatika otrā galā, kur gandrīz tieši pirms gada uz oranžo revolūciju pulcējās vairāk nekā miljons ukraiņu, izcīnot V.Juščenko uzvaru. Tas kļuvis par jaunu Ukrainas simbolu - ne mazāk svarīgu kā borščs ar pampuškām, taču no sagaidītām oranžām krāsām pie suvenīru tirgotājiem Maidanā nav gandrīz ne vēsts, turpretim var nopirkt šalles ar sarkanu sirdi un melnu uzrakstu Blok Juliji. Tā ir V.Juščenko padzītās premjeres - sievietes ar bizi - Jūlijas Timošenko partija. "Tauta viņu mīl vairāk, Juščenko ir tāds neizlēmīgs, nebūtu toreiz blakus viņas, viņš nebūtu prezidents," savu tirdzniecības politiku skaidro kāds tirgotājs, un citi māj ar galvu.

Visbeidzot par speķi, kas šķietami ir saderināts ar Ukrainas tēlu. Parastais tā īsti modē vairs nav, toties ir jauns - saldais variants - Speķis šokolādē. Tas ir pieejams gan vienā no ukraiņu virtuves restorāniem Carskoje selo smalka deserta izpildījumā, gan ir arī tautai tuvākā veidā - batoniņā - kas jau iesaukts par ukraiņu snikeru. Nogaršojiet!

Autors bija airBaltic un Radisson SAS viesis

***

Cenas Kijevā

Piens Ls 0,50

Baltmaize Ls 0,13

Lašu ikri (200 g) Ls 14

Degvīns (0,5 l) Ls 1,80

Alus (0,5 l) Ls 0,50

Metro biļete Ls 0,06

Ieeja muzejā Ls 0,20

Pilsētas apskate Ls 2,50

ar autobusu (3 h)

Viesnīca (***) no Ls 40

Dzīvoklis centrā Ls 6000/m2

Dzīvoklis jaunceltnē Ls 800/m2

Borščs Ls 0,40

(Puzata hata - Lido tipa ēstuvē)

Borščs (Pervak - Ls 2,50

ukraiņu restorāns centrā)

Vidējā pensija Ls 45

Vidējā alga Ls 250

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko