Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sauna ieteicama tikai pēc mierīga un vidēji intensīva treniņa

Pēc treniņa sporta klubā tievākie un resnākie pliknīši dodas nevis dušas, bet saunas virzienā, lai pasvīstu vēl vairāk. Es tajā laikā laimīgi dušojos kā privātajā vannasistabā, jo svīstu maz. Vairāk degu, nekā patīkami izbaudu saunošanās procesu. Turklāt pēc treniņa, kas ilgst ne vairāk par stundu, ir enerģija, ko likt lietā daudz patīkamākos veidos, nekā iztērēt papildu svīšanai.

Bet saprotu jau pārējos cilvēkus - jebkurš treniņš paātrina vielmaiņu, un laikā, kad tauku degšanas process tā īsti ir sācies, to turpināt, protams, ir liels kārdinājums. Gandrīz visi sporta klubi ir aprīkoti ar saunu, nereti komplektā ir arī tvaika pirts vai infrasarkanā pirts, kas populāra ar savu taukus dedzinošo iedarbību. Bet visas, pilnīgi visas pirtis paātrina vielmaiņu, asinsriti un paaugstina pulsu, tāpēc ir jāuzmanās, lai, domādami par taukiem, neaizmirstam par sirdi. Un tiešām nereti tie ilgākie saunās sēdētāji ir tie tievāko pliknīšu īpašnieki, kam pietiktu sevi uzturēt formā ar treniņiem un saunu izmantot tikai kā muskuļus atslābinošu terapiju, kam tā lieliski noder.

10 minūtes

Pirts procedūras ir saistītas ar treniņu režīmu. Pirms pirts apmeklējuma jāņem vērā treniņu slodze ne tikai attiecīgajā dienā, bet arī nākamajās dienās. Ja pirts dienā nav paredzētas sporta nodarbības, bet treniņš ir nākamajā dienā, nav vēlams pārāk ilgi pavadīt laiku karstumā. "10-12 minūtes ir pietiekami. Ja dienā ir bijuši treniņi, tad pirts apmeklējuma laiku saīsina līdz 8-10 min. Ja treniņš paredzēts pēc diennakts un vairāk, tad var palielināt pirts slodzi," iesaka pirts speciālisti no www.pirtslietas.lv. Tam piekrīt arī treneris Kaspars Ozoliņš no sporta kluba Veselības fabrika un iesaka pirtī doties tikai pēc mierīgiem vai vidēji intensīviem, bet nekad ne augstas intensitātes treniņiem, lai nepārslogotu sirdi. Tā kā gan treniņa laikā, gan pirtī organisms zaudē daudz šķidruma, svarīgi ir neatūdeņot organismu un dzert treniņa laikā, kā arī pirms un pēc pirts apmeklējuma.

Izrādās, ka nav ko pārcensties, jo, saunā jeb sausā gaisa pirtī pavadot 8-10 minūtes, gūst vislabāko efektu. Palielinās muskuļu spēks, kustību precizitāte un ātrums, izturība. Paātrinās organisma funkciju atjaunošanās pēc fiziskas pārslodzes. Maksimālais laiks, ko var pavadīt saunā, ir 25 minūtes. Nav noteikta pirts apmeklējuma kodeksa, svarīga ir pašsajūta. Ja nav spēka un sirds lec pa muti ārā, jāiet no pirts ārā! Pirts speciālisti apgalvo, ka miegs, apetītes mazināšanās un svīšana miega laikā liecina, ka pirts procedūras slodze ir bijusi par lielu. Par to vēsta arī apgrūtināta elpošana, smaguma sajūta muskuļos, skumīgs garastāvoklis.

Jāņem vērā, ka pirts procedūras laikā rodas zināma slodze, kuras pakāpe atkarīga no gaisa karstuma intensitātes, mitruma līmeņa (piemēram, tvaika pirtī ir lielāks mitruma līmenis) un atdzesēšanās procedūru ilguma.

Infrasarkanā sauna

Infrasarkanā sauna no parastās saunas atšķiras ar to, ka salīdzinoši zemā gaisa temperatūrā svīšana ir intensīva, jo audi sasilst dziļi, tādējādi ķermeņa šūnu temperatūra paaugstinās optimāli līdz 38,5 C. Sasilšana tiek panākta, izmantojot sildķermeni, no kura izstarojošais siltums ir zemāks par parasta kamīna siltuma frekvenci, taču ar lielāku viļņa garumu, teikts LUX saunu izplatītāju mājaslapā www.iredsauna.net. Būtiska atšķirība no parastās saunas ir tā, ka cilvēku nesilda gaiss, bet tieši infrasarkanais starojums. Siltums iekļūst audos apmēram četru centimetru dziļumā. Infrasarkanajā saunā cilvēks svīst trīs reizes vairāk nekā parastajā saunā, tāpēc īpaši rūpīgi jāseko līdzi izdzertā ūdens daudzumam. Tā kā gaisa temperatūra šajā saunā ir zemāka, man tā likās daudz patīkamāka par saunu. Infrasarkanajās saunās sildķermeņi gaisa sasildīšanai izmanto 20% savas enerģijas, atlikušie 80% tiek izmantoti siltuma ievadīšanai un uzturēšanai dziļi ādas slāņos, tāpēc nav sajūtas, ka āda deg, tomēr pēc pirtnieku ieteikumiem ieklausījos savā organismā, kas pēc 10 minūtēm gribēja tikt ārā. Muskuļi tiešām atslābinās. Taču tieši tāpat kā pēc lēnas peldes baseinā, atslābums rada miegainību, un pēc šāda treniņa aktīvas vakara izklaides deju klubā labāk neplānot. Turklāt muskuļiem ir ļoti svarīgi, ka tos pēc treniņa izstiepj (grupu nodarbībās trenera vadībā no tā nemaz nevar izvairīties), tad arī muskuļu sāpes nākamajā dienā ir reta parādība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko