Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

No idejas līdz būvprojektam

Kā notiek ģimenes mājas būvprojekta izstrāde, saskaņošana un akceptēšana būvvaldē?

Tradicionālais veids, kā sākt īstenot ģimenes mājas ieceri, ir doties pie arhitekta, izklāstīt savas vēlmes un saņemt profesionāli izstrādātu projektu.

Sadarbība ar arhitektu

Izvēloties arhitektu, pirmkārt, jāpievērš uzmanība, vai viņš pieņem privātos pasūtījumus un ir sertificēts speciālists. Otrkārt, ja radiem, draugiem vai kolēģiem ir šāda pieredze, vēlams uzklausīt arī viņu ieteikumus. Treškārt, no arhitekta pakalpojumu dārdzības viedokļa nav būtiskas atšķirības, vai tas ir galvaspilsētā, mazpilsētā vai laukos strādājošs arhitekts. "Projektēšanas izmaksas nebūs zemākas, jo speciālistam ikvienā vietā ir jāpelna. Pati būvniecība mazpilsētā var būt pat dārgāka, jo transporta izdevumi būs lielāki," uzskata SIA Agroprojekts Alūksnes nodaļas arhitekte Anda Lejasblusa.

Dodoties pie arhitekta, vēlams ne tikai padomāt par savām vēlmēm un līdzekļiem, ko var atvēlēt būvniecībai, bet "jauki, ja ir atļauja no būvvaldes, ka gruntsgabalā var būvēt, un noteikumi, kā var būvēt — kāds ir atļautais apbūves augstums, blīvums utt.," norāda arhitekts Pēteris Bajārs. Ja pasūtītājs pats būvvaldē ir saņēmis plānošanas un arhitektūras uzdevumu (PAU) un tehniskos noteikumus, viņš uzreiz var pasūtīt topogrāfisko uzmērījumu kādā no mērniecības uzņēmumiem, piemēram, SIA Metrum. Savukārt arhitekts vienlaicīgi var sākt izklāstīt idejas un izstrādāt skices.

Tomēr parasti arhitekts un pasūtītājs vispirms slēdz līgumu un vienojas, ko katrs darīs. Ja pasūtītājs laika trūkuma vai citu iemeslu dēļ pats nevar nokārtot minētās prasības, kā arī vēlāk iesniegt sagatavoto projektu saskaņošanai un akceptēšanai būvvaldē, to uzņemas izdarīt arhitekts. "Piemēram, ja pasūtītājs dzīvo tālu no Rīgas, bet arhitekts strādā Rīgā, tad izdevīgāk, ka pasūtītājs pats iesniedz projektu attiecīgajā būvvaldē," skaidro P.Bajārs.

Projektēšanas dokumentācijas sagatavošanas kārtību skatīt tabulā blakus.

Projektēšanas izmaksas

Arhitekta honorāru parasti aprēķina 8—10% apmērā no plānotajām mājas būvniecības izmaksām. Maksu par projekta dokumentācijas sagatavošanu un saskaņošanu, ja to veicis arhitekts, nevis pasūtītājs pats, nerēķina atsevišķi, bet pieskaita kopējai summai, stāsta P.Bajārs.

Būvniecības dokumentācijas sagatavošanas izmaksas katrā rajonā, pilsētā un pagastā ir atšķirīgas. Projekta saskaņošana un akceptēšana daudzviet ir bez maksas vai arī tā ir simboliska, piemēram, Salacgrīvā par būvprojekta akceptu jāmaksā Ls 5, bet par PAU izsniegšanu Ls 10.

Rīgā PAU var saņemt tikai tad, ja ir nomaksāti 40% no nodevas par būvatļaujas izsniegšanu, atlikušie 60% jāsamaksā, saņemot būvatļauju. Ja sagatavotais projekts būvvaldē netiek akceptēts un būvatļauju nevar saņemt, pirmo summu būvniecības pieteicējam neatmaksā. Būvnodevu aprēķina atkarībā no vietas, kur atradīsies jaunbūvējamā māja, un kāda būs tās platība, un tās kopējā summa ir Ls 13,46—106,20.

Tipveida projekti

Salīdzinoši lētāks un ātrāks risinājums ir nopirkt kādu no tipveida māju projektiem. Vairākas firmas piedāvā atbilstoši Latvijas būvniecības normām noformētus projektus, veic izvēlētās mājas piesaisti pasūtītāja zemes gabalam un palīdz arī nokārtot projektēšanas dokumentus. Piemēram, kompānijas I.P.Projekts mājaslapā var apskatīt vairāk nekā 1000 māju projektu, ko izstrādā Polijas arhitektu birojos M.&L.Lipinski un MTM Styl. Tehnisko projektu ar gāzes, ūdens, kanalizācijas, elektrības, apkures un ventilācijas, kā arī arhitektonisko daļu sagatavo aptuveni trijās nedēļās. Projektā var veikt arī nelielas izmaiņas, to cenas ir Ls 500—1100.

Citās firmās pēc piedāvātajiem tipveida projektiem var pasūtīt pat gatavu māju, ko samontē vai izgatavo atbilstoši izvēlētajam projektam. Piemēram, SIA AVT grupa ražo koka karkasa paneļu mājas. Projekts, topogrāfiskā uzmērījuma pasūtīšana un būvatļaujas saņemšanu kopā izmaksā Ls 500—800. Cena atkarīga no tā, kur atrodas pasūtītāja zemes gabals.

Savukārt SIA Ciedraskoks var pasūtīt guļbūves izgatavošanu pēc iepriekš sagatavota arhitektūras projekta, kopā uzņēmuma arhitektiem izstrādāt jaunu projektu vai izvēlēties kādu no tipveida projektiem. Jauna projekta izstrādes termiņš ir sākot no pāris mēnešiem līdz gadam atkarībā no vietas, kur paredzēts būvēt māju. Izmaksas aprēķina individuāli, ņemot vērā projekta komplektāciju (logi, durvis, grīdas, jumti utt.).

Tomēr speciālisti uz tipveida projektiem raugās piesardzīgi, jo "reti kurš no tiem var izcelties ar kvalitāti", un nereti arī atsakās no klientiem, kas vēlas pārveidot un pieskaņot savām vēlmēm jau gatavu projektu. "Cilvēki tomēr ir individuālas būtnes, un man pašam arī ir interesantāk sākt no tīras lapas," piebilst P.Bajārs.

***

Eksperta padoms

Pēteris Bajārs, arhitektu birojs India

Svarīgi, lai, dodoties pie arhitekta, cilvēkiem būtu skaidra programma, ko viņi uz savas zemes grib būvēt. Ideāli, ja projektēšanas gaitā pieaicina arī inženierus un izstrādā pilnu projektu ar inženierkomunikāciju: kanalizācijas, ūdens, gāzes un citiem risinājumiem. Ir cilvēki, kas atsakās no šīs projekta sadaļas, lai ietaupītu, un sāk būvēt, mēģinot uz vietas pieslēgt komunikācijas, bet jāņem vērā, ka tad var rasties problēmas.

Līga Ščeparte, Alūksnes pilsētas un rajona būvvaldes vadītāja

Cilvēkiem iesakām izvēlēties sertificētus arhitektus un būvfirmas, kā arī atbilstošus materiālus, necenšoties ietaupīt uz kvalitātes rēķina, jo pēc tam var nākties maksāt otrreiz. Šobrīd strādājam pie tā, lai cilvēki iesniegtu pilnus projektus ar ūdens, kanalizācijas, apkures un citiem risinājumiem, jo daudzi patiešām izvairās no šīs projekta daļas ar mērķi ietaupīt naudu. Izvērtējot iesniegtos projektus, skatāmies, kur māja atradīsies — ja tā būs parka vai kāda kultūras pieminekļa zonā, komunikāciju sadaļa projektā ir obligāta. Lauku teritorijā vēl saskaņojam arī nepilnus projektus.

Nauris Gurgāns, kompānijas I.P.Projekts valdes loceklis

Savas nākotnes mājas projektu pasūtītājs var sākt izvēlēties tikai tad, kad viņam ir zemesgrāmatas apliecība, zemes gabala robežu plāns un vietējā būvvaldē ir saņemts plānošanas un arhitektūras uzdevums (PAU). Tas nepieciešams, lai cilvēks nekļūdīgi izvēlētos savam zemes gabalam atbilstošu privātmājas projektu, jo ir bijuši gadījumi, kad mājas PAU ir norādīts noteikts jumta slīpuma leņķis, stāvu skaita ierobežojums, mājas platības ierobežojums utt., kas jāņem vērā, pasūtot projektu.

Ilmārs Leikums, RD pilsētas attīstības departamenta būvniecības uzraudzības padomes vadītājs

Iesniedzot būvprojektu saskaņošanai, svarīgi pievērst uzmanību pievienojamajiem īpašuma dokumentiem: vai pasūtītāju nesaista kādas līgumsaistības, piemēram, kredīts bankā vai kopīpašums, kad projektu nepieciešams saskaņot arī ar līgumā iesaistītajām pusēm, u.tml. Būtiski izvērtēt arī, kāda ir situācija ar inženierkomunikāciju tīkliem. Projektu var saskaņot arī bez pieslēguma pilsētas komunikāciju tīkliem, to atrisinot ar lokālo pieslēgumu, bet ir jāpadomā par to, cik lielas izmaksas tas prasīs. No arhitektūras viedokļa būtu jāpievērš uzmanība arī mājas fasādes risinājumam. Piemēram, ja tas būs netipisks Latvijas apstākļiem — indīgi zilā krāsā, projektu var nesaskaņot un lūgt izvēlēto toni mainīt.

Projekta izstrādes gaita

Neatkarīgi no tā, vai projektēšanas dokumentu noformēšanu uzņemas pasūtītājs pats, arhitekts vai cita pilnvarota persona, jāveic šāda procedūra.

1. Pilsētas vai pagasta būvvaldē (vai klientu apkalpošanas centrā) jāaizpilda veidlapa Būvniecības pieteikums — uzskaites karte; tajā jānorāda, ka plāno celt jaunbūvi, tās projektējamā platība, zemes gabala numurs un platība, zemes gabala īpašnieka vai lietotāja dati un klāt jāpievieno šādi dokumenti:

1) zemesgrāmatas apliecības kopija;

2) īpašuma nomas tiesību dokumentu kopijas;

3) pasūtītāja izsniegta pilnvara iesniedzējam vai būvprojekta vadītājam;

4) zemes gabala robežu plāns;

5) apbūves skice uz robežu vai situācijas plāna M 1:2000;

6) sagatavots situācijas plāns M 1:2000;

7) pilsētplānošanas pārvaldes izziņa par zemes gabala izmantošanu;

8) vietas fotofiksācija.

2. Būvvalde pieņem lēmumu — atļaut vai noraidīt būvniecību. Ja būvniecību atļauj, būvvalde 30 dienu laikā sagatavo un izsniedz pasūtītājam plānošanas un arhitektūras uzdevumu (PAU). Tajā norādīts, cik stadijās jāizstrādā būvprojekts (skiču un tehniskā vai tikai tehniskā projekta stadijā), kā tas jānoformē, kādās institūcijās jāsaņem tehniskie noteikumi projektēšanai un kādās institūcijās jāsaskaņo projekts.

3. Būvniecības pieteicējs kādā no mērniecības uzņēmumiem pasūta topogrāfisko uzmērījumu, uz kura pamata arhitekts pēc tam izstrādā būvprojekta ģenerālplānu ar virszemes un apakšzemes komunikācijām mērogā 1:500.

4. Pasūtītājs un arhitekts rīko projekta sabiedrisko apspriešanu, ja to paredz likumdošana vai pieprasa būvvalde.

5. Arhitekts izstrādā skiču projektu, ja tas prasīts PAU, un saskaņo to būvvaldē.

6) Arhitekts izstrādā tehnisko projektu un trijos eksemplāros iesniedz saskaņošanai būvvaldē, no kuriem pēc projekta akceptēšanas viens eksemplārs paliek būvvaldē, bet divus saņem projekta iesniedzējs.

7. Būvvaldē saskaņo iesniegto būvprojektu, veic ekspertīzi un akceptē vai neakceptē būvprojektu.

8. Akceptēta būvprojekta derīguma termiņš ir divi gadi. Šajā laikā būvvaldē jāiesniedz būvatļaujas pieprasījums un jāsaņem būvatļauja. Ja to neizdara, tad projekts jāsaskaņo atkārtoti un par šo pakalpojumu jāmaksā.

Pasūtītājam jāņem vērā

1. Projekta izstrādes laiks var būt no pāris mēnešiem līdz gadam.

2. Arhitekta honorārs ir 8—10% no mājas būvniecības izmaksām.

3. Uzticēt būvniecības dokumentācijas sagatavošanu arhitektam ir nedaudz dārgāk, bet tas ietaupa laiku un enerģiju.

4. Projekts bez inženierkomunikāciju risinājumiem ir lētāks, bet vēlāk var rasties grūtības ar to pieslēgšanu.

5. Tipveida projekti ir lētāki; pasūtot gatavu projektu kādā no nozaru vai būvniecības katalogos norādītajām firmām, kas pašas arī izgatavo savas projektētās mājas, projektēšanas izmaksas ir minimālas.

Tobīsu ģimenes pieredze
Stāsta Gita Tobīsa

Sākumā mēs meklējām tipveida projektu ar domu, ka tas būs finansiāli izdevīgāk. Meklējām gan internetā, piemēram, www.agdae.lv, gan žurnālos, piemēram, Sovremennij dom speciālizlaidumā Projekti zagorodnih domov, bet īsti mūsu prasībām atbilstošu projektu neatradām. Pēc tam no vairākiem projektiem, saliekot kopā interesantas idejas, paši uzzīmējām savu projektu. Mūsu vēlme bija vienkārša vienstāva māja ar mansardu un divslīpju jumtu. Pirmajā stāvā: priekšnams, viesistaba apvienota ar virtuvi, guļamistaba, vannasistaba, telpa — drēbju skapis un WC. Mansarda stāvā trīs istabas un vannasistaba. Kopējā dzīvojamā platība ir 130 m2.

Tā kā jau pašā sākumā vēlējāmies, lai māja būtu gaiša, ar lieliem logiem un no tiem pavērtos skats uz kādu ūdenstilpi, meklējām zemi ūdens tuvumā. Vēl viens nosacījums bija pietiekami liela garāža, aptuveni 40 m2, kur vīrs brīvajā laikā varētu ļauties savam hobijam — auto tūningam.

Ar savu zīmējumu devāmies pie draugu ieteiktas arhitektes, kura mūsu ideju profesionāli uzlaboja. Arhitekte ieteica, ko nedaudz pamainīt, lai plānojums būtu labāks, pielaboja mūsu idejas un uzrasēja māju atbilstoši mūsu skicei. Kopumā projekta izstrāde izmaksāja aptuveni Ls 1700. Taču pirms došanās pie arhitekta bija jānokārto vairāki dokumenti: plānošanas un arhitektūras uzdevums, higiēnas, ugunsdrošības prasības utt. Sapratu, ka tas aizņem ļoti daudz laika un vajadzīga diezgan liela pacietība, lai nokārtotu un saņemtu jebkādus dokumentus. Tāpēc citiem iesakām visu dokumentu kārtošanu, kas nepieciešami projekta izstrādei un saskaņošanai, tomēr uzticēt arhitektam. Par to nāksies nedaudz vairāk samaksāt, bet tādā veidā ietaupīsiet laiku, pacietību un enerģiju, kas daudz vairāk nepieciešama sev un ģimenei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko