Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Perfektie divpadsmit ēdieni

 Zvaniņš skan, zvaniņš skan, Ziemassvētki brauc... Lai arī būs tikai Otrā Advente un līdz svētkiem vēl vairākas nedēļas, tomēr pēdējais laiks ir sākt domāt par Ziemassvētku galdu un ēdieniem. Piemēram, lai pagatavotu perfektu Ziemassvētku pudiņu, viena nedēļa jau nokavēta. Gribētājiem nāksies sasteigt.

Tautas ticējums vēsta, ka Ziemassvētku vakarā uz galda jābūt vismaz deviņiem ēdieniem, tad būšot bagāts nākamais gads. Manā ģimenē runa vienmēr bijusi par divpadsmit ēdieniem svētku galdā – tad visam jābūt kārtībā, tā arī būšot. Pēdējā brīdī gatavojot un pēc tam skaitot, apstākļi vienmēr spiež mandarīnus un konfektes pieskaitīt ēdieniem.

Neesmu nekāds gardēdis vai pavārs, jo visvairāk man patīk interesēties par ēdienu, nevis to gatavot vai notiesāt. Tāpēc, izmantojot izdevību, savus Ziemassvētku galda perfektos divpadsmit ēdienus «pagatavošu» šajā slejā.

Man svarīgākais ēdiens Ziemassvētku noskaņas radīšanai ir sautēti kāposti. Man patīk, ka sautēti kāposti aizpilda visas svētku dienas un, jo vairāk reižu tiek sildīti, jo garšīgāki. Latviešu tradīcijas pilda zirņi. Pats es raudāšanas novēršanu gan aizstāju ar pupām, bet attapīgi Ziemassvētku maltītes gatavotāji no zirņiem taisa kotletītes vai notiesā tos kopā ar čurkstinātu speķi un sīpoliem. Un arī neraud. Otra tradīcija saistīta ar ticējumu par naudas un zivs zvīņu mistiskajām attiecībām. Bet, lai viss neizvērstos par šausmīgu pārēšanos, zvīņas vajag iekrāt jau laikus. Un nepieciešamo zivs devu uzņemt ar lašmaizīšu uzkodām, gaidot svētku mielastu.

Pusei no ģimenes iecienītākā labumu vākšana ziemai ir sēņu lasīšana. Ziemassvētku vakars ir īstais brīdis, lai galdā celtu kaltētu baraviku zupu. Daži kartupeļi un burkāni un daudz, daudz kaltētu sēņu – visa māja smaržo pēc baravikām un meža.

Svētku galvenais ēdiens ir cepetis, kas savā ziņā pilda tādu kā cūkas šņukura bērnu nenobaidīšanas versiju. Kopā ar krāsnī ceptiem kartupeļiem. Bet, lai tomēr būtu kā izēšanās pa svētkiem un krāsns netiktu velti degta, tad svētku galdā nokļūst arī sālī cepts vesels cālis. Tas, tieši tāpat kā sautēti kāposti un cepetis, vēl ilgi pēc svētkiem kalpo ēdienreižu vietā.

Bērnu uzdevums ir tikt galā ar speķa sapildīšanu pīrāgos un piparkūkām. Vēl tiek pagatavoti salāti. Šeit gan drīzāk rezultāts ir atkarīgs no vēlmēm – biešu salāti, siļķe kažokā, kartupeļu salāti. Vai visu svētku neatņemamā sastāvdaļa – rasols.

Ja vien pagrabā ir palikuši lielie skābie āboli, tad saldajā ēdienā nekā labāka nevar būt – krāsnī cepts ābols ar putukrējumu, kanēli un cukuru. Bet, protams, galvenā ir Ziemassvētku kūka. Piemērotākā kūka latviešiem būtu augļu sukāžu kēkss. Angliski runājošās zemēs svētki nav iedomājami bez Ziemassvētku pudiņa, bet man nekas labāks kā Pavlova nenāk prātā – bezē, putukrējums un augļi. Kūkai pēc visas lielās ēšanas ir jābūt vieglai un gaisīgai. Garšīgus Ziemassvētkus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko