Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Slavētās šķiedrvielas var būt riskantas

Tradīcijas uzturā lietot maizi Latvijas iedzīvotāju ēšanas paradumos ir dziļi iesakņojušās. Turklāt atšķirībā no daudzām citām valstīm Latvijā populāra ir gan rudzu, gan kviešu maize, kā arī citas dažādas maizes cepēju piedāvātas variācijas. Mūsu veikalu plauktos ir ļoti plašs un daudzveidīgs maizes veidu klāsts.

Uzturzinātnieki iesaka maizi iekļaut ikdienas ēdienkartē, bet, iegādājoties to, vērīgi izpētīt produkta sastāvu. Pēc speciālistu domām, visieteicamākā lietošanai uzturā maize, kurā ir daudz šķiedrvielu, maz sāls un nav pievienotas tā dēvētās pārtikas piedevas. Turklāt ļoti svarīgi atcerēties, ka uzturā drīkst lietot vienīgi svaigu maizi, atsakoties no pārlieku ilgas tās uzglabāšanas, jo, lietojot uzturā produktu, kas vairs nav svaigs, veselību var pakļaut nopietnam riskam.

Veselīgā rudzu maize

Visveselīgākā ir rupjmaize. «Īstā rupjmaize no Lāču lielā kukuļa ir ļoti labs šķiedrvielu avots,» norāda Ilze Stumpe-Vīksna. Viņa izskaidro: «Rudzu maize ieteicama lietošanai ikdienas uzturā, jo tieši tajā ir gan B grupas vitamīni, PP un E vitamīns, gan arī dzelzs, kalcijs, magnijs, cinks, mangāns un citas minerālvielas. Turklāt rudzu miltos ir salīdzinoši daudz kālija, kas palīdz uzturēt muskuļu aktivitāti un normalizē šūnu vielmaiņas procesus.»

Īstās rupjmaizes ražotājs SIA Lāči uzsver, ka šīs maizes sastāvā ir 100% rudzu milti un tā ir lielisks šķiedrvielu avots. «Rudzu rupjmaizes tapšanai tiek izmantotas tikai dabīgas izejvielas - rudzu milti, dabīgs ieraugs (ūdens, rudzu milti), rudzu iesals, sāls un ķimenes. Šīs maizes tapšanas kopējais laiks ir 36 stundas (no ierauga iejaukšanas līdz pakošanai) un ražošanas tehnoloģija ir viena no sarežģītākajām pasaulē. Tāpat kā senos laikos, mīkla tiek ilgstoši raudzēta pēc īpašās daudzpakāpju tehnoloģijas ar dabīgo ieraugu. Maizi raudzē koka abrās un mīklu mīca ar rokām. Katrs maizes kukulītis rūpīgi rokām veidots, jo mīklu nedrīkst daudz spaidīt un viļāt. Maizi cep ar malku kurinātā mūra krāsnī un liek uz sakarsēta klona - akmens virsmas. Tieši tāpat, kā mūsu senči to darīja pirms simt un vairāk gadiem,» par maizes tapšanas gaitu informē Lāču mārketinga vadītāja Evita Tīdmane.

Baltmaize enerģijai

Saldskābmaize, piemēram, Formīgā saldskābmaize arī var būt ļoti labs šķiedrvielu avots, norāda Ilze Stumpe-Vīksna, detalizētāk skaidrojot, ka šķiedrvielas ir ļoti svarīgas gremošanas un zarnu trakta darbībai un kavē toksisko vielu veidošanos un uzkrāšanos. Visvairāk šķiedrvielas koncentrējušās grauda ārējos apvalkos un ir atrodamas maizes izstrādājumos no rupja maluma miltiem.

«Uzņēmuma Fazer Formīgā saldskābmaize tiek ražota pēc tradicionālas saldskābmaizes tehnoloģijas, izmantojot plaucējumu (rudzu milti un ķimenes, aplietas ar karstu ūdeni, dod maizītei aromātu un saldenu garšu), ieraugu (piešķir saldskābu garšu) un tad gatavojot mīklu. Formīgās saldskābmaizes vienīgā atšķirība no tradicionālās saldskābmaizes ir tās taisnstūra forma,» par tapšanas gaitu informē Fazer Bakeries & Confectionery Komunikāciju direktore Baiba Gulbe.

«Kviešu maize, salīdzinot ar citām maizēm, ir vieglāk sagremojama, tomēr tajā ir mazāk vērtīgo uzturvielu, tādu kā šķiedrvielas, minerālvielas un vitamīni,» aicina iegaumēt Ilze Stumpe-Vīksna. Jāņem vērā arī tas, ka kviešu maize ir kalorijām bagātāka nekā, piemēram, rudzu maize, līdz ar to arī barojošāka.

Baltmaizes popularitāti sekmē fakts, ka tieši tā ir lielisks ātras enerģijas avots. «Kaut arī veselībai labāka ir rudzu maize, baltmaizi uzturā lietot būtu ieteicams cilvēkiem, kuriem nepieciešams straujš enerģijas pieplūdums. Kvieši ir lielisks enerģijas avots ar augstu bioloģisko aktivitāti, turklāt baltmaize ātri uzsūcas un nodrošina cilvēka organismu ar jaunu enerģiju,» norāda I. Stumpe-Vīksna.

Iepelējusi jāizmet

«Laba maize ir tā, kas pagatavota no miltiem, graudiem, kurai pievienotas dažādas sēklas,» akcentē Ilze Stumpe-Vīksna. Bet arī maizē var būt sastāvdaļas, pret kurām lietotājiem jāizturas piesardzīgi. «Ja maizes sastāvdaļu uzskaitījumā var atrast arī dažādus stabilizētājus, antioksidantus, augu eļļas un margarīnu, šāds produkts jālieto apdomīgi,» saka zinātniece. Ilze Stumpe-Vīksna arī aicina būt uzmanīgiem, ja maizes sastāvā ir rafinēti augu tauki. «Formulējums «augu tauki» nozīmē, ka produkta sastāvā varētu būt atrodamas arī transtaukskābes. Lietojot uzturā produktus, kuru sastāvā ir transtaukskābes, palielinās risks saslimt ar vēzi, sirds un asinsvadu slimībām. No ražotāju viedokļa augu tauku izmantošana ir izdevīga, jo pagarina produktu uzglabāšanas termiņu,» uzskata I. Stumpe-Vīksna.

Daudz tiek diskutēts par E vielu ietekmi uz cilvēka veselību. Stumpe-Vīksna uzskata, ka piesardzīgam jābūt attiecībā uz kalcija propionāta (E282) klātbūtni produktā, jo ir uzskats, ka tas var izraisīt galvassāpes, nogurumu un astmu.

Ļoti būtiski ievērot to, ka maizi ieteicams pirkt tikai tik, cik nepieciešams vienai divām dienām. «Ja ir silts laiks vai arī telpā, kur atrodas maize, ir ļoti mitrs gaiss, maizi ieteicams uzglabāt ledusskapī, lai ierobežotu pelējuma attīstību. Pelējuma veidošanas rezultātā maizē var rasties mikotoksīni, kas ir vēzi izraisošas vielas,» brīdina Ilze Stumpe-Vīksna, iesakot, ja tomēr pelējums radies, maize noteikti jāizmet, nepietiek tikai ar appelējušās vietas nogriešanu, jo porainie pārtikas produkti var būt piesārņoti zem virskārtas un mikotoksīni var difundēt dziļākos maizes slāņos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko