Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pacientiem vairs nevajadzēs ar sava diagnostikas attēla bildi padusē braukt uz Rīgu pie speciālistiem

Lai nodrošinātu veiksmīgu Norvēģijas Valdības divpusējā finanšu instrumenta līdzfinansētā projekta "Diagnostiskās radioloģijas digitālā attēla pārraides sistēmas pilnveidošana un pieejamības paaugstināšana vēža kontroles programmas ietvaros Latvijā" ieviešanu, februāra beigās notika pieredzes apmaiņas brauciens uz Norvēģijas Integrētās aprūpes un telemedicīnas centru Tromso, Norvēģijā.

Latvijas speciālistu komanda piecu cilvēki sastāvā no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, Vidzemes slimnīcas un Veselības centra 4 apguva nepieciešamās iemaņas sistēmas veiksmīgas darbības ieviešanai un nodrošināšanai Latvijā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikās "Gaiļezers", "Biķernieki", "Linezers" un "Latvijas Onkoloģijas centrs" tiek ieviesta digitālā attēla pārraides sistēma. Pašlaik ir pabeigts darbs pie attēlu aprites sistēmas izveides starp slimnīcas klīnikām, ievērojot pacientu datu aizsardzības un lietotāju pieejas tiesības. Šajā darbā ir iesaistīti eksperti no Latvijas un Norvēģijas.

 "Esam ļoti iedvesmojušies no Norvēģijas kolēģu pieredzes un ar lielu entuziasmu vērojām viņu speciālistu darbu un tās iespējas, kuras dod digitālās radioloģijas sistēma. Salīdzinot ar Norvēģu kolēģu pieredzi un iespējām, esam vēl tikai "bērnu autiņos", taču, ieviešot šo sistēmu, esam spēruši pirmos soļus, lai ievērojami paaugstinātu pacientu aprūpes kvalitāti un efektivitāti. Jau šobrīd radiologiem un citiem ārstiem-speciālistiem ir pieejams digitāls attēls, kuru viņi var aplūkot datorā savā kabinetā vai arī operāciju zālē. Sistēmas ieviešana ļauj ātri un efektīvi veikt konsultācijas, pieņemt lēmumus un sniegt neatliekamo palīdzību. Arī pacientam nav pašam šie attēli jānogādā no viena speciālista pie otra, " skaidro dr. Māra Epermane, Rīgas Austrumu slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas centra vadītāja.

Pagājušā gada nogalē arī Vidzemes slimnīcas ārsti uzsāka izmantot digitālās radioloģijas sistēmas, kas saslēgtas vienotā sistēmā  ar Valmierā, Rūjienā un Valkā esošajiem kabinetiem. Gan pacienti, gan ārsti augsti vērtē šīs sistēmas nozīmīgākos ieguvumus un iespēju plašam ārstu lokam ātri piekļūt attēlu arhīvam. Projekta nākamajā posmā digitālās radioloģijas sistēma Vidzemes slimnīca tiks savienota ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikām un ārsti viens otram attēlus varēs nosūtīt padziļinātai izvērtēšanai un konsultācijai. Pacientiem vairs nebūs jāpatērē laiks un jārūpējas par to, lai viņu attēli nonāktu konkrētā speciālista kabinetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko