Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pilns urīnpūslis palīdz pieņemt gudrākus lēmumus

Nīderlandiešu zinātnieki iesaka pirms lielu pirkumu izdarīšanas izdzert ūdens pudeli, jo, kā liecina viņu pētījuma rezultāti, pilns urīnpūslis palīdz pieņemt gudrākus lēmumus, vēsta britu laikraksts "The Daily Telegraph".

Kā norāda Tventes universitātes psihologi, cilvēki ar pilnu urīnpūsli spēj labāk sevi kontrolēt un tādējādi neizdara spontānus un pārsteidzīgus lēmumus. Pētnieki skaidro, ka urīnpūšļa kontrolēšana saistīta ar to pašu smadzeņu daļu, kas atbild par vēlmēm.

Vēl vairāk, kā vēsta žurnālā "Psychological Science" publicētais pētījums, pat domāšana par urinēšanu vai vārdiem, kas ar to saistīti, rada tādu pašu efektu.

Pēc pētījuma vadītājas Mirjamas Tikas vārdiem, smadzeņu "kontroles signāli" neattiecas tikai uz kādu konkrētu uzdevumu, bet visiem aktuālajiem uzdevumiem kopumā. "Cilvēki spēj labāk kontrolēt savus impulsus uz īstermiņa baudām un biežāk izvēlas tādu izvēli, kas ir daudz izdevīgāka ilgtermiņā," paskaidroja zinātniece.

Brīvprātīgajiem, kas piedalījās eksperimentā, bija jāizdzer 750 mililitrus ūdens un pēc 40 minūtēm, kad urīnpūslim vajadzētu būt pilnam, jāizvēlas starp maziem, bet tūlītējiem apbalvojumiem, un lielākiem, kas tiktu saņemti ar novēlošanos. Viena no izvēlēm bija saņemt desmit eiro (septiņus latus) tūlīt vai 18 eiro pēc 35 dienām.

Kā parādīja eksperimenta rezultāti, cilvēki ar pilniem urīnpūšļiem biežāk izvēlējās lielākos apbalvojumus, kas tiktu saņemti vēlāk.

"Smadzenes sūta šo signālu, kas aktivizē ne tikai urīnpūšļa kontroli, bet visa veida kontroles," paskaidroja Tika.

"Iespējams, jums vajadzētu izdzert ūdens pudeli, pirms jūs pieņemat lēmumu par jūsu vērtspapīru portfeli," norādīja zinātniece. "Vai varbūt tiem veikaliem, kas paļaujas uz impulsīviem pirkumiem, vajadzētu ierīkot apmeklētājiem domātu tualeti, jo ar tukšu urīnpūsli viņi varētu būt vairāk ieinteresēti pirkt televizoru ar lielāku ekrānu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko