Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Šogad gājputni Latvijā atgriežas ar nelielu kavēšanos

Milzīgo baru pacēla gaisā "inspektors", kā ornitologi mēdz saukt jūras ērgli. Tas te bija ieradies pusdienām izvēlēties novārgušos vai ievainotos. "Kad zosis visas gāja gaisā, spārnu švīkstoņa vien bija ko vērta," atceras ornitologs Kārlis Millers. 18.martā Liepājas rajona Nīcas laukos viņš pamanīja milzum lielu gājputnu baru. Putnu uzskaitē ietrenētā profesionāļa acs ar binokli un teleskopu saskaitīja 14 000 zosu, no kurām vairāk nekā puse bija sējas zosu, kā arī ap 7000 meža pīļu. Tik varenu skatu Millers vēl nebija redzējis.

Nekad iepriekš Latvijā nav konstatēts tik liels zosu skaits vienuviet. Caurceļotājas Nīcas laukus izvēlējušās kā atpūtas un barošanās vietu. Šāda koncentrācija, visticamāk, veidojusies tāpēc, ka iekšzemē un arī piekrastē augstāk uz ziemeļiem bija sniegs.

Kopumā gājputni šopavasar ierodas samērā vēlu, jo lielāko daļu Latvijas joprojām sedz sniegs. "Tie putni, kas ziemo Eiropā, parasti sāk lidot, tiklīdz nokūst sniegs," saka Mārcis Tīrums, Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) gājputnu atgriešanās programmas koordinators. Tiesa, pirmie pavasara vēstneši Latvijā manīti jau februāra beigās - Liepājas apkārtnē redzēti lauku cīruļi, ķīvītes un meža zosis. 14.martā Vaiņodē manīts pirmais baltais stārķis. Lielākā skaitā svēteļus redzēsim aprīlī.

Ir arī rekordi

"Šobrīd vēl ir tikai pirmie ziediņi," saka Kaspars Funts, putnu vērotājs ar desmit gadu pieredzi: "Pirmie, kas nāk, ir atsevišķi putni. Lielākā masa sāks gāzties, kad paliks siltāks. Šopavasar tas varētu notikt diezgan strauji, jau aprīļa sākumā. Kopš marta sākuma putnu vērotāju vidū populārā mājaslapa www.putni.lv ievadlapā vairs nepublicē aktuālos putnu vērojumus. Tagad ziņojumus pieņem un reģistrē K.Funts savā mājaslapā http:// kasparsfunts.googlepages.com/kasparsfunts. Te publicēti interesantākie un aktuālākie. Piemēram, 2.martā Liepājas ezerā iepretī Vītiņu pļavām novērota Sāmsalas pīle, kas ir atkārtots agrākais šās sugas vērojums Latvijā. 14.martā reģistrēts agrākais baltvaigu zoss novērojums Latvijā. "Pirmoreiz Latvijā tik agrs" novērojums bija arī Madonas rajona Mētrienas pagastā 18.martā ornitologa Andra Avotiņa dēla redzētā purva pūce. "Gāju pūču uzskaitē, atskaņoju apodziņu ar atskaņošanas iekārtu, skatos - sēž augšā gaišs putns. Binokļa man nav līdzi, putns uzlido augšā. Turpinu atskaņot apodziņu, nolido vēlreiz, uzreiz sapratu, ka tā ir no Asio pūču ģints jeb pūce ar austiņām," Dienai stāsta Avotiņš juniors. Slaidie garie spārni, gaišais vēders, gaišā spārnu apakšpuse, kā arī savdabīgais sejas plīvurs - šīs pazīmes viegli ļāva to atpazīt. Purva pūce visā Baltijas reģionā ir reta suga.

M.Tīrums saka - lai gan LOB kopš 1996.gada veiktā gājputnu atgriešanās pētījuma dati liecina, ka kopumā putniem ir neliela tendence atgriezties nedaudz ātrāk, katru gadu atgriešanās laiks ir ļoti svārstīgs. Gājputnus ornitologi iedala parasti divās grupās - tuvie jeb laika apstākļu migranti, piemēram, mājas strazdi, ķīvītes, zosis, pīles, dzērves, žubītes, un tālie jeb kalendārie migranti - zīriņi, melnie stārķi, svīres, vālodzes, vakarlēpji. Tuvie, kas parasti Latviju atstāj vēlāk un arī atgriežas pirmie, ziemo siltākās Eiropas valstīs. Tie migrē, sekojot laika apstākļiem. Ja atgriežoties, uznāk spējš sals vai sniegputenis, tuvie migranti var pavirzīties atpakaļ uz dienvidiem. "No bērnības atceros - aprīļa vidū uznāca drausmīgs sals uz vairākām dienām. Mēs ar draugiem Zvejniekciemā ap māju vien groziem salasījām ap 50 beigtus strazda, žubītes lieluma putnus un aprakām," saka K.Funts un piebilst - acīmredzot putni nepaspēja atvirzīties uz Lietuvu vai Poliju.

Kalendārie migranti, kas par ziemošanas vietām izraudzījušies Āfriku vai Āziju, savukārt ik gadu pamet Latviju un atgriežas gandrīz vienā laikā, starpība var būt vien līdz četrām dienām, ja migrācijas ceļā gadījušies kādi šķēršļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko